Dió

Az Unciklopédiából

„De jó a dió...[1]

~ Népdal

A dió egy rejtélyes, fán növő furcsaság; elméletileg a csonthéjasok csoportjába tartozik, ami gyakorlatilag hülyeség, hiszen egy diónak nincsen csontjai[2]. Éretlen korában zöld, mintha csak Norris verte volna meg, később kibarnul; úgy tűnik rájuk is hatnak a Nap jótékony sugarai. Dióhéjban ennyit érdemes is tudni róla, de mi azért ne elégedjünk meg ennyivel.

Pszichoaktív szerként[szerkesztés]

Kiderült, hogy zöld, de főként érett korában a diók igencsak komoly hatást tudnak gyakorolni az emberek érzelmeire. Talán meglehetősen meglepő, de a kételkedők számára itt van néhány példa, melyekben a dió az agy azon zónáira hat, amelyek a haragot kontrolálják:

  • Az potenciális célszemélyt megdobálták dióval. (Ez esetben az éretlen is hatásos, de a nagyobb cél érdekében lehetőleg fejre célozzunk, és érett csonthéjassal próbálkozzunk)
  • A potenciális célszemély megcsúszott egy dión.
  • Szétszórt dióhéjak.


No meg aztán ez a mondat is tökéletesen értelmetlen lenne, ha a dió tényleg nincs hatással az emberekre: "Megyek diózni."

Egy híres-neves orvos még fel is hívta a figyelmet a diófüggőség ártalmas és igen káros hatásaira, de valamiért senki nem figyelt rá. A függőség szerinte igen veszélyes, és az ő szavaival élve ezt a tanulságot lehetett akkor megtudni: "S mire ráébredsz, már szétgurultak..."

Diók a kultúrában[szerkesztés]

„Mama, te is harcolni akarsz nagykorodban a diók jogaiért?”

~ Egy kisfiú

A diók igencsak sokrétű befolyást gyakoroltak az idők folyamán a tömegkultúrára. Egész nagyhatalommá fejlődtek az olajos magvak körében, és olyan hangzatos nevekhez járultak hozzá, mint a Preckedli, a Mágnás diós pite vagy csak egyszerűen egy szimpla diós süti. Nem csoda, hogy az egész világ feszült figyelemmel kíséri a diók minden lépését, és a világjárványok szintjére emeli a dióburokfúró légy európai elterjedését is. Katasztrófa. Ez a kisfiú pedig valószínűleg hamarosan olyan baromságokat fog a fejébe venni, hogy oldalán száz meg száz elszánt dióval támadást intéz a gazdasági minisztérium ellen...

Vetélytársai[szerkesztés]

Az idők folyamán azonban kemény és szívós ellenfeleket is szerzett magának. Ott van például ősi nemezise is, a mogyoró, amelyik nem átalkodik kitúrni a diót megérdemelt trónjáról a csonthéjasok között. Ahogy a világ tágult az idők folyamán, hogy a régi ember szava járását hangoztassuk, úgy diófajták robbantak be a világpiac ingoványos színterére; az amerikai mogyoró, a fekete dió, a szürke dió, és még lehetne sorolni a borzalmasabbnál borzalmasabb eshetőségeket.

Azonban a diók nem csak ennyi ellenséget tudhatnak magukénak. Ott vannak még az emberek is. Ezek a lények kibelezik és befalják a diókat; hogy porhanyós belsejükhöz hozzáférhessenek, mindenféle dió-kínzó eszközöket is feltaláltak, mint például a rettegett diótörő, vagy a szörnyűséges mozsár.

Linkek[szerkesztés]

Hasznos linkek a diók szorgos és boldog gondozásához itt. Önmagát így határozza meg eme nagyszerű mű: "Tekintsen jelen elektronikus könyvre, mint Orosz Péter bio-diótermesztő életművére."


  1. Vagy nem.
  2. Vagy az is lehet, hogy a héja a csontja!