Bugyi

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

„Sáriba Bugyin keresztül vezet az út.”

~ Ismeretlen ember a kocsmában
A 2013-as bugyi falunap egyik neves fellépője épp teszi a dolgát.

Bugyi egy falu Pest megyében Ócsa, Kiskunlacháza, Dunavarsány és a Dabas Sári nevű leányzó település(ek) közelében fekszik el. Bugyi híres nevezetessége a szégyenkő, melyet a református templom kertecskéjében állítottak fel. Ide kötözték ki azokat a huncut legényeket és leányzókat, akik a templom csodálatos kertjében végezték el ügyes-bajos dolgukat, ezzel letaposva a drágalátos virágokat.[1]

Történelem[szerkesztés]

Bugyi neve a nyelvészek, tudósok és mindenféle okostojás rémség szerint a Bud olasz névből eredeztethető. Valószínűsíthetően időutazók visszautaztak a múltba és magukkal vittek egy halom Bud Spencer és Terence Hill filmeket tartalmazó DVD-t is, amit az őslakos bugyi népcsoport is megnézhetett. Szóval régen azért hívhatták Bud-nak Bugyit, mert Bud Spencer és Terence Hill művének akartak tiszteletet állítani.

1321-ben már Budymatheusfelde néven említik eme falvat, melynek eredete úgy tűnik német. Nem is értjük mi váltotta ki ezt a német divathullámot, s hogy miért kellett Bugyi Máté földjét németesíttetni. Bár semmi bajunk a németekkel, csak a magyar még mindig klasszabb.

A török vendégmunkásoknak köszönhetően a 17. századra a bugyiiak nem találtak a környéken munkát és kénytelenek voltak elköltözni Londonba munkát csinálni/találni/keresni/szapulni. A 18. századra az egész országból kitiltották a török vendégmunkásokat, így mindenki visszaköltözhetett az elgazosodott telkére. Az egyetlen vigaszt azt jelentette, hogy a törökök itt hagytak egy full extrás török fürdőt. Sajna mivel nem értettek az üzemeltetéséhez és a törököket nem lehetett jogilag visszahívni, ezért a fürdő 50 év alatt bekrepált. Ez van: Sprite.

A sok újrakeletkező munkáskéznek köszönhetően megépült a Beleznay-kastély barock stílusban, ahol mindmáig fergeteges koncerteket adnak. A legérdekesebb fellépők léptek már színpadra a a Beleznay-kastélyban: a Wannabe Alkoholista Rockercsávóktól a Frufrus Hétszünyű Kapanyányimonyókon át a Tankcsapdáig számtalan zenekar fellépet már itt.

Magyarországon 1848 és 1868 között be volt tiltva a nyilvános helyen való tapsolás. Az 1859-es bugyii falunapon a pandúrok letartóztattak egy félkarú embert tapsolás vádjával. Az illető megúszta egy megrovással, de az eset példaértékűen tükrözi, hogy ne packázzunk a törvényekkel.

Nevezetességek[szerkesztés]

A híres csúzli faszobor.

Bugyi egyik helyi nevezetessége az óriás csúzlit ábrázoló faszobor. A csábos szobor a helyi speciális fegyvernemnek állít öröknem nem nevezhető emléket. A csúzli elterjedése onnan eredeztethető, hogy a Habsburgok féltek[2] az esetleges lázadásoktól ezért betiltották a lőporral működő fegyvereket. A bugyiiak pedig voltak olyan leleményesek, hogy találjanak egy megfelelő fegyvert, ami megfelelően hatásos lehet az önvédelemre.

A helyi nevezetességek között még felsorolhatjuk a református templomban található szégyenkőt, melyről már fentebb írtunk, ezért itt ne essék már róla több szó. De ha mégis tudni akarsz még valamit a szégyenkőről, akkor annyit még elmondhatok, hogy Petőfi Sándor anyai nagyanyja testvérnek a barátnője húga is itt végezte a férjével együtt. Bár ez teljességgel lényegtelen.


Láb.gif Ez a jegyzet: lábjegyzet! Nem szól senkinek, még annak se, akit érdekel. Szinte apróbetűs. Egyáltalán nem kell elolvasni.
  1. A mai fiatalok sose értékelték a szépet és a gyönyört.
  2. Magyarán be voltak fosva.