Betyár

Az Unciklopédiából

The death.png törlendő

A Betyár a Kityár ellentéte. Képünkön viszont Robin Hood egyik alteregója látható.

„A betyárját!”

~ Víg Ignác

A Betyár Család Magyarország egy meghatározó kulturális terméke, valódi hungarikum.

Magyarország legtöbb vegyeskereskedésében megtalálhatók a tagjai. Fogyasztói között találunk fiatalt, időset, nőt, férfit, keresztényt, zsidót, protestánst, gazdagot, szegényt, egyszóval mindenféle embert. Egy 2006-os Szonda-Ipsos felmérés szerint a megkérdezettek (14-68 éves korosztály) 89%-a fogyasztott már valamilyen Betyárt.

A Betyár Család története[szerkesztés]

Valamikor a 90'-es évek elején-közepén egy pár kiskunsági alkoholistának egy átmulatott éjszaka után, bár még kissé ittas állapotban új, építő jellegű ötlete támadt. Feltették a kérdést: Miért ilyen drága a tömény? Miért nem lehet olcsóbb? Nem kellett sokáig gondolkozniuk, mert egyikük, egy bizonyos T.B. saját vállalkozásba kezdett. Vállalkozásának célja az volt, hogy minél olcsóbban minél több kommersz töményet állítson elő, sőt még keressen is rajta. Az eredeti célkitűzésétől azóta nem távolodott el a kiskunsági alkoholista-vállalkozó T.B.

Szeszhez nem volt mindig ilyen könnyű hozzájutni, sőt, a világtörténelem sötét századaiban voltak olyan országok, ahol energiát és pénzt nem kímélve harcoltak az alkohol fogyasztása és csempészése ellen (elég ha csak a szégyenteljes amerikai szesztilalomra gondolunk, vagy a még borzasztóbb orosz szeszkorlátozásra). A diákéletet is alapjában változtatta meg az a rendelet miszerint tilos bármiféle szeszesital eladása 18 éven aluli személyek számára. A hanyatló ifjúság végső elkeseredésében dalokat, ódákat zengett egy jobb és szebb jövő reményében.

A szocializmus évtizedei alatt százával alakultak ifjúsági zenekarok és énekeltek hasonló sorokat: "Szeszhez akarok jutni, adjatok rögtön/Napgyöngyét, vagy Bástyát hogy ne kelljen ölnöm" (Jókérdés 1982) De idővel minden megváltozott. A középiskolai illemhelyeket már nem csak a jól ismert dohány-ammónia illat lengette körül, láthatatlan aurát képezve már a folyósó másik végén is, hanem valami egészen más, valami teljesen új, titokzatos illat cikázott a hazai iskolákban. Az iskolától megundorodott diákok az új szórakozási formák felé fordultak: a dekások felé.

A Betyárok[szerkesztés]

Figyelmeztetés:

AZ ÜVEG FELBONTÁSA UTÁN AZ ÜVEG TELJES TARTALMÁT FOGYASSZUK EL, MERT A KUPAK HAJLAMOS AZ ITAL KISZIVÁROGTATÁSÁRA. Továbbá bicska legyen nálunk az üveg nyitása előtt, ugyanis kb. 50%-os eséllyel besülést tapasztalunk, ha nem megfelelő (gyors) kézmozdulattal nyitjuk ki az üveget. Ha a besülés megtörtént, a bicskával laza mozdulatokkal elvághatjuk a kupakot stabilan tartó patentokat.

Betyár Barack

Szakértők egyöntetű véleménye támasztja alá, hogy a magyar középiskolásoknak ezzel a nedűvel kell leghamarabb megismerkedniük iskolai éveik alatt. Leginkább a reggeli órákban fejti ki jótékony idegnyugtató, ugyanakkor érzelmeket serkentő hatását. Enyhe édeskés barackaroma, intenzív, de mégis visszafogott illatvilág, karakteres, a korai lehullott őszi levelek színét szemünk elé idéző, aranysárgás árnyalatú színvilág. Bármelyik tantárgy előtt szobahőmérsékleten, üvegből fogyasztható, konszolidált illata nem zavaró az avatatlan szaglószervek számára sem. Sonkás-mustáros szendviccsel a legfinomabb, de mirelit sajttal töltött pulykás szendviccsel (pulykással) való fogyasztása is kellemes perceket fog okozni.(Két deciliter és afölött már órákról beszélünk)

Betyár Körte

A Körte illat- és ízvilága annyiban tér el a fentebb említett Barackétól, hogy erőteljes Körte illat lengi körül a fogyasztóját. Más tekintetben nagyban hasonlít Barack társához. Nagy előnynek számít azonban amit egy pécsi diák nyilatkozott a két deciliteres változattal (továbbiakban "kétdekás") kapcsolatban az iskolaújság kulturális rovatának:"A kétdekás körtét sokkal könnyebb bedobni mint a barackot, a baracknak túl erős az íze". Univerzális, könnyű, 30%.

Betyár Cseresznye

A Betyár Család legerőteljesebb, legütősebb, legkarakteresebb darabja. Erőteljes cseresznyearoma, intenzív illat, átlátszó, kristálytiszta folyadék. Féldecis (továbbiakban "feles") kiszerelésben nem érdemes venni, túlságosan kevésnek fogjuk érezni e csodás ital hatását, habár ez a Család legmagasabb alkoholfokú tagja a maga 35%-ával (ezt a tényt egyesek erősen cáfolják).

Sajnálatos módon, köszönhetően a rendkívül erős illat és ízvilága miatt nem fogyasztható minden tantárgy előtt, bedobása főként a reggeli órákban ajánlatos, abban az esetben, ha aznap reggel borotválkoztunk, úgy használjunk sok arcszeszt, így könnyen ráfoghatjuk erőteljes piaszagunkat a szintén italszagú arcszeszünkre. Egyesek kávéfogyasztással próbálják meg álcázni magukat. (Senkinek sem hiányzik, hogy nem ivó tanáraink/főnökeink/osztály- és munkatársaink ittassággal gyanúsíthassanak meg bennünket). Csípős ételek fogyasztása a Cseresznye fogyasztása után kifejezetten ellenjavallt.