Igyek

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az igyek (Sciurus igyekus) az emlősök (Mammalia) osztályának a rágcsálók (Rodentia) rendjéhez, ezen belül a mókusfélék (Sciuridae) családjához tartozó faj.

Alfajok és elterjedésük[szerkesztés]

Az igyek legtöbb alfaja Európában őshonos, de néhány alfaj, köztük a közönséges igyek, megtalálható Észak-Amerika erdeiben is. Az afrikai igyek (Sciurus igyekus afrikaensis) egy Dél-Afrikában honos alfaj, jellegzetes opálos szemszínnel és hosszú szőrzettel. Ez az alfaj azonban már kihalt.

Életmód[szerkesztés]

Az igyek, csakúgy mint a többi mókusféle, mindenevő. Mivel a talajon és a lombkorona magasságában egyaránt rendkívül gyorsan mozog, könnyedén elejti a leggyorsabb rovarokat is. Hegyes szemfogainak köszönhetően akár kisebb madarakkal is végez. Az igyek hajlamos falkába verődni, így akár más mókusokat is megtámadnak. A nagy sebesség ellenére nem rendelkezik megfelelő koordinációs képességgel, ezért gyakran nekiütközik az erdőben lévő fák törzsének.

Érdekességek[szerkesztés]

Az igyeket nagyon nehéz elfogni gyors mozgása miatt. Korát a koponyája lágyságából állapítják meg, ugyanis a sok ütközéstől az állat feje egyre puhább. Az igyek szemeit néhány afrikai törzs varázsszerként használja betegségek gyógyítása céljából.

Lásd még[szerkesztés]

Igyekszik.