Grafikuvik

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A grafikuvik a Kuvik Graphitiensis Albus alfajba tartozó, kreatívan szárnyaló palimadár.

A grafikuvik jellemzői[szerkesztés]

Előfordulási helye[szerkesztés]

Magyarország, azon belül széles skálán mozog - megtalálható a nagyvárosokban: irodákban, médiaügynökségekben (ezen helyeken erős szimbiózisban él a Marketilinkóval), illetve magánlakásokban, valamint kávézók teraszán.

Helyi megjelenése: billentyűzetek és rajzpadok környékén gyakori. Kávézók teraszán papírok és kávék mellé repül. Bizonyos fajtái nyomdák körül keringenek.

Külseje[szerkesztés]

Kültakarója a toll, mely lehet cső- vagy sima filc-, de ceruza is. Fejlettebb egyedek digitalizáló táblával kültakaróznak. Szárnya kreatívan szárnyaló, fesztávja megegyezik a grafikuvik IQ-jával [1]

Életmódja[szerkesztés]

Éjszakai állat, de gyakran egész nap fent van, nem is alszik. Emiatt egyik jellemző formaváltozása idősebb korban a táskás szem. Életkora ebből is kideríthető, hogy hány tasak van a szeme alatt (vö. évgyűrűk).

Táplálkozási szokásai[szerkesztés]

Mások által otthagyott ételmaradékok, kávé, sör, esetenként gyomorgyógyszer. Gyakran fogad el táplálékot az etetőkből. Vagy nagyon gyorsan, vagy nagyon lassan eszik, időszakonként változó, és szoros kölcsönhatásban van a határidőkkel és ellenfeleivel.

Habitáció[szerkesztés]

Fészke boglyas, gyakran zavaros, szamárfészek jellegű. Más élőlények menekülnek az ilyen fészkelési szokásoktól, így a grafikuviknak nem sok ellensége van. Ha teheti, számítógép vagy laptop mellé fészkel.

Vadászat[szerkesztés]

Pontokra, egyenesekre és görbe vonalakra vadászik, gyakran képek és betűk formájára. Kedvel minden papírneműt, például az újságokat, de ezen kívül a képernyőn megjelenő színes internetes, dinamikus portálokra is szívesen rászáll. Ha tehetné, mindegyikbe belemászna és szétszedné. Esetenként agresszív lehet, főleg, ha a két ellenfele, a Marketilinkó vagy a Főnöxmadár bosszantja, sürgeti, vagy túl sok a koffein a szervezetében. A határidőket se szereti. Az agresszív grafikuvik ilyenkor harci táncot jár (tolltépés, üvöltés, asztallap-csapkodás és rugdosás, előszeretettel bögrék és egyéb tárgyak földhözvagdalása). Ilyenkor jobb elkerülni, és megvárni, míg e nemes [2], kreatívan szárnyaló madár belátásra tér.

Szaporodás[szerkesztés]

Képes a párkapcsolatban élésre, elég szapora állat, és gyakran több fiókát is nevel. Ilyenkor azonban ellenfél palimadártársai, ha megneszelik, hogy fészke van, jelentősen megnehezíthetik élettani funkcióit: nem engedik vadászni. Ha ezt túléli, keményen visszavág ellenfeleinek (ilyenkor hallani, milyen hangos a nagyváros). Ezért a grafikuvik kizárólag elzárt helyen, művészeti iskolák termeiben, vagy magányos műtermi padlásszobában szaporodik, ott viszont nagyon.

Szocializáció[szerkesztés]

Szereti, ha elismerik, ha tetszik, ahogy vadászik. Ugyanakkor könnyen agresszívvá válik. Nehezen tűri a kritikát és domináns ellenfelek rivalizálását. Nem szereti a hosszas, vadászat nélküli időszakokat. Alapjában nem társas állat, csak a párját tűri meg maga mellett, másokat rivalizálás miatt likvidál. Ha hagyják tevékenykedni, nagyon hasznos kis állat. Ha sokat találkozik ellenségeivel, elviselhetetlenné válik.

Elsődleges ellenségei: Marketilinkó, Főnöxmadár, továbbá az okoskodó, nyomdász tyúk vagy ökör.

A grafikuvik palimadár-féle jellemzői[szerkesztés]

Mivel palimadárféle, nem igényel túlzott törődést, széles körben bírja a környezeti változókat, mindemellett nem kell sokat fizetni neki. [3] Szocializációja és életmódja miatt rendkívül teherbíró. Hazánkban tenyésztése nagy iramban elkezdődött, és a grafikuvikok, illetve más palimadár-félék száma nőttön nő [4]!

A grafikuvik nevelése[szerkesztés]

Aki ilyen madarat szeretne nevelni, az gondolja át a lehetőségeit. A palimadarak nagyon hasznos, de nagyon ártalmas lények is lehetnek. Okosan bánjunk velük!

Előnyök[szerkesztés]

 • Kezes állat, szárnya sosem nyugszik, tolla sosem hullik, nagyon szép trófeákat gyűjt. Van, ami később hasznot is hozhat a gazdájának.
 • Vadászidényben, a megfelelő logisztikai feltételek mellett, ahova letesszük, ott marad.
 • Mivel palimadár, nem igényel mindemellett túl sok figyelmet, törődést. A fentieken túl, ha minden lehetőség teljesül, élete rendben halad.

Hátrányok[szerkesztés]

 • Életmódja folytán reális izmai csökevényesek.
 • Nem takarít, nem mosogat, nem főz, senkivel sem törődik vadászidényben.
 • Bármikor lehet vadászidény, ő választja meg (vagy ellenfelei).
 • Nem tűri az elutasítást, ilyenkor harci táncot jár (lásd ott).

Amire figyeljünk[szerkesztés]

 • Ügyeljünk arra, hogy legyen a fészke a közelében (lásd ott), vagy legalább egy laptop, és némi élelmiszer, innivaló, különben elpusztul.
 • Mindig dicsérjük meg! Nagyon érzékeny a lelke!
 • Sose sürgessük! Vadászni csak nyugodtan tud.
 • Lehetőség szerint tartsuk távol az ellenfeleit!
 • Mindennap tegyük számítógép közelébe! Akkor tud hatékon teljesíteni.
 • Évente vizsgáltassuk meg a szárnyait és a szemeit, a fokozott éjjeli–nappali igénybevétel miatt.
 • Vizsgáltassuk be újból, de most ne az urológián.
 • Vigyük el néhanapján kulturális fejlődés céljából vadásztúrákra.
 • Hagyjuk ÉLNI!

Híres grafikuvikok[szerkesztés]

Nem sok híresség van, mivel általában névtelenségbe burkolóznak - vagy senki sem keresi a nevüket? Az Unciklopédián fellelhető grafikuvikok száma: jelenleg 1, gyűrűs példány. A többi madár gyűrűzése folyamatban.


[email protected][szerkesztés]

 1. Ez most itt az illustratio quotiens!
 2. Ha jó a kedve, akkor igenes.
 3. Ha nem bírja, majd megszökik, elmegy máshová...
 4. És férfi.