Horváth Orália

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Baby anthony liekens 01-human.png

Horváth Orália egy internetes mém. [1] 2010. február 20-án született, Gyíkvárosban [1]. Életét tekintve nem tudjuk, meddig fog élni, de elég szívós [2], erős kisbabának tűnik.

Apgar-eredményei: nincsenek a tízes számrendszerben, egyelőre még keressük, de köszöni, jól van.

Neme: de igen[3]

Méretei: jó pár oldal hosszú, és két kérdésnyi nehéz.

Testi fogyatékosság: nincsen. [4]

Anamnézis[szerkesztés]

Édesanyja, Horváthné Acsalbacsa Teréz Mária még a kislánya megszületése előtt kérte a válaszadók segítségét, hogy mondják el, milyen véleménnyel vannak arról, ha elnevezi születendő gyermekét Oráliának, továbbá milyen beceneveket sorolhat hozzá. A fogadtatás igen egyértelmű volt [5], közben az anyuka várta az apukát, hogy ha megjön, elújságolja neki a névválasztás eredményét. A szavazás végét nem várják ennyire, mint ahogy a kérdezők várták a fejleményeket... 105 válasz érkezett a kérdésre, sose volt még ennyi sehol, szerte Gyíkvárosban.[6] Közben „Orália mama” megszült, mialatt folytak be a válaszok, és érkezett az apuka is...

Epikrízis[szerkesztés]

Hamarosan kiderült, hogy a kérdés csupán csak érdeklődés kiváltására íródott. Egy fiatal lány -- aki valójában nem Horváthné Acsalbacsa Teréz Mária, hanem egy öreg, székely bácsika, Szeredai Dominicus apó, csak leplezi a kilétét, és kérte, mi se áruljuk el, hopp, már mindegy -- az interneten [2] fellelt egy listát, amiben kifogásolható (idézünk: „gáz”) nevek szerepeltek. Közöttük lelte meg Oráliát, akit - nem sejtette - hamarosan az egész gyíkvárosi közösség a szájára vett.

Diagnózis[szerkesztés]

Orália = létező, Magyarországon bejegyzett női név. 1996-os kiadású Utónévkönyvtől kezdve szerepel. Jelentése többféle lehet: az latin Aurélia módosulata, a francia Oreille változata (jelentése „beszéd általi, beszédes”), vagy a germán tűzharc összetett szóból kialakult név [7], de a legvalószínűbb talán az, hogy a latin „orarius” (partvidéki, partmelléki) szóból ered. Becézése: Ori, Orika, Lia, Liácska, Orálka (!!!). Olaszországban jelenleg is használt név, magyarországi viszonylatban tényleges esetről nem tudunk, de attól még lappanghatnak Oráliák hazánk jelenlegi területén.

Tézis[szerkesztés]

Budapesti sündőrök demonstrációs transzparenseket és azok hordozó egyedeit fogták el, akik tüntetni mentek a Kossuth térre, de nem tudták elég jól eltüntetni:

Horváth Orália élt, él és élni fog! Horváth Orália for prezident! (sic!) Lia, Lia, Orália!

Antitézis[szerkesztés]

A Kossuth téren álló tömegbe bekiáltotta valaki ezt a mondatot: – Ki állapítja meg a névadásokat ellenőrző, utóneveket jóváhagyó bizottságnál a végleges ítéletet, melyik mehet, melyik nem? – Nem volt rá felelet... (Illetve egyvalaki visszakérdezett: – Mi az az Orália? A múltkor a sül-t se értettem... Valaki meg mondta volna, hogy a Magyar Tudományos Akadémia Nyel..., de belefojtották a szót, mondván nyelnek ők is eleget.)

Azembernézis[szerkesztés]

Szorongó, körömrágó, félénk lánnyá serdül majd a neve miatt.

Mintavettnyúl. Hogy ilyen létezhet? És létezik. Nincs adat, hogy mennyi, de biztosan élnek Oráliák közöttünk. (Persze már mind más néven... És pszichiátriai kezelésekre járnak...) Horváth Orália internetes mémmé választását azért is kezdtük szorgalmazni, hogy elrettentsük országunk lakóit a meggondolatlan névválasztástól.

Felhívásezis[szerkesztés]

Emberek! Könyörgünk, se Horváth-hoz, se Szabóhoz, se Kovácshoz, se Berényihez, de még Krasznai-Kolompárhoz se csatolják azt a nevet, hogy Orália! [8]

Hová tűnt Orália?[szerkesztés]

Ahol meg lehet nézni azért Orálka baba fejlődését:

Szinesztézia[szerkesztés]

Orálka feltételezett, élő testvérei:

Orálka neve már a Wikipédiában is felbukkant: [9]


Láb.gif Ez a jegyzet: lábjegyzet! Nem szól senkinek, még annak se, akit érdekel. Szinte apróbetűs. Egyáltalán nem kell elolvasni.
  1. A mém a rém betűváltós szinonímája. A szinoníma a homo antigrammaticus ellensége.
  2. Ezt most tényleg, tényleg ne úgy értsd, kérlek...
  3. Lány.
  4. Annál inkább elmebeli...
  5. Legalábbis az átlag felhasználóknak volt egyértelmű, mivel a moderátorok később törölték a kérdést írmag-szinten.
  6. Kivéve a Humor kategóriát, mert ott már lassan elérik a 2000-et is.
  7. Gyíkvárosban valóban tűzharc közé keveredett.
  8. Hacsak nem akarnak előrébb lépni a bérkocsisoros ranglétrán...
  9. Koviubi úr erre ugrana: Orálka és Wiki...