Fészkes fene lexikon

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Fészkes fene lexikon azon szerkesztők lexikona, akiket már elküldtek a fenébe, de hideg/meleg égtájakra még nem. Külön-külön kocsmafala van a csak ó-, a csak közép-, a csak újkori és a csak 21. századi nyelven beszélőknek, illetve a kortalanoknak is. A kortalanokat haladóknak tekintik, a többit kezdőknek.

Legkeményebb időszaka[szerkesztés]

Miután az Odaát negyedik évadjának végén Sam Winchester megöli Lilithet, ezzel nem szándékosan feltöri az utolsó pecsétet, aminek következtében Odaát ötödik évadjában Lucifer kiszabadult és bekövetkezett az Apokalipszis.

Ezt a Fészkes fene lexikon járőrei, adminjai és megerősített szerkesztői is érzékelték, mivel a szokottnál is több spam és vandál támadás érte a lexikont rövid időn belül zoknibájok kíséretében. A 120 éve megerősítetlen szerkesztők pedig fellázadtak, hogy 120. alkalommal is visszautasították a megerősítésüket. Lucifer pedig segítséget ajánlott a lázadóknak, hogy megerősítettek lesznek, ha mellé állnak. Úgyhogy a Winchester-testvérek segítségét kérték az adminisztrátorok.

Először húzodóztak a Winchester-testvérek (ne má, nem is tudok szerkeszteni, írta Dean Winchester), viszont mivel Sam Winchester úgy érezte, hogy démonvére van a Fészkes fene lexikont megtámadók egy részének, így hajlandóak voltak segíteni az adminoknak. Ám a vandálok visszaverése még az ő erejüket is meghaladta, pláne colt nélkül, úgyhogy szétnéztek Pesten.

Először a Lánchíd oroszlánjai lett számukra gyanús, mivel nincs bennük nyelv, ám szerencsére megtudták egy helybelitől, hogy a szobrok már a szobrok elkészültekor is nyelv nélküliek voltak.

Aztán Gyurcsány Ferenc lett nekik gyanús, mivel balról, jobbról egyaránt támadják őt, aztán ők is megismerték az öszödi beszédet, így már érthető volt számukra, miért támadják balról is, meg jobbról is őt.

Később Castiel - ő egy zavaros múltú angyal - felhívta a két Winchester-fivér figyelmét arra, hogy a budapesti Szabadság téren látott egy Gábriel arkangyal-szobrot, amint sas támad rá. A Winchester-fiúk odamentek a szoborhoz és észrevették, hogy Gábriel arkangyal szobra valójában pislogott, így derült ki, hogy Gábriel arkangyalt a sasszobor alá bújtatta egy szobrász az Apokalipszis elől, mert Gábriel nem akart részt venni a menny és pokol küzdelmében. Néhány démon legyőzése után ismét visszatértek hozzá a Winchester-fivérek, segítséget kérve tőle, végül rábeszélték, hogy segítsen.

Így Gábriel arkangyal magyaros ruhában váratlanul megjelent a Fészkes fene lexikon egyik adminjának szobájában - a frászt hozva az adminra - és rábeszélte az admint, hogy nyissa ki a laptopot a Fészkes fene lexikon Friss változtatások oldalán. Gábriel arkangyal ráütött az admin laptopjára, aminek következtében az admin laptopja ugyan megsérült, de az összes olyan vandál és szpemmelő és azok zoknibájai, akik a pokolból jöttek ki, futva menekültek vissza Luciferrel az élen a pokolba. A megerősítetlen szerkesztők pedig ezt követően meghunyászkodtak és ismét békés nem semleges szerkesztéseket végeztek, ahogy tették azt az Apokalipszis előtt.

