Elsőzés

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ez a szöveg eredeti, vagy torzított formában a Wikipédiából származó szöveg. Na és, akkor mi van?


  • Symbol opinion vote.png Megjegyzés:
Nem hagyhatunk veszendőbe menni semmit, ami az emberi tudást gazdagítja. A Wikipédia vaskalapos szerkesztői kukába hányják a búzát az ocsúval együtt. Ez ellen mi kézzel-lábbal tiltakozunk, és felemeljük a hangunk(-at) és szavunk(-at) is. Mentjük, ami menthető. De egyedül kevesen vagyunk. Nem hoznál még egy embert?
Az alábbi szöveg megmentése is látványos példája annak, hogy nem hiába éltünk:

Az elsőzés története[szerkesztés]

Az elsőzésnek múltja, jelenje és jövője is van. Ez a szokás kb. 4 millió évvel ezelőtt kezdődött, még a mammutok korában. Az ősemberek kézfelnyújtással jelezték, ki terítette le közülük az állatot először. Az elsőzés az idő múlásával fejlődött és gyarapodott. 2009-ben az elsőzések száma jelentős mértékben emelkedett az előző 10 évhez viszonyítva, és még nagyobb emelkedés várható az elkövetkezendő 10 évben.

Az elsőzés fellelhető helyei:

és egyéb érdekes weblapok illetve az élet adta lehetőségek. Általában visszamaradott, súlyos agykárosult emberek végzik ezt a tevékenységet.

Az elsőzés szabályai[szerkesztés]

Elsőzésnek számít az, ha valaki egy posthoz (blog esetében) először kommentel, kommentje pedig valamilyen formában az íromány sorszámára utal. Példa a legtöbb esetben: "ELSŐŐŐŐŐŐŐŐ". Az Ő betű többszöri leírása esetünkben nyomatékosabbá teszi a győzelmet, úgy mint a nagy betűk. A komment írója ekkor magasabb rangúnak érzi magát embertársaival szemben, amit a későbbiekben többen is megcáfolnak.

Nem számít elsőzésnek az, ha egy kommentelő megjeleníti az említett szót(első), de mégsem az első helyet szerzi meg. Szintén nem érvényes az elsőzés, ha az illető első lett ugyan, de a kommentjében semmilyen formában nem szerepel az a bizonyos szó. Ezt javítani, utólagos/másik kommenttel nem lehet.

Hétfőn és csütörtökön viszont az számít elsőnek, aki elsőnek írja, hogy első. Ezt természetesen gramatikailag helyesen, ékezetekkel kell írni, különben nem számít.

Lásd még[szerkesztés]