Harapós teknős

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Haaaaaaaaaammmmmmmm...

A Harapós teknős (turtur mordens) a világ egyik legritkább és legveszélyeztetettebb állatfaja. Európában kizárólag a magyarországi Feneketlen-tóban (Profundo lacu) él, ezenkívül néhány példány található még az Indokínai-szigetvilág karsztosodott bányatavaiban és a Rio de Janeiro keleti része alatt húzódó csatornarendszerben.

Táplálkozási szokásai[szerkesztés]

Leginkább F.Attilával táplálkozik, de ha ez az élőlény valamilyen különleges okból (pl. télen fázik) nem kerül útjába, eldobott cigarettásdobozok és sörösüvegek segítségével tartja fenn magát.A különlegesen fejlett egyedek extrém esetben a pókot is kiharapják a sarokból.

Szaporodása[szerkesztés]

Tök mindegy, hogy kipusztulunk-e vagy sem. A lényeg, hogy jól érezzük magunkat!

Az alacsony egyedszám miatt-érthető okokból-igen belterjes fajta. Brit kutatók megállapították, hogy a Harapós teknős nőstény egyedeinek 38. kromoszómapárja az elmúlt 150 évben a faj radikális mértékű pusztulása következtében mutálódott, így új kromoszómaszerelvények jöttek létre, melyek növelik a letális allél kialakulási esélyét a populáción belül. A faj sorsa így egyelőre úgy tűnik a biztos pusztulás, és éppen ezért alakulhatott ki a Harapós teknős agresszív magatartása minden nála legalább 1.732-szer nagyobb élőlénnyel, de főleg az F.Attilákkal szemben.

A faj megmentésére irányuló törekvések[szerkesztés]

A 2012. október 10-14 között megtartott XIII. Nemzetközi Teknőskonferencián kiemelt figyelmet fordítottak a Harapós teknősre. Végül a turturulógusoknak sikerült egy egészen egyszerű és éppen ezért nagyszerű megoldást találniuk: a Harapós teknős egyedeit mesterséges körülmények között szaporítani fogják a Fogazós teknős (dentatus turtur) egyedeivel, az így létrejövő új faj pedig inkább a turtur mordens tulajdonságait fogja továbbvinni az abban található több domináns allélnak köszönhetően. Ám ez a folyamat hosszú éveket vehet igénybe, így Magyarországon, amint melegebbre fordul az idő, kötelességünk az F.Attilákat dobozos sörrel odacsalni a Feneketlen-tóhoz, hogy biztosítsuk a faj fennmaradását a tesztelő keresztezések idején is.

Ez a szöveg eredeti, vagy torzított formában a Wikipédiából származó szöveg. Na és, akkor mi van?