Fülbelövés

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Nem megengedett versenyeszköz
Szemfül

A fülbelövés az extrém sportok egyike (vö. agyaggalamb-lövészet).

Ma már Budapesten szinte minden útszéli butikban gyakorolni lehet. Szerkesztőségünk még egyszer sem kapott fülest rossz útra tévedt fülekről, ami az eljárás biztonságos voltára utal. A belövő, a bíró és a jól felszerelt fültár mellett szükség van hozzá kisegítő személyzetre, ún. fülfelszedőkre (lásd még szemfelszedő).

Fülbelövés[szerkesztés]

Fülbelövés során az alábbiakra kell (fül hiányában) tekintettel lenni:

 • A belövendő fül túlsó végén lévő élőlény legyen jó előre eltávolítva. (Megjegyzés: igen kis méretű, de nagy fülű élőlény kivételt képezhet, ha beleegyezik. Fontos, hogy ő maga beleegyezésekor akaratnyilvánításra képes állapotban legyen, azaz belövéskor ne legyen belőve.)
  • Füles Mackó és névrokonai esetén az anyakönyvi hivatal külön hozzájárulása szükséges.
 • A belövendő fül ne tartalmazzon oda nem illő részeket (lásd a mellékelt illusztrációt). A rejtőzködő, ostoba kis állatokat is el kell belőle távolítani (pl. nyuszi ül a fülben).
 • A megfelelő fülterjedelmet és a belövés erejét egyaránt érdemes előre belőni.
 • Kiemelt fontosságú a célpont. Minél messzebb, minél magasabban, minél nehezebben elérhető helyre irányuljon (és az ott lévők minél kevésbé legyenek hajlamosak az eszement visítozásra).

Előnyök[szerkesztés]

Előnyei közé tartoznak az alábbiak:

 • Nagyothallók is gyakorolhatják; a kétoldali fülhallás szemlátomást nem feltétel.
 • A fül, porcos kagylóból és lifegő cimpából lévén, nem okoz belőve károsodást. Anyaga nem foszlik, nem toccsan, a padlón jól észrevehető, könnyen takarítható, később újból felhasználható. Az eredeti, természetes fül ideális belövési alapanyag (tízből kilenc fülész ezt ajánlja).
 • Statisztikák szerint a szervadományozók körében számottevően csökkent a füllentési hajlam.
Symbol opinion vote.png Megjegyzés: a szellentéssel való összefüggés egyelőre nem ismert.

Hátrányok[szerkesztés]

Hátrányai:

 • Nehezen szerezhető be. Az Országos Fülbelövő Társaság már tervezi a szervadománykampányt; figyelemelterelő mottójuk: „Szemesnek áll csak a világ, fül nélkül is simán kilát!” (A rivális szembelövők az újabb hírek szerint pert fontolgatnak; a Cyrano Orrbelövő Testület a „vágd le és uralkodj” elve alapján egyelőre kivár.)
 • Egy német központú nemzetközi csoport veszélyesnek tartja, és ellenzi. Nemzetközi jelképük a fülvédő, szlogenjük: Wir füllen uns nicht gut! Egyes radikális tagjai „Fülem ül-e?” kérdéssel riogatják a gyanútlan járókelőket.
 • A füladományozókat nem lehet fülön csípni. (A rendvédelmi szervek jelenleg is nagy erőkkel keresik a probléma megoldását.)

Mindegyek[szerkesztés]

Érdekességek, avagy a fülbelövés eddig ismert mellékhatásai:

 • Óvatlan siherederek egy ízben eltulajdonították Füles fülét, és belőtték Róbert Gidához. Füles megszabadult évek óta tartó depressziójától (Bagoly megítélése szerint ez annak köszönhető, hogy a fülében hordta a bánatát, akárcsak Sámson az erejét). Róbert Gida viszont azóta is fülfóbiában szenved; sajtóértesülések szerint még legközelebbi barátjának, Malackának is hóna alá kell csapnia messzire elálló hallószervét.

Egy szó mint száz: hallgasson a fülére! – Ennél jobb tanácsot mi sem adhatunk.