Breenek

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Breen fűnyírás közben

A breenek a Star Wreck filmsorozatban szereplő népség. Ők maguk igen fagyos alakok, de az idegeneket általában meleg, sőt 6000 Kelvin fokos forróságú fogadtatásban részesítik [1]. Ha nagy mákod van, és az első diszruptorlövéseik nem találnak el, akkor felismerheted őket még extravagáns, szögletes pilótasisakkal kiegészített motorosszerkójukról, vagy elektronikus zörejekből álló beszédükről is [2].

Legfontosabb tudnivalók[szerkesztés]

 • Soha, soha ne fordíts hátat egy breennek!
  • romulán közmondás
 • Soha, soha ne hajolj le, ha egy breen van a hátad mögött!

Kevésbé legfontosabb tudnivalók[szerkesztés]

A letelepült breenek jobbára a kardassziaiaknak otthont adó Kardasszia-rendszer közelében élnek. Központi anyabolygójuk a Breen, amely a gyarmatbolygókal laza Konföderációt alkot. Jól értenek a műszaki kütyükhöz: amikkel lőni lehet, azokhoz még a Föderáció, sőt a legtöbb Galaxisbeli nép tudósainál is jobban. Ezért azonban nem szabad elítélnünk őket, hiszen része a megélhetésüknek, aminek nemes alapjai jobbára az űrkalózkodás és a fegyverkereskedelem. A Galaxis népei ezen kívül még egy dolgot tudnak a breenről: hogy nagyon rejtélyesek. Igaz, ennél többre nem is nagyon kíváncsiak. Ha eddig még nem találtad volna ki: a breen nem éppen a legnépszerűbb faj a Galaxisban.

Történetük[szerkesztés]

Magyar eredet[szerkesztés]

A breen népet - még nem ezen a néven - eredetileg egy magyar származású, Dzsordzs Lukács nevű krapek alkotta meg [3], és állította galád módon a Galaktikus Birodalom szolgálatába. Emlékszel a Jedi visszatérből azokra az antigravitációs motorokon száguldozó birodalmi rohamjárőrökre, akik az erdőkben mindig nekimentek[4] egy-egy fának? Na, azok tkp. a breenek, csak egy kicsit másképpen.

Átigazolásuk a Lukaszartsztól a Paramounthoz[szerkesztés]

Miután a Felkelők Szövetség felkelt [5] és legyőzte a Birodalmat, és Vader lovag megölte Palpatine császárt, a birodalmi motorosok is felszabadultak addigi feladataik alól (fának ütközés, evokmacerálás, meg viseletük, a rikító fehér színű energiapáncél állandó tisztogatása). És itt kezdődtek a bajok: a motorosok ugyanis már rohadtul unták részint azt, hogy az Endorr bolygón mindig fáknak ütköznek az antigravitációs motyeszeikkel, másrészt ezerrel rühellték már a bolygó primitív, szőrös, nyálas, büdös, rühös, és egyáltalában, agyramenően idétlen őslakosait, az "evok" mackókat is. Felmondtak hát a Lukasz Arcnak, és átigazoltak a Párámont Pikcsörszhöz, akik épp egy pöpec kinézetű népet kerestek pályáztatás útján, űrkalóz státusz betöltésére. A pályázatot a birodalmi motorosok nyerték el, olyan arcokat lenyomva, mint az Álcák a Transformers sorozatból, vagy a Kobrák a G.I. Joe-ból.

A Paramont azonban közös megegyezéssel néhány festékszórós graffitiművészt is szerződtetett, akik a rikító fehér energiapáncélokat sárgára festették, jogászaik közben meg levédették a sárga színt mint a kosztümök színezésének egy igen újszerű és egyedi szabadalmát. Így a továbbiakban nem kellett azt mindig tisztogatni, a Paramount meg megmenekült az ötlettelenség és plágium vádjától. Aki plágiumot emlegetett, annak megmagyarázták, hogy a breen nem lehet a birodalmi motorosok egyszerű átvétele, hiszen a motorosok fehér páncélban voltak, a breenek meg sárgában, és - mutatták a szabadalmi hivatal okiratát - a mellékelt okirat meg azt bizonyítja, hogy a sárga szín egy filmes kosztüm színezésében előfordulva, jelentős egyedileg hozzáadott művészi tartalmat képvisel és ezáltal, noha átszármaztató jelleggel, egy új szerzőijog-birtokot annak alanyiságában tárgyiasító, állítmányi jellegű jogcselekményt megvalósítva, az említett új szerzőijog-birtokot legálisan konstituáló 'Quod licet bovi et Iovi ex iure et punctum' érvényű jogi aktusként értékeltetik.

