Hamburger

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A szócikk elolvasása előtt fizesd be a hamburgeradót!
Jumbo nyanko burger.jpg

„A hamburger egy két és fél szendvicses, húsos, sajtos, szmötyis, étkezési célokra felépített méreg, ami rettentően hizlal, rákkeltő és minden gonosz forrása.”

~ 21. századi forrásból

„A hamburgert bohócok alapították.”

~ Kevin, 6 éves

„Kevin, fiam, tanulj, mert buta maradsz!”

~ Ronald McDonald

„Ide nekem a hamburgert is!”

~ ismeretlen amerikai színész

„Nekem meg az adóját!”

~ ismert magyar színész

Hembörgörtörténelem[szerkesztés]

A hamburger a Hamburg városában élő németek nemzeti étele volt, akiktől az amerikaiak erőszakkal elvették a receptet és a szabadalmi jogot 1777. június 25-én, mivel a Függetlenségi Nyilatkozat Aláírási Bulira (angolul: Indepen Dance Shower Party) szükségük volt az állófogadáson valami különlegességre, amivel lenyűgözhetik Jefferson papát.

Emiatt később Németországban a szégyen miatt elsorvadt a hamburgi étek utáni vágy, áttértek a virslire, a sörre és a bögyös kiszolgáló-Brünhildék elfogyasztására. Azóta ebben az állapotban élnek, bár a 20. század elején Hans Regenkurt, hamburgi őslakos megalapította a Hamburgerjugendsystem nevű titkos, szabad- és kövérkőműves társaságot. 1939-ben Hitler betiltotta ezen társaságot, mondván: az amerikaiak ellenség, így az általuk preferált étek is az. Azonban 1945-ig sok SS-tiszt csatlakozott hozzájuk, mivel már szerették volna a világháború végét. Titokban röpcédulákat nyomtattak „Világháború helyett világhamburgert mindenkinek!” címmel, és ezt szórták a szőnyegbombázások közben az utcákra. (Sajnos a bombázások közepette a cédulák nagyrésze is semmivé vált. Jelenleg egyetlen példányt őrizget egy magát megnevezni nem kívánó, Hans Regenkurt örökösének tartó német állampolgár. Lakhelye ismeretlen, valahol a hamburgi Höhenschlossen tér környékén lakik. Eredeti hamburgerrecepteket is rejteget, amelyeket szabadalmaztatni már nem tud.)

Hitler és Braun halálát – a köztudomással ellentétben – nem ciánkapszula általi öngyilkosság okozta, hanem a Hamburgerjugendsystem vezetőinek ármányos puccsa, akik az éjszaka és az asztalterítő leple alatt egy extra sajtos és sonkás hamburgerrel fojtották meg a náci vezetőt. A gyilkos eszköz maradványait még azon melegében, Hitler belső szerveiből Helmut Heimlich Himmler-fogással visszanyerve megették, így a cselre sosem derült fény. (Mi is egy meg nem nevezett, nem tiszta forrásból értesültünk pár hete, valamikor, nem is tudjuk, mikor. Vagy ha tudjuk is, nem beszélhetünk róla.)

Tamás bátya álmodozásai

Amerikában, a Függetlenségi Nyilatkozat estéje óta nagy sikernek örvendett az akkor még két fél zsömlébe szorított, hússal és salátalevéllel töltött étek. Olyannyira, hogy ezt csak a tehetősebbek engedhették meg maguknak, és a közben behurcolt színes lakosság csak áhítozhatott a csemegére. Emiatt is – mint most kiderült – kirobbant a polgárháború, amelyben a színesbőrű rabszolgák követelték a mindennapi hamburgerüket.

Később már sonkát (ham) is tettek a hamburgerbe, hogy nehogy a németek visszaköveteljék a jogos jussukat. Így levédték a szabadalmat, és többet nem is adták vissza.

