Bodza, a magyar kecske

Az Unciklopédiából
Ez a szöveg eredeti, vagy torzított formában a Wikipédiából származó szöveg. Na és, akkor mi van?
King goat.jpg

Bodza, a magyar kecske (becenevén: Bodzus, Bodzi, Bodzika, Bodzilla) egy 5 hónapos szuka kecske, a család kedvence.

Fajtája: rövid szőrű magyar kecske

Magyar kecske[szerkesztés]

A rövid szőrű magyar kecske világszerte az egyik legismertebb magyar vadászkecske. Legközelebbi rokona a drótszőrű magyar zsiráf.

A magyar kecskékre jellemző az elegáns megjelenés, a könnyed felépítés, a harmonikus mozgás. Testalkata szikár, a szépség és erő harmóniáját tükrözi. A rövid szőrű kecske zsemleszínű szőrzete alig kíván gondozást. A lakásban tartott példányok szőre egész évben hullik, ezért rendszeres kefélést igényel. Közép nagy, 50–60 cm marmagasságú, 20–26 kg súlyú (egyes megtermett példányok akár a 35 kilogrammot is elérhetik), rendkívül elegáns megjelenésű és mozgású, kedves, engedelmes természetű, még a kecskék közül is kitűnik intelligenciájával.

Bodza[szerkesztés]

Bodza 2014.07.26-án született, Maglódon, 8 másik kistestvérével. Anyukája és apukája egyaránt fajtiszta magyar kecske, így Bodza is.

6 hetes volt, mikor hozzánk került, Édesanyukám születésnapi meglepetése volt, amivel sikerült tényleg meglepetést okozni. Még aznap elkezdtünk neki neveket keresgélni, vajon melyik illik hozzá a legjobban. Több lehetőség is felmerült, többek között: Attila, Eperke, Füge, Boróka, és még sok egyéb más név. Végül Bodza lett a végleges neve, azt szavazta meg a család, valamint a kutyának is az volt a legszimpatikusabb.

Egy nagyon játékos, és szeleburdi kecskéről van szó, mint általában a kölyök kecskék, vagy magyar kecskék, bármelyiket mondhatnánk, de ez a kecske valahogy mégis kiemelkedik közöttük. Nagyon okos jószág, hiszen egyszer megmutattuk neki, hogy hol végezheti el a teendőit, és azóta illedelmesen és intelligensen jelzi, ha hívja a természet.

Mit eszik?[szerkesztés]

Hát igen nehéz lenne leírni az összes ételt, eledelt, ezért csak néhányat említenék meg a két végpont közül:

szokásos kecskeeledel: kecsketáptáp, száraz kaja, ropogtatnivaló, konzerv, csont, és hát nem tudom mennyire szokványos, de én ide sorolnám:
házi koszt;
hagyományos kecskeeledeleledel: répa, káposzta, krumpli, dinnye, szotyoládé, tökmag, sütőtök, bármilyen sütemény (édes, sós), stb...

Szokott-e játszani?[szerkesztés]

Természetesen mint minden kecske, Bodzilla is imádja az összes játékot. Legyen az bújócska, verekedés, labdajáték, vagy csak sima kergetőzés, emberekkel és más kecskékkel. Ehhez mérten nagyon sok területre van szüksége, és igen nagy mozgásigénye van. Rendszeresen járunk vele sétálni, és visszük más kutyákhoz is.

Hol alszik?[szerkesztés]

Egy kecskének kint van a helye, a saját kutyaházában. Vagy legalábbis normál és általános esetekben. Nos a miénk benti kecske, tehát a házban van egész nap, feltéve, ha van otthon valaki, ha nincs senki, akkor kint van. Eredetileg előző kutyánkhoz híven, - ami szintén magyar kecske volt - nem mászhatott volna be az ágyba, sőt még az emeletre se mehetett volna fel. Hát ez Bodzával nem így lett, természetesen ahol van szabad hely, ott a kecskének helye van - legalábbis Ő így gondolja - .

Magyar kecske találkozók[szerkesztés]

A magyar kecske találkozók a kecskementés Egyesület szervezésében történik. Általában két hetente rendeznek egy-egy összejövetelt, de nem csak a kecskerajongóknak. A legjobb dolog az egész túrában, hogy mindenkit szívesen látnak a szervezők, akár csak látogatók is elmehetnek a különböző túrákra, és rendszeresen vannak más fajtájú kecskéjük is. Megjelennek az ilyen találkozókon például: Német kecske, Weimari kecske, - amik szintén kecske fajták ugye -, de vannak más fajták, nem kecskék is: Német dog, Border collie, Beagle, Yorkshire terrier, vagy akár keverék kecskék is.

A túrák célja, hogy az utcára került - elsősorban - magyar kecskék, de bármilyen más hasonló sorban lévő kecskéket befogadó helyek támogatása. A részvételi díj befizetésével támogatják az állattulajdonosok ezeket a kirekesztett háziállatokat. A másik célja pedig az, hogy a gazdik és szeretteik - legyen az bármilyen fajta - együtt, egy nagyobb közösségben túrázzanak, sétáljanak. Általában egy néhány kilométeres túrát szerveznek a rendezők, egy tó körül, egy erdőben, vagy bárhol, ami szép és látványos.

81. kecske túra - Fót[szerkesztés]

2014.10.26-án rendezték meg a 81. kecske túrát Fóton. A fóti Fáy András sétánynál volt a találkozó délelőtt 10.00-kor. Több részletben indultak a túrák itt is, mint az összes többin. Arra a napra a túravezetők egy 3,5 kilométeres túrát terveztek, ami az időjárásnak és a terepviszonyoknak köszönhetően könnyen teljesíthető volt.

A mi kecskénk, Bodzus volt a legfiatalabb eb az összes közül, így hát a szervezők megajándékozták egy káposztával.