A munkaszerződés feltételeként továbbá átköltöztették a motorosokat az Endorr-1 holdról térben és időben a Breen nevű bolygóra, és elnevezték őket breeneknek. Így keletkezett hát a breen faj.

Kalózkodásaik[szerkesztés]

A breenek jobbára fegyverkereskedelemből, illetve kalózkodásból tartják fenn magukat, ami szintén igazolja magyar eredetüket (ld. kalandozások). A föderációs, a bajor, a romulán és a kardassziai hajókat és telepeket egyaránt megtámadják. A Dominium veresége után állás nélkül maradt breenek egy kis csoportja egyszer még, rövid téridőutazás után [6], Középfölde ellen is támadást intézett, és elfoglalták az eriadori Serpocsolya nevű települést, amit attól kezdve Breen-nek neveztek, bár a gyagyás hobbit őslakók csak Brínek hí'tták. Hogy később mi lett velük, azt már senki sem tudja, bár lehet (már a Megyebeszéd szerint), hogy a Gyűrűlidércek valójában ezen breenek egy maradéka. Ez megmagyarázná a lidércek körül érezhető állandóan fagyos légkört is, ami a breennek is sajátja. De hogy Szauron mivel vette volna rá őket, hogy hőn szeretett SF motoroscuccaikat pudvás, kénhidrogéntől bűzlő sárkánygyíkokra, buta és lótrágyaszagú csataménekre, fekete köpönyegre és más egyéb darkos-gótikus biz-baszokra cseréljék, az rejtély, ami előtt az exobiológusok értetlenül állnak.

A Dominium veresége után[szerkesztés]

Miután a Dominium, amelyhez az első Galaktikus Világháborúban csatlakoztak, vereséget szenvedett a Föderációtól, és visszavonult az Űrgamma-kvadránsba, a breenek megint állás nélkül maradtak. Sokuknak az egykori ellenség, a Föld adott megélhetést, minthogy szólistaként alkalmazásra találtak a Bestie Boys nevű zenekarnál [7].

Kinézet[szerkesztés]

Hiú alakok: motoros szerkójukban annyira tetszenek maguknak, hogy sosem vetik le [8]. Sőt annyira hiúak, hogy szégyellik még hiúságukat is. Azon kevés idegennek, akikkel hajlandóak szóba állni, mint pl. a ferengik vagy a vorták, azt szokták hazudni, hogy neylonszkafanderük egy speciális fagyasztóruha, amit állandóan viselniük kell, ha elhagyják otthonukat, mert anyabolygójuk éghajlata fagyos. De Weyoun, a vorta fővezér egyszer felfedte az igazságot Gold Dukát kardassziai politikusnak [9]: a Breen éghajlata kellemes. Ezért a breenek állítása a ruhájukról nyilvánvalóan hazugság. Persze az is lehet, hogy a breenek egész egyszerűen olyan rondák szkafander nélkül, hogy nem mernek úgy mutatkozni az idegenek előtt; de ez is csak hiúságuk bizonyítéka.

Hogy az állandóan viselt ruhák tisztítását és szagtalanítását hogy oldják meg, arról a Föderáció exobiológusainak nem sikerült információkat szereznie, de a legvalószínűbb, hogy a Paramount által alkalmazott festékesfiúk időnként egyszerűen átfestik. Így ahogy múlik az idő, a breen páncél egyre több kozmikus piszok- és festékréteget tartalmaz, ami megmagyarázza, miért olyan nehéz a breeneket fézerrel lelőni (ld. még ablaktív páncél).

Biológiai jellemzők[szerkesztés]

Táplálkozás[szerkesztés]

A breenek állítólag kizárólag Iglu mirelit-termékekkel táplálkoznak [10]. Persze, lehet, hogy ezt a Paramount csak az Iglu anyacégével, az Univer-lel kötött szerződések miatt híreszteli.

