Gördeszka? Király!

Az Unciklopédiából
Heath-ledger-on-a-skateboard.jpg

A gördeszka király egy járgány. Ezt története is bizonyítja.

Mátyás, az első görkirály[szerkesztés]

A gördeszka egy olyan találmány, amelyet eredetileg állítólag az afrikai rabszolgák fejlesztettek ki, mert nem bírták tologatni a téglákat, amiket cipelniük kellett, olyan nagyok voltak. Mátyás fekete seregének néhány tagja már látott egy ilyet az egyik távoli szaladgálásuk során. Ezt megtudta Mátyás király , és reneszánsz címszó alatt elhozatott egy darabot a királyi udvarába. Hamar ráérzett, könnyen megtanulta, hogyan kell vele gurulni. A feketék, mármint a sereg, megtanították Mátyás királyt olliezni. Rövidesen kitalálták a Game Of Skate nevű játékot, amelyet GOS-nak rövidítettek. A játék lényege, hogy ha valaki csinál egy trükköt, a másiknak ugyanazt meg kell csinálnia.

Annyi bizonyos, hogy a "Mátyás, az igazsá GOS" jelző nem arra utal, hogy igazságos volt, hanem döntő fordulatot jelez a gördeszkázás kialakulását illetően: az újabb kutatások feltárták, hogy ez a kifejezés eredetileg "Mátyás, az igazi GOS"-ként hangzott. Király ez a Mátyás!

Kolozsvárott megalapította az ország legnagyobb skate parkját, amit az akkori technikák segítségével csak sárból tudtak összerakni. Mátyás fia, Corvin János megpróbált egyszer csúszni egy fs bluntslide-ot, de mivel gyökérpapucs volt rajta, meg tóga, elesett és vele együtt Pest is. A sebe elfertőződött, így pestis járvány indult útjára, de mivel a gördeszkát eldugták előle, így csak lassan terjedt... még az elején. Mátyás király tartotta 1998-ig a rekordot manualban. Több mint 1000 métert tett meg hivatalosan két keréken, gördeszkával. Ezért az ő arcképe szerepel az 1000 forintos bankjegyen, tiszteletből. ( Ha megnézünk egy 1000 forintos bankjegyet, bizony pirossal oldalt láthatjuk rajta, hogy DC ..... ebből is látszik, hogy Mátyás királyt már a DC is szponzorálta!)

Mátyás király ezt követően kigurította a deszkát az ország határain kívülre. Elterelték a Tiszát, a Dunát, de hogy minek, az Isten se tudja. Gondolom, unatkoztak.

És Héja Tamás, a második[szerkesztés]

A gördeszkát később, sokkal-sokkal később egy Héja Tamás nevezetű gyerek találta meg a villámvágta kerti pottyantósuk romjai alatt. Megmutatta a szüleinek, régészeknek, de ők sem tudják pontosan, mi is az igazság. Így keletkezett a "Meghalt Mátyás, oda az igazság" mondás is.

Héja Tamás először egész csövekben kezdett deszkázni velük, de miután kinőtte az otthon radiátor, később szennyvíz csöveket, igazi nagy csövekbe ment, amit annyira szét gördeszkázott, hogy a msáik fele eltűnt. Ekkor rájöttek, hogy így jó, mert legalább besüt a nap, és gördeszkázás közben is le lehet barnulni. A félcsövet ezután mindenhol terjeszteni kezdték, a szocialista időkben mi magyarok is megpróbáltuk, de a rendszerváltást követően sokan rájöttek, hogy ami nem megy, azt nem kell erőltetni.

Héja Tamásnak nagyon sok követője lett, szegény egy idő után már nem tudott egyedül székelni sem, mert mindenhol a rajongói vették körül.

És végül: ma[szerkesztés]

Azóta rengeteg gördeszkás (fiú), és görldeszkás van a világon. Amerikában több mint 25 milliót tartanak számon, Amerikán kívül rengeteget, a Marson elméletileg 19-re tehető a gördeszkázók száma. Héja Tamás után jött sok csávó, akik deszkázni akartak, de senki nem tudta azóta se megdönteni Mátyás király és Héja Tamás rekordját.
Egy biztos: a gördeszka király!