Irdat

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az irdat egy nagyon fontos szó, habár senki nem tudja, mit is jelent, de attól még lehet fontos. Azt tudjuk, hogy ha valami irdatva lett, akkor az nem lehet irdatlan. Csak találgatások vannak a keletkezését illetőel, de valószínüleg az 5. században keletkezett

Története[szerkesztés]

Több teória is létezik. Ebből a legelfogadottabbak:

Teremtés[szerkesztés]

Lehet hogy Isten teremtette a 7. napon mikor megpihent. Eddig még nem kérdezték meg tőle. De ha ez igaz, akkor bizonyos lenne, hogy így történt. Ha bizonyságot nyer a valódiság igaza, illetve valósan bebizonyosul, akkor kézenfekvő lenne, de erre a tudóskamara testülete nem mindíg tud teljesen feltehető kézzelfogható szavakban választ adni. Szó mi szó, szumma szummárum, meg miegymás, csak két lehetőségünk van: vagy így volt, vagy nem. Habár lehet hogy csak az egyik.

Óegyiptom[szerkesztés]

Még egy 2006-os ásatáson találtak egy egyiptomi ékírásos táblát. Tökéletesen le tudták fordítani, ám volt egy jel, amit sehogy nem tudtak értelmezni. A Titkos Magyar Tudóstársaság szerint ez lehet az irdat szavunk. A szövegbe behelyettesítették a szót, ám továbbra is értelmetlen maradt. Ez lehet a rossz kiejtés, nyelvtani hibák, vagy akár az Öszödi beszéd következménye is.

Attila és a pápa[szerkesztés]

Az első írásos emlék Attila a hun korából származik, mikor Attila írója épp levelét írta, ám Attila egy hangosat tüsszentett, az író pedig próbálta leírni. Mikor a pápa Rómában olvasta a levelet, nem értette mit jelent. 12 tagú testületet állított föl, akik csak ezzel foglalkoztak 40 éven át. A legjobb kódtörők, és nyelvészekből álló csapat volt, de mindhiába. A pápa idő elött meghalt, a 12 fős irdatosrend pedig feloszlott. Azután pedig a jelentéstelen szónak itt-ott jelentést adtak.

Kazinczyféle[szerkesztés]

Annó a Kazinczy-féle nyelvújításból gyühetett, mint az irdatlan szó. De inkább elöbb, mert ha Kazinczy idején a tagadását már használták egyes elemzők szerint, akkor nyilván korábbi. De az biztos, hogy Kazinczyék hozták az irdatlan szót, amit az irdat szóból képeztek, mely a mai napig kitart, bár az utolsó pár100 évben megcsappant a használók száma.

Spontán nyelvújulás[szerkesztés]

E téren a tudósok elég megosztottak. Sokak szerint a magyar nyelvnek szüksége volt olyan töltelékszavakkal, melyeknek nincs jelentése (pl.: izé, mifene, irdatlan, irdat). Ezen okból kifojólag minden ráhatás nélkül, korlekciális beinnyektálódás nélkül létére jöhetett eláltal, így teljesen biztos, hogy a magyar nyelven létező töltelékszavak létét vitatók, mindenféle képpen következésmentesen bizonyosságot nyertek, és külföldön is tanusítják, hogy a nyugatrómai birodalom Kr.u. 476-ban megbukott.

Használata[szerkesztés]

Pofon egyszerű. Próbáld ki oszt' menni fog.

Annó[szerkesztés]

Kazinczy-ig nem volt elterjedt Magyarországon. A nyelvújítással azonban radikálisan irracionálissá osztódott a beszélői száma, habár ezt a tudósok vitatják. Hamar feledésbe merült. Az emberek többet használták a belőle képzett irdatlan szót mint magát a szótövet, az irdat szavunkat. Előzőleges felmérés szerint is lehet, hogy inkább valószínűbb lehetett volna a korban, de elvetették a gondolatmenet racionálisságát.

Manapság[szerkesztés]

Manapság nem nagyon használják. Köszönhető ez a globális felmelegedésnek. De ez nem bizonyított annyira, hogy cáfolásra szorulhatna. Statisztikák szerint a közeljövőben a szó kipusztulása oly mértékben várható, hogy azt szinte senki nem tudja elképzelni. Felmérhetetlenül konzekvens az, ami viszont nem az. Így már csak egy járható, kivéve ha nem, mert akkor sem.

Elterjedtsége[szerkesztés]

Főleg hazánkban, de másutt is, meg még messzebb. Vitatott, hogy az-e, pedig lehetséges, hogy senki sem tudja, pedig még akármi lehet.

V.V.I.P.P.[szerkesztés]

Ez egy Projektnévrövidítés: Vessünk Véget az Irdat Pusztulásának Projekt. Ennek a célja, hogy mindenki örökbefogadjon egy Irdatot, hogy ezzel is védje a kihalás szélére sodort szavunkat.

Lásd még[szerkesztés]