Érzelmi életük[szerkesztés]

A breenek ellenállóak a telepátiával szemben: a betazoidok és vulkániak sokszor panaszkodnak, hogy nem képesek érzékelni a breenek gondolatait és érzelmeit. Ezt egyes exobiológusok azzal magyarázzák, hogy a breenek agya négy lebenyes[11], noha sokkal egyszerűbb magyarázat is létezik: a breen fatuskóknak egyszerűen nincsenek érzelmeik, azaz mind férfiak! Valószínű, hogy a breen nők nem is szokták elhagyni az anyabolygót, aminek kézenfekvő oka, hogy még a hímeknél is sokkal randábbak, és a breen hapik még szkafanderesen is szégyellik őket mutogatni.

A Breen-teszt[szerkesztés]

Miről ismerszik meg egy olyan breen, amely ellenséges szándékokkal az emberek közé vegyül, emberi álalakot öltve?

A szagról és a ronda külsőről már gyanút foghatsz. De kínálkozik egy gyors és halálbiztos módszer: a kávé-próba. Kínáld meg az alanyt egy csésze forró kávéval. Ha kockacukor vagy tejszín helyett jégkockával kéri, akkor halál biztos, hogy breennel van dolgod.

Nemzeti sport[szerkesztés]

 • Pózolás a tükör előtt, természetesen kizárólag szkafanderben.

Breenek név szerint[szerkesztés]

Kevés breent ismerünk név szerint. Ezek:

 • Tót Gór, a tótgórcső feltalálója, a Dominiummal szövetséges Breen Űrflotta tábornoka (a háborút lezáró békeszerződés egyik aláírója is)
 • Tot Mesz, a tót mész feltelálója. Felfedezéséért az ókori egyiptomiak fáraóvá választották, RAM-Szesz, a kiterjesztett véletlen hozzáférésű memóriával (RAM) született, de szenvedélybetegsége miatt a Borgtól is kirúgott korhely helyett.
 • Tót Bráner, ügyeletes nómenesztómen.
 • Tott'en hott'a, a tottenhotta nyelv felfedezője.
 • Tot'al Annihilation, Galaxis-szerte ismert (és körözött) bérgyilkos. Különös perverziója álítólag, hogy áldozatai kinyírása előtt leveszi motoros-szkafanderét, és megmutatja nekik ... szóval megmutatkozik teljes valójában. De még egyiküknek sem maradt érkezése, hogy elmondja a közvéleménynek, mit is látott (valószínűleg: szerencsére. Mármint a közvélemény szerencséjére). Az áldozatai legtöbbjénél a kórboncnokok a halál okául ugyanis csak szimpla szívrohamot tudtak megállapítani, noha egyes esetekben nyomokban fulladásos tünetek is mutatkoznak [12].

Hivatkozások[szerkesztés]

 1. Lásd még: kézifegyverek/diszruptor.
 2. Ha nem értenéd, ne blamáld magad. A Galaxis népeinek úgy 90%-a nem képes megérteni a breenek beszédét, épp ezért használnak a breenek kommunikációra enyhe sokkot okozó elektromos botot és félgőzzel meglendített puskatust is - ha nem fejtenéd elég gyorsan a dilítiumot a csákányoddal a rabszolgatáborban.
 3. Nem azonos a hírhedt filozófussal
 4. Újabb jele a magyar géneknek: iszik és vezet.
 5. Úgy reggel fél tizenegy körül.
 6. Exofizikusok szerint a téridőutazás alábbi biztos receptját alkalmazták: "szintetizálj két mol kronotonrészecskét, miközben hajóddal háromszor megkerülöd a Napot, és dakota szerelmi dalokat énekelsz."
 7. Honnan vették az Intergalactic ([1], [2], [3], [4], ) c. számuk elején hallható idétlenséget? Na, azt nem szintetizátorral csinálták, hanem egy breen szólista szertartásos, de zamatos káromkodását rögzítették.
 8. Még intim helyzetekben sem.
 9. Ld. kardassziaiak
 10. Fagyasztott alga- és zuzmópudding meg ilyenek.
 11. Vagyis néggyel több, mint a magyar nőké.
 12. Újabb érv, mely megerősíti a gyanút, hogy a breennek nem erőssége a fürdés, vagy ha mégis, akkor az is csak a szkafanderben ...