Gyűrűlidércek

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A Hamisított Paprika Évében a Gyűrűlúdvércek fertelmes háborút indítottak vala az elszakadni vágyó Mimas Tiplit ellen.

A Gyűrűlidércek (más néven: zûg-alākok vagy Ūmbūldä Motorosai) - minden ellenkező híresztelés dacára - Dzsinnek [1] kilenc elkényeztetett, túlzottan liberális nevelésű kölyke, akik az Óidőkben egy magát Szaurony, a (Fekete) Főld Ura néven emlegető transzvesztita maffiózó hatása alá kerültek, és részt vettek annak mindenféle csibészségében, pernahajderségében és mutyijában. Nevüket - minden ellenkező híresztelés dacára - azokról az aranytárgyakról kapták, amiket bűnszövetkezetük a legnagyobb előszeretettel csempészett azokban a régi időkben, midőn mindezek a dolgok történtek.

Történetük[szerkesztés]

Dzsinn nemzetsége[szerkesztés]

Kezdetben vala Dzsinn, a Csodalámpa Szelleme, aki lakoza Bāk-Dād ősi városában, hol Szaddám Al-Hasid Ugidugi Kalifa, a Bordélyok Bölcs Látogatója, az Inkognitók és Kenőpénzek nyájas Felvevője uralkodott az időben. És valának azok az idők teli örömökkel és a nép szívének kedvesek, mert valának ott nagy dáridók és orgiák, és mindenféle fehér- és feketeszemélyek, akik kedvesek a férfiember szívének és más nemes szerveinek. És részegede Dzsinn lefelé sokszor és üdvösen azon időkben, és kapa trippert, szifiliszt és más egyéb vizitdíjköteles tüneteket, de kezelé ezeket a fejlett arab orvostudomány nagy sikerrel. És nemzé ezért Dzsinn a három Akromegáliás Óriást: Boázt, Balamukot és Baltazárt, meg az öt Nőtörpét vagy Minuszkulát, név szerint Mügét, Micit, Mélát, Miumiut és Minimauzt, meg a hét Sárkányt: Zodiákust, meg a Zivatart, meg Zágont, meg Zodimutot, meg Zavarosht, meg Zinedint, meg Zidánt, és végül a kilenc Királyi Gyermeket: Kamût, Kômäst, Kortĕs-Kedőt, és Kābĕltołväjt, továbbá Kásháshangùùt, Kûnczegãbôrt, Kōkä J.-t, Kishstílűt és Kūrväpëçêrt, és végül Kitaibelpálversenytsohasenyerő Kaszinótölteléket. És nemzé őket Dzsinn nagy részegségében, és másnaposan felébredve, vala ő nagy kétségben a gyerektartás miatt. És utolsó, hosszúnevű gyermeke nemzésébe és nevének kimondásába igen megfárada, és hosszú időre megpihent.

És erőre kapott ismét Dzsinn, és Szerszáma rakoncátlankodásainak ismét nem vala se szeri, se száma. És ment ő a Pajkos P?n? nevű fogadóba, és a Pajkos P?n? nevű fogadóban fogadák őt régi kuncsaftnak kijáró szolgáltatásokkal. És Dzsinn nemzőkedve hágott ismét tetőpontra, és hágott pedig ő maga feketét és fehéret és vöröset és sárgát és barnát és soványt és kövéret, és királynőt és cselédet, és elölről és hátulról, és alul és felül és oldalt és keresztben és sréhen és össze-vissza, az ő nagy szellemességében, mert nem szűnik az ő nemzőkedve (és -nedve), mert ő hágani és nemzeni bíra bizony, akár a hatezer tagú Hāgai Nemzetközi Bírósággal is. És a Hāgai Nemzetközi Bírósággal nemzé még Dzsinn: Palpatine Szenátort, meg I. Dinoszaurosz Királyt, meg Tyrannosszaurusz Rexet, meg Robärt Gädäont, meg Robert Fickóst, meg még Féltucat Fura Figurát. És találá e nagy hágásokat a Gyámügyi Hivatal Erkölcsrendészeti Részlege igen nagy kihágásoknak, és kötözé Dzsinnt le az Anginator Lánccal, és záratá Dzsinnt a Csodalámpa Belsejébe.

És a Csodalámpa Belsejében nemzé Dzsinn az Anginator Lánc pipafülszagú déli boszorkányával, az Igazatmondó Jakutcsepp Gabriellával a három Bölcset és Szentet: Tamást, Gáspárt, és Miklóst. És kijöttek azok a csodalámpából és tölték el a világot világossággal, és az emberiséget emberiességgel, és a poharamat friss vodkaitallal. És a lényeg mindenképpen a legutóbbi. Mert, ahogy a bölcsek mondják: kiürült a pohár, elfolytak a gondolatok. De ennek az ideje még nem jött el, és a rege folytatódik a Gyűrűlidércek ifjúkorának felidézésével.

