Csínjabinja

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Csínjabinja egy ősi, megfejthetetlen, kultikus karcolásokkal teleszőtt lenvászonkendőn fekvő aranyrúd, amin egy inka ült. Vagy csak simán egy babszemfajta. Inkább az utóbbi.

Eredete[szerkesztés]

A bab eredete visszanyúlik az ókori Rómához. Megbízható forrásokból tudomásra jutott, hogy ezt a babfajtát maga Július Caesar tenyésztette ki, hogy azt később Kleopátrának adja. Ám egyesek szerint[1] az egész arra volt jó, hogy világuralomra törjön vele. Ám a Csínjabinja babot ellopták, és Július Caesar ott maradt babtalanul, a Birodalma közel feléje se volt, amennyire akarta. A Csínjabinja[2] ezek után eléggé homályosan kanyarodik végig a Római Birodalom történetében. Később, a kora középkorszakban teljesen eltűnik Európából, ezért is hívjuk a középkort sötétnek. A Csínjabinja ezután Indiában bukkan fel, de mivel később India brit gyarmat lett, az az Egyesült Királyságba vándorolt. Ám véletlenül az egyik ott dolgozó babkereskedő egy zsák zöldbabba keverte, amely Amerika felé vette az irányt. Ám a hajót megtámadták, és a kalózok hajóján utazott tovább a Csínjabinja. Ezek után a babnak kezdett híre menni, és legendák szövődtek köré. Ám a kalózhajó a Csendes-óceánon elsüllyedt, így a Csínjabinja a tengerbe veszett, talán egy Óriásvidra miatt[3]. Lehet, hogy a bab maga elveszett, de a köréje fonódott legendák megmaradtak.

Mondák, legendák[szerkesztés]

A Csínjabinjának számos mondája, legendája akad. Egyet mondjunk a kételkedők kedvéért: Az égig érő paszuly. Igaz, hogy a mondában több varázsbabról van szó, de ez természetesen csak torzítás. Szintén torzítás, hogy a bab kikelt, és égig érő paszuly lett belőle. Ha kikel, senki se tudja, mi lesz belőle. Egyesek szerint, akkor vége a világnak.

A Csínjabinja felhasználása ma[szerkesztés]

A Csínjabinja manapság egy fogalommá butult, melynek az a jelentése: minden trükk, profi munka (megtanulta csínját-bínját). Ennek az eredete az, hogy mágikus ügyességet terjeszt ki arra, akinek a zsebében a Csínjabinja lapul. A varázsbabról szóló eredetmondák mára elenyésztek, még az interneten se maradt fönt semmi[4]. Talán még lehet találni pár eredetmondát itt, de ennek a valószínűsége szinte 0/0.

Kéz Lábjegyzet[szerkesztés]

  1. Akik imádják az összeesküvés elméleteket.
  2. Szándékosan írom nagybetűvel.
  3. Az óceán az lehet tenger?!
  4. Ami nagy dolog!