Diszkantista

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Disambig gray.svg.png Ez egy kétértelműsítő lap, ami a különböző szócikkek közötti megzavarodást segíti.

Diszkantista:

  1. egy régi német kifejezés, a DJ korai változata, annyi különbséggel, hogy itt még rendes hangszereken játszottak, és megvetették a konzervzenét, ezért lett a nevük diszk(-)antisták, avagy lemezellenesek).
  2. szintén német kifejezés, mely a Kant filozófiájától magukat távoltartókat, elhatárolódókat jelenti (a disz = távol (lat) kifejezésből).
  3. szintén német eredetű katonai kifejezés, melyet azokra a német katonákra mondanak, akik ritkán rúgnak be (a dis-chantine-ist kifejezés magyarítása, ti. akik ritkán láthatóak a kantinban).
  4. állatpopulációkban azokat a hím egyedeket jelöli, akik az alfa-hím pártján állnak a nőstényekért folytatott harcokban (a sumér-turáni "díszkan" = "alfa-hím" kifejezésből, a sumerek a hosszú í-t nem ismerték)
  5. Angol eredetű szó, olyan, orvosilag vitatott elmeépségű személyek gyűjtőneve, akik lemezeket (disc) és hangyákat (ant) is gyűjtenek. Lásd még: hangyások.
  6. Angol eredetű szó, mely azokat az OCR-felhasználókat jelöli, akik mindent dokumentumukat kétszer szkennelik be (a di=kettős (lat.) és a scan=szkennel (angol) összetételéből).