Aproppó[szerkesztés]

Ordas Cicu

Apropó, azt még nem is mondtuk el, hogy keletkezett a világ. A regék erről sok badarságot összefecsegnek, de a Bölcsek szakálluk legmélyén még őrzik az ősi igazságot: a világ, avagy Orda egy hatalmas ordasajtdarab, amit Ilu vagy Icu vagy Cicu (sok nevét ismerik, de őt magát egy-egy menetnél alaposabban csak igen kevesen), a Világmindenség Urnője megkezdett, de elfelejtett végigenni. Bármilyen fura és hihetetlen is, ez a színtiszta igazság, olyan színtiszta, mint az a szesz, ami poharamat nedűvel és lelkem derűvel ismét teletölté vala.

Mondják, hogy ha Dzsinn beérte volna három hatalmas, bár iszonytatóan buta fia nemzésével, akkor a világ később sok bajtól megmenekedett volna, többek között ettől a cikktől is. De nem így esett, és talán öröktől fogva ez a sors volt írva a Megromlatott Orda számára. Ki tudja. Folytassuk inkább a Lidércek zsenge gyermekkorának felidézésével.

Kikapós Lola nemzetsége[szerkesztés]

És lakoza Bāk-Dād városában egy igen kikapós nőszemély, akit a Tér Királynőjének is hívtak amaz elfeledett-kori bölcsek, és ily módon nyilvánvalóan királyi vérből származott. És nemzé véle Dzsinn a Kilenc Kreolbőrű Királyi Gyermeket a Kilencfarkú Macskához címzett lebujban. És okozá ez Dzsinnek kezdetben nagy örömöket, később pedig zúdítja vala rája a bánatok szüntelen árját.

És a Kilenc Királyi Gyermekek pedig voltak rendre: Kamû, Kômäs, Kortĕs-Kedő, és Kābĕltołväj, továbbá Kásháshangùù, Kûnczegãbôr, Kōkä J., Kishstílű és Kūrväpëçêr, és végül Kitaibelpálversenytsohasenyerő Kaszinótöltelék. De hála istennek, később már nem így nevezték őket, csak röviden zûg-alākoknak vagy Ūmbūldä Fekete Motorosainak.

És Kikapós Lola vala egy tenderkirály és a Revük Szirénjének törvénytelen gyermeke. De ez vala akkoriban titok, kit senki sem tud vala. És később pedig már senkit nem is érdekel vala. De a Nyaggatvégi Poros Fecni megemlékezik vala erről, amint azt Borhab Trafa, Fándögöl királyi íródeák cipőpucolója is megerősít vala nagy bizonyossággal.

No most aztán tényleg a Lidércek gyermekkora következik.

A Lidércek Gyermekkora[szerkesztés]

A lúdvérceknek ujján kilenc forgó gyűrű vala. Ami nekik nagy fájdalmat okozá vala.

És éle a zûg-alākok apja, Dzsinn igen kicsapongó életet azon időkben, mi a Gyámügyi Hivatal Erkölcsrendészeti Részlege biztosítékait kicsapja és kicsapongatja vala. És záratá azért Dzsinnt a Gyámügyi Hivatal Erkölcsrendészeti Részlege a Csodalámpa Belsejébe. És éle vala a zûg-alākok szülő anyája, Kikapós Lola kikapós életet azon időkben, mert új élettársától, aki tenderkirály vala, akárcsak az apja, sokszor és alaposan kikapa vala. És okozá ez Lolának sírást-rívást és fogainak csikorgatását. És tanulák ezt a zûg-alākok el Lolától és később tökélyre fejlesztvén e gonosz művészetet, lészen ez négy híres hibbān-nak meg Gonorrhea város-védőinek és Danā-Dana-Tôr Helytartónak nagy-nagy rémületére. De erről később. Most térjünk vissza a sanyarú gyermekkorhoz.

És vala Kikapós Lola amaz időkben igen elfoglalt, mert munkája gyakran leköti vala. Mert különleges szolgáltatásokat is vállal vala. És ezek közt gyakorta a lekötés is ott vala. Mert valának Lola kuncsaftjai huncutságokkal igen bőségesen megáldva és vala amaz boldog idők embere szexuálisan meglehetősen szabados. És a káromkodás és durvaság is mindennapos vala. És a lebujokban kocka jár vala. És kőr és gőmb és háromszőg és négyzet és téglalap nem jár vala még azokban az időkben, csak a kocka. Hacsak nem számítjuk a kártyát, ami téglalap alakú vala azokban az időkben és színei közt a kőr és a káró is ott vala. És a kártyaasztalok is gyakran kőr alakúak valának (csakhogy: járók nem valának vala). És ... de a rege több geometriai idomról már nem emlékszik meg remélhetően, hanem visszatér a gyermekkorúakhoz.

