Burkustopia Sabinae

Az Unciklopédiából

A Burkustopia Sabinae veszedelmes vadállat.

Előfordulása[szerkesztés]

A Burkustopia Sabinae-t, másnéven Ánizstripszet először Magyarországon, Borsod megye nyugati felén írták le félrészeg traktorosok, egy helyi kocsmában a pult mellett állva és Absynthe-ot követelve, 1987 július 6.-án kora délután. Azóta onnan elmigrált Pest megye keleti végébe, a Gödöllői tájvédelmi körzeten belülre. Pontos előfordulásáról csak halvány információink vannak, mivel a legtöbben a merevrészegség és ájulás határán látták. Egyes források szerint elég sokat megfordult a Szent István Egyetem területén.

Emésztőrendszere[szerkesztés]

Táplálkozási szokásait tekintve genusz monofág, kizárólag az ánizs és az abból készült égetett szeszekkel táplálkozik. Nyelőcsöve az alkoholok dehidratáló hatásának ellenálló többrétegű laphámmal fedett.

Életvitele[szerkesztés]

Naponta vedlik. Az alkoholos behatás ezt a vedlést az IGR vegyületekhez hasonlóan képes eltolni időben, de csupán pár órával. Kedveli az absynthe-lelőhelyeket, mint pl. a gödöllői Agymosodát. Éjszaka repül és az imágója nem táplálkozik (csak iszik).

Természetes ellenségei[szerkesztés]

Természetes ellenségei között tartjuk számon az NVI oktatóit, különös figyelmet fordítva, <név törölve> intézetvezetőre, valamint a repcedarazsat.

Védekezés[szerkesztés]

A nikotinoidok teljes mértékben hatástalanok ellene, sőt mi több, egyes növényorvos hallgatók azt jelentették, hogy alapvető tápanyagnak tekinthető. (Ajánlott napi bevitel: 4-500 mg ). Agrotechnikai védekezés a jó talajelőkészítés, valamint az abszintelvonás. Jó védekezés lehet még a már fent említett repcedarázs ellen is hatékony deltametrines (Decis 2,5 - 0,3 l / egyed ) beöntés. Nappali aktivitásra bírhatjuk, amiáltal felborul az életciklusa egy kevés taurin (Hell 0,25; Burn 0,25) adagolásával.

Szerk. megj.:

Antistub.png Habozás és változtatás nélkül lenyúlva a Wikipédiából. (Nem számítva az elütéseket, egyes helyesírási hibákat, megmégamiaszemünketbáncsa...)