Guba

Az Unciklopédiából


Jelentése (egyik)
fizetőeszköz, másnéven:
bankjegy, bankó, pénz, zsozsó, készpénz, kápé, kenyérre való, dohány, suska, lé, lóvé, zseton, steksz, zsé, mani, kess, rugó, korpa, kp, dodó, della, lovetta, kotta, lepedő
Jelentése (másik)
kinek csak pár fillér, de kinek minden.[1]

Keletkezése[szerkesztés]

Kr. e. 3513-ban, a mezopotámiai Zsugor városában élt egy király, ú(nos-untala)n. ifj. Huba Guba, aki nagyon (bevándorolt) skót volt (innen ered a zsugori kifejezés). Ő alkotta meg az egységes pénzrendszert, mivel addig nem volt, s ha egy nő elment a cipészhez, természetben fizetett. (Két zsák krumplival, értelemszerűen.)

Később Huba Gubától kicsalták az összes gubáját, így idős korára szemétben és haszontalan hulladékban turkálni volt kénytelen, hogy meglegyen a napi kitevő. Ezt a tevékenységet is róla nevezték el guberálásnak. (Finomabb formája a lomtalanításból származó újrahasznosítás.)

Fajtái[szerkesztés]

Mákos guba[szerkesztés]

Akkor beszélhetünk mákos gubáról, ha egy bizonyos összeghez szerencsejáték és/vagy a körülmények szerencsés együttállásának köszönhetően jutunk hozzá (pl. takarítás közben, az ágy alatt talált ötezres).

Piszkos guba[szerkesztés]

Törvénytelen – az APEH előtt titokban tartott – üzérkedés kapcsán szerzett pénz (pl. kismamák buherás ruhaügyletei, Mari néni kontyalávalójából szerzett visszajáró stb.).

Lekváros guba[szerkesztés]

Hopsz, az nem is ide tartozik – az egy étel, ami úgy keletkezik, hogy a bankjegyet bekenjük lekvárral, s hűtőben állni hagyjuk húsz percig.

Hangyás guba[szerkesztés]

„Ó, …szd meg (és uralkodj), hát nem leesett a lekváros gubám! …No, eszne, Buksi! Hogy ne csak bolhás legyél!”

~ Víg Ignác, egy disznótor lefojtásának alkalmával

  1. Ebből is látszik, hogy fillér már nincs.