És Kikapós Lola boldogtalansága és elfoglaltsága miatt vala a Kilenc Királyi Gyermek igen elhanyagolt és neveletlen, és tölti vala napjait az utcán és a lebujokban. Ahogy erről a kor neves dalnokai is megemlékeznek:


Vadnak születtünk, az utca nevelt,
senki nem vigyázott ránk.
a betonházak között nem várnak csodák;
így lettünk mi: megátkozott nermzedék [2].

Mert akkoriban a dalok nemcsak frazeológiailag, de versformailag is szabadosak voltak, mert a dalszerzők rímeket nehezen találának vala. És a dalok nem valának rímesek ezért, hanem inkább rémesek valának azok. De ahogy a bölcsek mondják: ha a pohár elég rumos, semmi dal sem elég rémes. És légyen éppenezért rumos most az én poharam is: így ni.

És vála a Kilenc Kreolbőrű Királyi Gyermek hamarosan minden hájjal megkent bűnözővé, még akkor is, ha ilyent politikailag kimondani ma már nem korrekt. De valának azon idők emberei politikailag is igen szabadosak, és a politikai korrektség nem vala még ismert amaz sötét időkben. És az emberek lenemzetiségiezték egymást igen sűrű jelleggel. És aki Fekete Númenori volt, azt gonosznak és hitszegőnek mondták, aki meg Keleti Ember volt, azt barbárnak nevezték amaz időkben.

És támada nagy setétség az utcákon és emelkede ki a harcoló klánok közül egy különös hatalom. És nevezé az magát Szauronynak. És járá férfi létére női ruhában, és lépe fel bárokban és nevezé magát az Buja Szándékok Urának és Anna Tarr-nak, avagy Kamatymesternek, és Evildának, a Ledércek Királynőjének. De valójában kábítószercsempész, fegyverkereskedő, aura-gyógyász és pszichopata hipnotizőr vala, ki számos szörnyeteg, hork horda és trampli trupp felett gyakorola uralmat már azokban az időkben is. És a hork gorillák valának köpcösek és foguk és szájuk ápolatlan, és szájukban szivar lóg vala, és viselének hózentrágert, atlétatrikót és rövid bőrdzsekit. És a tramplik valának mind nőneműek és iszonyatosan magasak és kövérek, és hordanak bermudát és barna szandált, és a kelleténél egy számmal kisebb rózsaszín kötött blúzt, és hajuk rövidre nyíraták vala. És mind e bestiák iszonyatosan erősek és gonoszak valának, mert Szauron akarata és jattéhségük hajtja vala őket, naná, majd a ricinusolaj!

És keverede a Kilenc Kreolbőrű Királyi Gyermek eme rossz társaságba, és válának rövid idő alatt a banda alvezéreivé és Szaurony jobb- és balkezévé.

Szaurony első fogsága és a klán távozása Mördërbe[szerkesztés]

Szaurony megköté a Paktumot.
1198734047100.jpg

És lőn az időkben a Szaurony-klán uralma teljes Bāk-Dād alvilága felett. És a város hatóságai és miniszterei, akiket abban az időben is nevezének valägoknak, megelégelték ezt és mondák: Íme, Szaurony hatalma egyre nő, és lassan olyanná válik, mint mi magunk. Hamarosan akkora vagyona lesz, hogy megvesztegheti a markunkban tartott minisztereket, és hork hordái lecsapják előlünk a legjobb üzleteket. Tenni kell valamit! És a legfineszesebb köztük, kinek neve Alrënd vala, ezt mondá: - Ím, állítsunk fel egy Bizottságot, és készítsen e Bizottság Tervezetet Szaurony kifüstölésére. És kapjon e Bizottság vezetője teljhatalmat és eme Bizottság vezetőjének demokratikus módon engem jelöljenek ki.

És a valägok Tanácsában sokan ellenkeztek, mondván, hogy ím, nem látják, mi lenne ebben az ő hasznuk. És Alrënd ekkor igen bölcsen javasolta, hogy a Bizottságot a Tanács állítsa fel, ne pedig Alrënd dolga legyen a tagok összeállítása. Ím, ez garantálja, hogy Alrënd ne csak a saját embereivel töltse fel a Bizottságot, hanem jusson oda minden politikai frakcióból elegendő számú tag. És kapjanak a Bizottság tagjai kiemelt juttatásokat, utazási és lakhatási kedvezményt és különféle térítéseket. A Tanács pediglen ím, egyetértett Alrënd javaslatával, és Bizottságot állított fel, amit az indítványozó tiszteletére Alrëndi Bizottságnak neveze. És a Bizottság kiugrott kommandósokból, üvöltő dervisekből és a legagresszívebb tömegoszlató közrendőrökből hathatós különítményt képezett ki, melyet neveze többek közt Terrorelhárító Osztagnak (mert terroral hárítják el Szaurony fenyegetését) és RÁB???nak (mert jó erősen kell ráb???ni a gumibottal Szaurony üstökére) és Antihorkiánus Brigádnak és még sok más neveken.

