Fuller

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ez egy (kísérleti) szócikkmásolmány. Nem vicc.

BuckminsterFuller1.jpg
Fullerizé
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából


Richard Buckminster “Bucky” Fuller (1895. július 12. – 1983. július 1.) amerikai látnok, tervezőmérnök, építész, költő, író és feltaláló.

Fullert egész élete során egyetlen központi kérdés foglalkoztatta:

Van-e esélye az emberiségnek arra, hogy hosszú ideig és sikeresen fennmaradjon a Földön, és ha igen, hogyan?

Magát átlagos embernek tekintette, akinek nincsenek különösebb pénzeszközei vagy felsőfokú képzettsége; életét mégis ennek a kérdésnek szentelte, valamint annak, hogy az a dolog, amit egy olyan egyén, mint ő tehet annak érdekében, hogy javítsa az emberiség állapotát, és amit a nagy szervezetek, kormányok, vagy magánvállalatok inherensen nem képesek megtenni.

Élete során Fuller több, mint harminc könyvet írt [1] és olyan fogalmakat alkotott meg és népszerűsített, mint a "spaceship earth" (Föld-űrhajó), ephemeralization (kérészéletűsítés) és synergetics (szinergetika). Számos találmánya is volt, főként a design és az építészet területén, ezek közül a legismertebb a geodesic dome (geodéziai kupola).

A fullerént – egy sok-szénatomos molekulát (Buckminsterfullerene: a C60 molekula mérete 1 nanométer) – róla nevezték el, mivel az hasonlóságot mutat a geodéziai szférával. A molekula az öt és hatszögű lapokból összerakott focilabdával is azonos alakú és belül üres.[2]


  1. Ezeket nem olvassa vagy/és nem érti soha senki.
  2. 1 fuller=100 filler.