Bojtor-féle Culicidae-reláció

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ez a szöveg eredeti, vagy torzított formában a Wikipédiából származó szöveg. Na és, akkor mi van?


A Bojtor-féle Culicidae-reláció a biofizika témakörébe tartozó elmélet, amely Bojtor István magyar tudós, elméleti fizikus műve.

Eredet[szerkesztés]

Egy hűvös nyári estén, amikor Dr. Bojtor épp a relativitáselmélet megdöntésén fáradozott, rászállott karjára egy Culicidae. Ezzel a mozzanattal gyökeresen új mederbe terelődött a feltaláló élete; és Newton példáján felbuzdulva úgy döntött, hogy ő is a természetből merít ötleteket. Így született, hosszas gondolkozás és több évnyi kutatás eredményeképp a ma már csak Culicidae-relációként ismert tény. A tétel, a tudományos közélettől elrejtve, először a Facebook közösségi oldalon került a nyilvánosság elé.

A tétel[szerkesztés]

A tétel a Culicidae szívási sebessége és a szívóka (avagy, szakkifejezéssel élve, a szopócső) összeszorítottsága közötti relációt írja le.

A városi legendák szerint Dr. Bojtor hallott egy elképzelést, miszerint ha a Culicidae körül a bőrt szívás közben széthúzza, akkor nevezett lény nem tudja kihúzni szopócsövét, és a vérbeáramlást megakadályozni képtelen. A teória szerint e két tényből következik a harmadik, hogy a Culicidae ez esetben megdöglend.

Az ábrázolt grafikon x (vízszintes) tengelye az odaszorítási együttható aktuális értéke, míg az y (vízszintes) a beáramló vér mennyisége milliliterben. Egy ilyen koordináta-rendszerben a tétel szerint egy, az 1/x függvényhez alakban nagyon hasonló képet kapunk.