És egy szép nap megkezdőde a valägok és a Szaurony-klán háborúja. És a harcoló felek nem kímélték egymást és a várost. És az utcákat rákkeltő könygáz borítá el, és az utcán mérgezett guargumilövedékek és gyújtó petárdák röpkedtek. A Terrorelhárító Osztag tankjai pedig üdvösen szétlőtték a külvárosokat, minden házat, ahol horkokat és tramplikat gyanítottak. És Szaurony horkjai rakétavetőkkel lőtték a kormányzati épületeket és pokolgépeket rejtettek az autókba, amik váratlan pillanatokban felrobbantak, és sok balga járókelőt ficnikbe téptek. És lőn Bāk-Dād rommá és pusztasággá, hol nem vala többé élet, csak egy-egy kósza és éhes patkány rágcsálta a kövezetet. Mert aki meg nem hal, az elköltöze vala.

De az Osztag végül lecsapá Szaurony bázisára nagy dicsőségesen és megbilincselék őt is az Anginator lánccal. És veték Szauronyt az előzetesbe. De Szaurony ravasz vala az ő szívében és beszélőre hívta a valägok hét leghatalmasabbikát, és így szóla vala:

- Sok háborút vívtatok, de utóbb békét kötöttetek. És háborút indítottatok ellenem is, mert féltetek, hogy olyanná leszek, mint ti, és horkjaim és tramplijaim lecsapják kezetekről a legjövedelmezőbb üzleteket, noha én soha nem mondtam nektek, hogy nem hajlok a méltányos alkura. Ám háborútok népszerűtlenné tett titeket a nép előtt, mert a város igen megsínylette és legalább annyian álltak az én pártomra - főleg a külvárosokban és lakótelepeken, mint a tieitekre, és a pusztító háborúskodás után most polgárháború fenyeget. Két választásotok van tehát: vagy gyorsan és törvénytelenül elpusztítotok engem, mint a jövendő felkelés potenciális vezéralakját, noha az eredményben és a sikerben közel sem lehettek biztosak; hiszen lehet, hogy csak olajat öntötök a tűzre, vagy békés úton rendezzük közös dolgainkat. És én ez utóbbit ajánlom nektek. Nektek mozgósítható tőkétek van, nekem területeim. Kössünk üzletet, és rakjuk össze mind, amink van. Felajánlom a Valägok nemes Tanácsának legnagyobb telkem, hogy azon építsük újjá Bāk-Dād jobb sorsra érdemes városát. És híreszteljétek el, hogy építtek ott metrót és kormányzati negyedet, és hogy e beruházások adnak majd mindenkinek munkát és keresetet, és kilódítják a háborúskodást megsínylett gazdaságot a holtpontról. És a nép örvendezni fog majd, és áldani fogja Szauronyt meg a valägok nemes Tanácsát, és vitánk többé nem lészen. Ez az én ajánlatom. Ha tetszik, foglaljuk írásba titkos Paktum formájában, ám ha el nem fogadjátok, semmi jóra ne számítsatok. Mert alvezéreimet nem sikerült elfognotok, és őket épp oly nehéz lesz, mint engem. És az ő számuk Kilenc, nem kettő, nem öt és nem hét, hanem Kilenc.

És ott, azon a helyen Szaurony hangjából oly erő és szavaiból oly bölcsesség, ajánlatából pedig oly pénzszag áradt, hogy a valägok mind meghajoltak előtte [3], kivéve Alrëndet, aki kezdettől fogva gyanította, hogy Szaurony, az álnok és hitszegő senkivel sem osztozik a hatalmon, és csak az adandó alkalomra vár, hogy elárulja a Paktumot. És úgy lőn. Mert jó szokás szerint környezeti hatástanulmány nem készült. És a Szaurony által ajánlott terület teli volt rosszul feltöltött mocsarakkal és rejtett veszélyeshuladéklerakó-telepekkel. És a Szaurony által szállított építőanyag nem vala minőségi és a valägok azzal is spóroltak vala, mert kellett a saját villáik ujjáépítéséhez. De a nép ezt akkor még nem észlelé, és istenítette Szauronyt és a valägok leghatalmasabbjait.

(folyt. köv.)


  1. Ismertebb néven: Aladdin Csodalámpájának Szelleme
  2. Pokolgép: Ítélet helyett
  3. Hogy a pénznek nincs szaga? Ugyan már.