A 20. század elején, 1930-ban egy bizonyos Ronald McDonald, fekete bőrű bohóc elhatározta, hogy megalapítja a hamburgergyárát, amit egy kecskéről, egy kacsáról és saját magáról nevezett el MekkDonáldsznak. Elég hamar elterjedt a gyárról, hogy élelmezésügyileg az amerikai nép kedvence lehet, így szerte az államokban megnyitotta a gyár termékeit forgalmazó étteremláncot, ahova mind e mai napig járnak hízni az amerikai népek apraja-nagyjai. Nem sokkal ezután feltűnt egy elmebeli rokkant, király-komplexusban szenvedő férfi, aki Börgerkirály néven nyitotta meg konkurens french-frise-rendszerét, ami megosztotta a világ közösségeit, így ma nem tudják, hova menjenek, ha hamburgerezni akarnak. Ezt kihasználva, a Börgerkirály kétszer akkora és kétszer marhább szendvicset ad, mint kecskés-kacsás barátja. (De ez itt nem a reklám, hülye!)

A hembörgörök ma[szerkesztés]

Ilyen volt, ilyen (l)esz

A mára státuszszimbólummá nőtt, gyorsan elkészíthető eledel jelentősen megváltozott, mint ahogy a mellékelt ábra is mutatja (világméretű kutatások alapján). A húst és a salátát felváltotta az oxigéndúsabb töltelék (kevesebb hús, több levegő; lyukas sajtok; rácsos saláta, több rács, kevesebb saláta; paradicsomhéj), így oldva meg a világgazdasági gondokat. (Több hamburger több embernek.)

Hembörgörfajták[szerkesztés]

Gulliver reggelije

A világon ahányféle nép, annyiféle hamburger készül. Széles a skála, sok a kövérető, fogyasztó (pedig a hamburger pont nem fogyaszt).

 • Európába, sőt egyenesen Németországba is újult erővel tért vissza a nemzeti étel, de most már virslit tesznek bele és sörrel locsolják, valamint barnakenyérből készül barnamártással.
 • Hazánkban a legbővebb: a sajt, a marhahúslepény (tehénlepény?) és a paradicsom mellé befér a paprika, a hagyma és a gulyásleves is.
 • Olaszországban pizzával és oregánóval fogyasztják.
 • Franciaországban vörösborban párolt marhafelsálból készül, rokfortsajttal és csigamártással. A paradicsomot utálják.
 • Svájcban patkányeledel.
 • Az írek hamburgere zöld. A romlott hamburger is, az ízét a Guiness sör elveszi.
 • A görögök fetasajttal töltik meg. Ha nincs fetasajt, akkor kecskebogyóval.
 • Az arab országokban baklavás hamburger is van. Ahol Amerikával hadban állnak, ott csak baklava van, hamburger nincs. Néha a baklava is csak a bak leve.
 • Tájföldön ízeltlábúakat tesznek bele, kitinmártással szolgálják fel. Aki gyors, az utána is futhat.
 • Vietnámban keverik a hot doggal, és ott kutyát tesznek bele.
 • Kínában tiltott eledel, mert fent van a receptje az interneten.
 • Japánban rajonganak érte a fiatalok, mert azt hiszik, tényleg amerikai. Bojkottálják a hatvanasok, mert azt hiszik, tényleg amerikai. Szusis hamburger is létezik.
 • Indiában vegetáriánus hamburgert gyártanak, kifejezetten a szent teheneknek.
 • Afrikában még mindig álmodoznak róla, és átjárnak Amerikába érte.
 • Az ausztrálok fordítva eszik a hamburgert, ráadásul fejjel lefelé, mert az északi féltekén mindenki ezt hiszi róluk, és különben is, mekkora poén.
 • Az antarktiszi kutatók egyszer ettek hamburgert, azt is pingvinből rozmárhájjal, de nem ízlett nekik, így az ott nem favorizált étek.

Hembörgör-kvesztsün[szerkesztés]

Van két tehened. Az egyik hamburgerhús akar lenni, a másik nem. Az egyik azon tanakodik, hogy a Mekkdonáldsz vagy a Börgerkirály hamburgerébe kerüljön-e, a másik füvet fogyaszt. Az egyiket elviszik, levágják, és feltálalják Neked, a másikat lecsukják fűfogyasztás miatt. Melyiknek a jobb? Válaszokat az Uncológus postaládájába kérjük bedobni.