Gábriel arkangyal pedig meggyógyította az admin laptopját, majd visszament a Szabadság térre, hoggy onnan térjen vissza a mennybe, de előtte még békaszoborrá változtatta a sas szobrát és a Szabadság tér egy másik helyére varázsolta a szobrot.[1]

Nevesebb szerkesztői[szerkesztés]

Nevesebb szerkesztői pl.:

 • Noé (mindig lehet rá számítani);
 • Június Cézár (eredetileg Julius Ceasar volt a szerkesztőneve, de magyarosította a nevét és hónapnevet is változtatott, hogy nehezebb legyen megtalálni a korábbi szerkesztőnevét, de így is megtalálták);
 • Nero (rettegtek tőle);
 • Shakespeare (meg lett vádolva, hogy valamelyik Bacon zoknibája - igen zoknibáj, ott úgy nevezik a zoknibábokat -, de mivel nem lehetett tudni, melyik Baconé, emiatt az IP-ellenőrzés nem tudta igazolni, hogy zoknibáj);
 • Voltaire;
 • Rousseau;
 • Hol Bach, Hol Más;
 • Diderot (ő és fenti másik három társa is más ide át nem lépett szerkesztőkkel már korábban is részt vett az Enciklopédia, vagy a tudományok, művészetek és mesterségek rendszeres szótára[2] létrehozásában, de kevésnek találták a 35 kötetbe foglalt 18 000 oldal szöveget a maga 74 000 szócikkével, emiatt lettek itt szerkesztők);
 • Petőfi Sándor (őt többször kellett blokkolni, mert gúnyosan sértegette szerkesztő- és kortársait, pl. egy Jellacsics nevű szerkesztőt gyávának nevezett írás közben imigyen: Fut Bécs felé Jellacsics,/ a gyáva, Seregének seregünk nyomába[3]);
 • Jókai (a nagy mesemondó, még itt is);
 • Arany (valamelyik): valamelyikük tiszteletére emlékévet is tartottak a Fészkes fene lexikon szerkesztői;
 • Marx (mindenről van véleménye, hisz a kísértetben - de az is lehet, hogy csak ijesztgeti vele a szerkesztőtársait -, ugyanakkor ateistának vallja magát);
 • Engels (fenti szerkesztő mindig számíthat rá, bármit mond, helyesli azt);
 • Lenin (fenti két szerkesztő mindig számíthat rá, bármit mondanak, helyesli és ellenzi azt, amit mond a két szerkesztő; eredetileg Vlagyimir Iljics Uljanov volt a szerkesztőneve, de ezt a nevet nem minden szerkesztő tudta leírni és megjegyezni, így nevet változtatott).

Háromnál több zoknibáj esetén zoknibált tartanak. Mármint az adminok. Itt a zoknik személyesen is megismerhetik egymást.

Szabályok[szerkesztés]

Szerkesztőket manipulálni, szócikkek címével, tartalmával spekulálni csak úgy szabad, ha három nappal előtte bejelentik egy aktív adminnál, hogy most manipulálni, spekulálni fognak X. nap múlva. Azokat a szerkesztőket, akiknél kimutatható a több éves kiterjedt adatspekuláció ([4]), spekulációs citromdíjat kapnak[5] - ami lime változatban is kapható egyes fagyizókban, cukrászdákban. Három nappal azelőtti bejelentésnek minősül, ha a szerkesztő spekulánsnak nevezi egy szócikk alanyát, aztán három nappal később egy másik szócikk címével, tartalmával spekulál - lévén, hogy egy köz- vagy köztelen mondás szerint mindenki magából indul ki.[6]

Példamutató szócikkei[szerkesztés]

A lexikon hibás javításokra váró szócikkei [7][8]:

