Brezsnyev

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
L. I. Brezsnyev teljes harci díszben
Brezsnyev a tükör előtt

Bővebben: Leonyid Iljics, szűkebben: elvtárs, viccesebben: Лёнин Ильич Брежнев, (1907. január 1., a régi naptár szerint 1906. december 18. – 1982. november 10.), Brezsnyev-díjas [1] szovjetorosz értelmiségi. [2]

Bevezető helyett[szerkesztés]

Kisföld

Bevezető helyett álljon itt egy kedves történet ...

Egyszer Brezsnyev bevezetőt kért könyvéhez, a Történetek szeretett vezetőnkről, Brezsnyevről címűhöz, egy nagynevű (ma már feledésbe merült) írótól. Az megírta, és a könyvből nyomtattak egy próbapéldányt a vezérnek. Brezsnyev azonban utólag mégis kifogással élt a könyvvel kapcsolatban az írónak, és elrendelte a megsemmisítését (mármint a könyvét, szerencsére csak). "Ön huncut ember" – így Brezsnyev üzenete – "de máskor ne próbáljon meg becsapni. Ön, hacsak nem történt hiba véletlenül, akkor valószínűleg lecsalt két oldalt a bevezetőből, mert az a harmadik oldalon kezdődik."

A történet igazságáért nem kezeskedünk, de Brezsnyev rendelete a bevezető megsemmisítéséről magyarázatot ad rá, miért csak egy utóbbi (mégpedig a jelen) kiadásban tudtuk ezt pótolni. Fülünkbe jutott pletykák mondják, hogy Brezsnyevnek később megmagyarázták, hogy a könyvoldalak számozásába a legtöbb könyvben megtalálható, számozatlan belső cím– és borítólapok is beletartoznak, és a vezérben volt annyi kurázsi, hogy bocsánatot is kérjen a megsértett nagynevű írótól. De lehet, hogy ez csak rosszindulatú kitaláció, amit az író barátai terjesztettek.

UPSZ szerkesztőség

Történetek Brezsnyevről[szerkesztés]

Brezsnyev telefonál[szerkesztés]

Cseng a telefon. Brezsnyev felveszi:

– Halló, itt kedves Leonyid Iljics.

Brezsnyevet telefonon keresik[szerkesztés]

Cseng a telefon, Brezsnyev felesége veszi fel. A telefonban egy női hang:

– Leonyid Iljicset keresem.

– Maga kicsoda? – kérdez vissza gyanakvóan Brezsnyev felesége.

– Régi iskolatársa vagyok.

– Te szemérmetlen szajha! Kitalálhattál volna jobb hazugságot is. Hát nem tudod, hogy Ljonya soha életében nem járt iskolába?!

Brezsnyev megnyitja a moszkvai olimpiai játékokat[szerkesztés]

– O, o, o, o, o! – kezdi felovasni a beszédet Brezsnyev.

Odaugrik hozzá az egyik beszédíró és a fülébe súgja:

– Brezsnyev elvtárs, az az olimpiai ötkarika, a szöveg lejjebb kezdődik!

Brezsnyev Közép–Ázsiába látogat[szerkesztés]

Közép–ázsiai látogatása előtt munkatársai alaposan felkészítik Brezsnyevet, hogyan kell viselkednie a helyiek között.

A helyiek köszöntik:

– Szalem alejkum!

A kellően kioktatott Brezsnyev azonnal válaszol:

– Alejkum szalem!

Ez megismétlődik még többször:

– Szalem alejkum!

– Alejkum szalem!

Aztán egy ellenzéki aktvista keveredik Brezsnyev közelébe, s elkiáltja magát:

– Arhipelag Gulag!

Brezsnyev elvtársat ez kissé felkészületlenül éri, de gyorsan kivágja magát, s visszaszól:

– Gulag arhipelag!

Brezsnyev galériába látogat[szerkesztés]

– Jó kép... – mondja Brezsnyev elvtárs az egyik kép előtt.

– Ez egy Vrubel – magyarázza a múzeumigazgató.

– S nem is drága... – teszi hozzá Brezsnyev elvtárs.

Szovjet–német–francia találkozó[szerkesztés]

A tárgyalások után Kohl német kancellár büszkén mutatja új aranyóráját. Hátul belevésett felirat: "Helmutnak születésnapjára szerető feleségétől".

Mitterand sem marad hátrább, ő is megmutatja aranyóráját. Hátul szintén belevésett felirat: "Házassági évfordulónkra feleségedtől".

Brezsnyev sem maradhat le, ő is előveszi aranyóráját. Hátul felirat: "II. Sándor cártól Uvarov grófnak a hazának tett szolgálataiért".

Brezsnyev Munkácsy–képet értelmez[szerkesztés]

1972–ben Brezsnyev Budapestre jött, hogy kitüntetéseket adjon át Kádár Jánosnak 60. születésnapjára. A megadott időpont előtt három perccel Pavlov nagykövet társaságában belépett a ceremónia helyszínére, a Munkácsy–terembe Brezsnyev, s körülnézve azt tudakolta, mit ábrázol a festmény (Munkácsy Honfoglalása). A nagykövet elmondta, hogy a szlávok fejedelme hódol a nyeregben ülő Árpád magyar vezér előtt. A szovjet pártfőtitkár megdöbbent és lassan megkérdezte:" Ez valami célzás? Talán a mai ceremóniára?" Pavlov nagykövet halkan, kissé ijedten megmagyarázta a helyzetet, mire megérkezett Kádár János és a botrány elmaradt. Az esetnek egyetlen oroszul értő fültanúja Sugár András volt, de mint megjegyezte, a rendszerváltozásig nem írhatott róla [1].

Brezsnyev a jégtörő[szerkesztés]

Az Arktyka jégtörőt Brezsnyev 1982-es halála után rövid időre átkeresztelték Leonyid Brezsnyevre, de a legénység ezt a névválasztást annyira cikinek tartotta, hogy addig nem válaszoltak egyetlen Brezsnyev, Brezsnyev, jelentkezz! rádióüzenetre sem, amíg nem kapták vissza a régi nevüket – így kapta vissza a jégtörő az eredeti nevét.[3]

Lásd még[szerkesztés]

Történetek Leninről

  1. A Brezsnyev-díjat minden évben a legelvetemültebben és gyermetegen ostoba politikus kapja meg, nemzetiségre való tekintet nélkül. A megfelelő szemöldökszőr viszont kötelező.
  2. Erős túlzás.
  3. Az Arktyika 40 éve beparkolt az Északi-sarkra. Index.hu. 2017. augusztus 17.