Detroit Rocks

Az Unciklopédiából

Detroit Rocks - sokat ígérő cím, akár egy bulvárlapból is integethetne felénk.

Az angol nyelvvel most ismerkedők gyorsan be is írhatnák a magyar Wikipédiába, hogy "Detroiti rock'n'roll őrület" vagy "Az amerikai autóipar fellegvára is Elvisnek hódol."
Így egyre messzebb kerülhetnének a valóságtól.
Márpedig az igencsak prózai.
A Detroit Rocks semmi több, mint "Detroiti sziklák", olyasmi, mint nálunk zoránosan a "Fehér sziklák" (és nem a szőke szikla, mert attól labdarúgó karrierjének vége óta egy egyenes, normális magyar mondatot még nem hallottam).
Mi van ezekkel a sziklákkal?
Csak annyi, hogy szilárdak.
Meg egy amerikai zongorista, Montana Taylor ezen a címen Chicagóban a '20-as évek végén 78-as korongra játszott egy instrumentális boogie-woogi-et.
És azután abbahagyta a zongorázást, mert elmaradtak a várt honoráriumok. Hja, a Great Depression nem kímélte pont az ilyen zenét és zenészeket.
Kedvem támadt ismét meghallgatni ezt a nótát. YouTube, persze, azon minden rajta van, ami számít. És milliók tekintenek meg olyan kérészéletű popőrületeket, akiknek még a nevét sem merem leírni, mert hívei felháborodnának és joggal: a popzene olyan szemetet is termel (nemcsak azt, persze), amit csak utódaink fognak kidobni a szemétbe, mert mi egész életünkben ragaszkodni fogunk hozzájuk - esetleg éppen a fiatalságunkat hordozzák.)
És semmi meglepő, semmi svédcsavar: a Youtube-on meghallgatható a Detroit Rocks, Montana Taylortól.
A számláló ki is írja, korrekt módon: Te vagy a 311. hallgató.
Utóirat: A fenti sorok nem könnyfakasztást kívántak elérni, nosztalgiából kifolyólag vagy kicsöpögőleg. Nem. Ahogy Benigni mondja: az élet szép. Montana Taylort is ismét felfedezték a második világháború után, ha csak kis időre is.
Mert amit elvesztesz, az nem vész el. Csak átalakul.
– Utó(bb)irat métamorfózis után: Ne kérdezz meg erről egy detroiti hokicsapat-szurkolót. Ő csak a hüvelykujját fogja feltartani „Yeah, Detroit rocks!” jelmondattal kísérve, és visszakézből ad egy akkora vállast, hogy a hátunk is belesajdul.