 • Kezdőlap: Minden kezdőlap nehéz. A befejezőlap pláne. Az még be se lett fejezve. Az élet nem habostorta. Egyéb köz- és magánhelyek.
Kérünk, Te is járj! Hoz valamit a magyar ágy[9] bajos ehetőségeinek aláaknázásához!
 • Problémasablonok:
Olyan kép esetén, amit engedélyek bemutatása ellenében is törölnek: Ezt a képet nem érdemes nézni, mivel úgyis törölni fogjuk.
Olyan kép esetén, amit engedélyek bemutatása ellenében nem törölnek: Ha tudnánk, hogy engedély is van a kép lexikonba töltéséhez a kép tulajdonosától illetve szerzőjétől, akkor mi is szívesen néznénk ezt a képet. Most se nézzük.
Olyan hangfájl esetén, amit engedélyek bemutatása ellenében nem törölnek: Ha tudnánk, hogy engedély is van a hangfájl lexikonba töltéséhez a kép tulajdonosától illetve szerzőjétől, akkor mi is szívesen hallgatnánk ezt a hangfájlt. Addig túl hangosnak tekintjük és nem hallgatjuk.
 • Eredetmondák (részlet, mi más):
Gergelyi, Ugornya, Namény eredet(i)mondája:
"A monda szerint, amikor egy sereg élén Zoárd kapitány a Tiszához érkezett, pihenés után így szólt Gergely nevű vitézéhez: Gergely!Ugorj, na! Amikor az a túlpartra érkezett, utána kiáltott: na, menj! Azt a helyet, ahol a sereg megpihent, Gergelyinek, ahol Gergely a lovát ugratta, Ugornyának, a túlsó parton elterülő részt Naménynak nevezték el [...]"
 • Hermann Gessler és Tell Vilmos története: Hermann Gessler eredetileg 13-14.századi nyírségi parasztfiú volt és Geszler Hermann volt az eredeti neve. Tell Vilmossal - aki ugyanúgy nyírségi parasztfiú volt - közösen új játékkártyacsomagot készítettek (magukat és néhány pajtásukat tüntetve fel kártyafigurának), kft-be tömörültek, majd megunva a kártyakészítést, nyugatra emigráltak.
Geszler Hermann itt Hermann Gesslerre változtatta a nevét, Tell Vilmos pedig Wilhelm Tellre. Alapítottak egy alpesi kisgazdapártot, támogatva Otto Habsburg köztársasági elnökké választását (aki viszont nem akart köztársasági elnök lenni). Egy idő után Hermann Gesslert erőszakos volta miatt Tell és társai meg akarták buktatni, ám Gessler almás puncsa jobban sikerült Tell vaníliás puncsánál, így Tell elkeseredésében visszaköltözött a Nyírségbe, visszavette eredeti nevét, megalapította a Tell Vilmos kártyakészítő műhelyt és ismét magyar kártyákat készített.[10]
Schiller Frigyes újságírót a 18. században megihlette a történetük és mivel drámákat is írt, kiszínezve a történetüket, Hermann Gesslerből rettegett helytartót, Tell Vilmosból pedig jodlizó svájci szabadsághőst faragott a színművében.
 • Harmadik típusú wikitalálkozások: igen sok wikiszerkesztő tapasztalt olyan különös jelenségeket, melyek magyarázatára egyenlőre nem találtak kézzelfogható magyarázatot. Ez több ufológus is az űrlények kétségtelen beleavatkozásának tartja.
Ilyen jelenség pl. a & n b s p; jelensége, okára nem találtak kézzel, lábbal, fejjel, szívvel fogható magyarázatot.
Vagy pl. az olyan jelenségek, amikor egy szerkesztő határozottan emlékszik arra, hogy valahol valamit konkrétan leírt, de nem találja nyomát később sem vitalapon, sem szócikkben, sem szerkesztési összefoglalóban. Valamikor öt perc múlva sem, valamikor csak évek múlva.
Vagy amikor egy szerkesztő határozottan támogat valamit, mégis a lap mentése után az ellenzők vagy tartózkodók táborában találja magát.
Egyenlőre azt sem lehet tudni, hogy az űrlények miért pont a magyar wikipédia oldalait szúrták ki maguknak.
 • Híres Péter (?. április ?. - !. !. !.) volt híres személy. Pályája már igen korán híressé tette. Eredetileg valahol valamikor valaki, egy olyan személy, aki nem volt híres - meglátva Híres Péter még nem híres személyiségében önmaga még nem híres személyiségét -, készített vele egy interjút. Az interjúra néhány neves riporter felfigyelt, de csak és kizárólag Híres Péterre, a riporterre nem. Így kezdtek el interjúkat készíteni vele.
Híressé válásából nemcsak ő tudott anyagilag profitálni, hanem a hasonmásai is. Sőt volt, aki még Híres Péternél is többet keresett azáltal, hogy Híres Péter hasonmása volt.
Sokáig úgy látszott Híres Péter pályája mindvégig töretlen fog maradni, ám egy nap szerencsétlen módon az egyik újságcikkben mint méltatlanul elfeledett személyről írt róla egy újságíró. Ettől kezdve azok az újságírók, akik kifejezetten nem elfeledett személyekkel szerettek interjúkat készíteni, kerülni kezdték őt, azon újságírók pedig, akik elfeledett személyekkel szerettek foglalkozni, nem fedezték fel őt maguknak. Mire Híres Péter észbe kapott, pályája csúcsáról pályája aljára került (hogyan lehet az, hogy egy pályának csúcsa és alja van, az már más kérdés).
Hasonmásai egy ideig még kitartottak mellette, de miután látták, hogy szolidaritásuk anyagilag már nem kifizetődő, elpártoltak tőle. A végén már csak egy hasonmása tartott ki, az is csak azért, mert szerelmes volt belé - ezen hasonmása ugyanis nő volt. Pontosabban a hasonmása azt tudta, hogy vagy Híres Pétert szereti vagy magát.
 • Köztelen mondások: oly mondások, melyek az alacsony google-találatok miatt nem járnak láb-fej, kéz-száj között (közben talán mégis), csak a pont, pont, pont népszerűsíti őket. Vagy más.
Hiába a szemüveg, ha nincs mögötte látás.
Rajtunk veszett, mint Makóékon a a kalács.
Úgy ül, mint szentek között a tütty.
Rád ijesztek, mint Győri a macskára.
Pislog, mint a kasznár túzokjuk.
Megveszett, mint a kalmár kutyája a várakozásban.
Rágódik, mint a Berkes ökre (hm, volt két nyelvész, aki ismerte).
Öreg, mint a Szent Péter szamara (egyes, kettes stb. közvéleménykutatók, politechnikusok viszont ismerik).
Megszakadt, mint a véres hurka (a húsra vágyók viszont ismerik).
Vérré vált benne, mint a csizmadiában a bontó fésű.
Kap rajta, mint Virág a kulacson.

