Füles rókadelfin

Az Unciklopédiából
Fiatal hím füles rókadelfin. Felső testrésze vörös színben pompázik (mint az elvárható a róka bundájától), míg a maradék sötétszürke.

A füles rókadelfin (továbbiakban FRD, vagy rókadelfin) az emlősök osztályába tartozó faj. Mellső teste a rókáéhoz hasonló, míg egyébként delfin formájú, hát- és hátsó uszonyokkal. Ezen kívül van két ronda füle is. Partközelben éli életét: nappal a szárazföldön tartózkodik, éjjel az óceánban alszik. Mindenféle kistermetű állattal táplálkozik, míg fő ellenségei különféle vadászmadarak. Míg manapság az emberek kereső szemei elől rejtve marad, több ógörög leírás is beszámol az atlantiszi emberek és a füles rókadelfinek majdnemhogy parazitikusnak is leírható kapcsolatáról.

Előfordulása[szerkesztés]

A rókadelfineknek szüksége van vízre és egy domboldal közelségére, mint az a képen látható.

Nem ismert. Annyi feltételezhető, hogy partközelben lakik. Legutóbb San Diego közvetlen környezetében volt egy egyed látható - álruhában benevezett a kutya szörfbajnokságra.

Megjelenése[szerkesztés]

A nőstények fő megkülönböztető jegye a dús és hosszú szempillák, melyek lebegtetésével /csattogtatásával/ csábítják el hímnemű társaikat.

Mint elnevezése is jelzi, ez az állatfaj nagyban hasonlít mind a közönséges vörösrókára, mind a palackorrú delfinre. Felső testrésze vörös színű, fogai mint a rókának. Láthatóan nagy szemfogakkal rendelkezdik. Mellső végtagjai is a rókáktól származtatható. Azonbon sötétszürke teste áramvonalas és egy farokúszóban végződik. Ezenfelül (a szó szoros értelmében) egy hátúszója is van.

A hímek teljesen kifejlődött állapotukban elérik a 1.8m hosszúságot, míg a nőstények 10 cm-rel rövidebbek. Testsúlya 30 kg.

Életmódja[szerkesztés]

Az FRD éjjeleit vízben tölti, míg nappal a szárazföldön található meg (mármint, ha bárki is képes lenne megtalálni, akkor ott lehetne). A legjellemzőbb tulajdonsága, hogy szoros kapcsolatot épít ki egy kidőlt fatörzzsel. Ez a fatörzs mindenhová elkíséri életében.

Miután jóízűen megvacsorázott, a rókadelfin vízbe húzódik a szárazföldön éjszaka vadászó ellenségei elől. Azonban, mivelhogy mellső lábai nem optimalizálódhattak a vízi életre, a fatörzsébe kapaszkodva hánykódik a tengeren, míg a felkelő nap bizsergető sugarai fel nem csiklandozzák a (minden tudásunk szerint) zsenge álmából. Ekkor kiúszik a partra fatörzsével, és újból kezdi napi vadászrutinját.

Vadászat[szerkesztés]

Az FRD meghökkenti a nyuszit fejetlenségével, hogy aztán kilapíthassa fatörzsével és megtömhesse láthatatlan felyét nyúlpizzával.

A parton célba vesz egy közeli dombtetőt, melyre felviszi fatörzsét. Ennek technikája a következő: míg elülső lábaival lépked, az uszonyával a fatörzsét toszogatja felfele. Ez elég hosszadalmas és fárasztó procedúra tud lenni, ezért mihelyst felér, megpihen. Egészen napnyugtáig nem csinál semmit. Ilyenkor már csak arra a pillanatra vár (csorgó nyállal), hogy a domboldal felé járjon jövendőbeli eledele (ez lehet pingvin, nyúl, hód, teknős, stb). Mikor e szerencsés (vagy szerencsétlen, az eledel szempontjából) pillanat bekövetkezik, a rókadelfin megmutatja magát a dombtetőn, mire -jó esetben- az előbb említett tápláléknakvaló meghökkentve látja, hogy egy fejetlen delfin mozgolódik a hegytetőn -- mivelhogy ekkor az FRD vörös feje már gyakorlatilag láthatatlanná válik az égő naplementében! Ezt a meghökkenést kihasználva, a rókadelfin lelöki a domboldalon a fadarabját, ami legurulva a lejtőn agyonnyomja és egyben kilapítja az immáron elkészült vacsorát.

Természetes ellenségei[szerkesztés]

Később lesz kitöltve

Szaporodása[szerkesztés]

Itt a szaporodásról

A füles rókadelfin mint szülő[szerkesztés]

Kicsinyei neveléséről

Emberek Hatása[szerkesztés]

A hatásukat a destruktív jellegük jellemzi leginkább. Gyakran előfordulhat, hogy a fatörzsük helyett úszógumit használnak éjszakai alvásukra. Ez annyiban rossz (persze azon kívül, hogy a tradicionálisabb /konzervatívabb/ gondolkodásmódú egyedek előtt teljesen lejáratják magukat), hogy mikor partraszállnak, lehetséges, hogy új fatörzs után kell nézniük. Ez ráadásul nem egyszerű, mivel a hódok is a táplálékaik közé tartoznak és ezzel keresztülvágják fő faellátmányukat (ahelyett, hogy a hódok keresztülvágnák a fákat). Micsoda irónia!

Ugyanakkor, mint azt Előfordulás szekcióban láthattuk, ezek az állatok igazán jól tudják érezni magukat szörfdeszkákon.

Egyéb[szerkesztés]

Görög leírások alapján az atlantisziaknál bizonyítottan eme intelligens állatok vadásztechnikája inspirálta a sodrófa mai formáját. Ezenkívül a pizzát és a palacsintát is nekik köszönhetjük.