Törlési megbeszélések[szerkesztés]

Nagy vitát váltott ki a Szezon és fazon összehasonlítási terve című szócikk megírása 2017 szeptember végén, amit előbb azonnali törlésre jelöltek, majd törlési megbeszélésre. A vitát az okozta, hogy egy Zorró nevű politikus kimondta, hogy minden szezon fazonnak tekintendő, nemzeti konzultációt kezdeményezve erről és valaki szócikket írt arról, hogy minden szezon egyben fazon is, felvázolva egyben azt az utat, hogy miképpen ismerte fel egy Zorró nevű politikus, hogy a szezon és fazon ugyanaz. A szócikket végül törölték, ami felháborodást váltott ki egyes szerkesztőkből, mondván, hogy olyan témát töröltek, ami sok embert foglalkoztat, mármint hogy a szezon azonos-e a fazonnal és hogy vannak rá források, hogy egy Zorró nevű politikus kimondta, hogy minden szezon fazon.

A baj már ott elkezdődött a szócikkel, hogy a szócikk tárgyának neve és témája nem fedte egymást, mivel nem a szezon és fazon fogalmát hasonlította össze, hanem Zorró véleményét ismertette a szezonról és fazonról, úgy tüntetve fel, mintha nem Zorró mondta volna, hanem más.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Hát ez a békaszobor meg hogy került a Szabadság térre?. Index.hu. 2017. júl. 24.
 2. Közkeletű nevén Nagy Franc Enciklopédia.
 3. itt a seregének alatt a Jellacsicsot védő szerkesztőket, seregünk alatt pedig a többi, nem Jellacsicsot védő hozzászólót értette, mégse örült neki minden szerkesztő, hogy Petőfi a nevükben nyilatkozott.
 4. vajon melyik, az önző érdekből fakadó ravasz számítás vagy a mély gondolatokat ébresztő eszmefuttatás?
 5. Sikerdíjat viszont nem, ez volt a kisbetűs rész.
 6. Ebből következik, hogy a mondás kitalálója is magából indult ki.
 7. Tájnyelvi áldozatai: szócikkjei, szócikei, szocikei, szóccikei.
 8. Másik lexikon kezdőlapja, ugyanez a link archive.org-os változatban, ugyanez a link archive.is-es változatban
 9. Nem összetévesztendő a franciaággyal.
 10. Ezért van, hogy a még Gesslerrel közösen készített kártyákon Geszlerként, a Gessler nélkül készített kártyákon Gessslerként szerepelt a kisgazdapárti elnök neve.