Bazdmegmadár

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshezBrehmségek[szerkesztés]

"Egy jólnevelt kuvik nem zavavja meg a szevetett embeviséget, Zsan."

A bazdmegmadár (Aureus coitus fortissimus) a kuvikfélék családjába tartozó, kistestű és nagyhangú madár. A kuvikhoz (Quviqus maximus) annyiban hasonlít, hogy egyesek szerint ő az. [2] Igazság szerint simán lehet a bazdmegmadár a kuvik kompromittáló madara, aki ezt a nyugodt és komoly madarat akarja rossz hírbe hozni azzal, hogy kuvikol. Erre nincs hivatalos tudományos megerősítés vagy ellenvetés, ezért az általános közvélemény a két madarat egy név alatt említi. [3]

Kis esti etimológia[szerkesztés]

Vulgáris jellegű, rosszul írt nevét (helyesen „baszd meg, madár” lenne) egy miskolci egyetemistától kapta [4], aki egész éjjel a vizsgaidőszakban való megfeszített bulizása alvása tanulása folyamán a nyitott ablakon át a kuvik jellegzetes „kuvik-kuvik” hangját volt kénytelen hallgatni. Egy idő után, megvárta az alkalmas pillanatot, mikor elhangzott a „kuvik-kuvik”, és utánakiáltott a madárnak: „Baszd meg, madár!” (Ez épült be „bazdmegmadár” szóként a köztudatba.)

Nevei lehetnek még: bazzegmadár, vazegmadár, csezzegmadár, rohadj-meg-te kurvik, hallgassámán, kussmadár, lelőlek-bazzeg-ha-nem-hallgatsz-el-te madár,[5] esti cseszegetőce.

Ornitológia[szerkesztés]

Rondán néz, vazze!

Ez a madár a fészkes fenerakókhoz híven egy fészkes fenét rak. Esténként elhangzó ominózus muzsikájával hívja párját, szíve választottját, aki majd papucsa [6] lesz. Amikor egybekelnek, akkor a leghangosabb a „kuvik”. [7] Minden ilyen alkalommal – de maximum kéthetente – a bazdmegmadár tojója három, csúcsosvégű, piros tojást rak. Csőre lapos, rettenetes, szárnya vaskos és szegletes. Lába karmosan előreálló, tolla hehezetes, kérgesremálló. [8] Szeme színe zöld, éjjel jól lát. Elsősorban nem dadaista hexametereket eszik, hanem az egyetemisták és az éjszakai baglyok idegeit. [9] Fő ellensége a reggel és a kialvatlan egyetemista.

Kuvolúció[szerkesztés]

A madár elválása a kuviktól ismeretlen (lásd a cikkben legfelül taglalt tudományos morfondírozást); előfordulhat, hogy már hatvanmillió éve különvált, de az is lehet, hogy ő szimplán tényleg csak a kuvik.

Elterjedése[szerkesztés]

Ott él, ahol a kuvik. Meg az egyetemisták. Direkt.

Megjelenése a költészetben[szerkesztés]

Egy ókori ismeretlen költő kőbe vésett régészeti lelete szerint:

„Ó, te kuvik, te zenghangú lény,
egy napon bazdmegmadárnak neveznek el,
és akkor, akkor, de csak akkor,
te biz' bazdmegmadár leszel.”
(fordította ifj. Szedlacsek Rezső)

Forrás[szerkesztés]

Lásd: vitalap


Láb.gif Ez a jegyzet: lábjegyzet! Nem szól senkinek, még annak se, akit érdekel. Szinte apróbetűs. Egyáltalán nem kell elolvasni.
  1. Kaspó
  2. Az Unciklopédia Képtelen természetrajz kategóriájának vezető olvasószerkesztő kollégája azonban heves fejrázással cáfolja ezt.
  3. Lévén a kuvik az esti órákban kezdi el hangos tevékenykedését, ezért lehetetlen leleplezni. Elvileg bármi lehet, akár denevér vagy vérfarkas is. Sőt, denevérfarkas.
  4. A neve nem maradt fent. (Az el tudott aludni.)
  5. Bár ezzel legutóbbi királyunk nagyon megszívta.
  6. Az egyetemistáé. Egyenesen a lábáról. Kirepülve az ablakon.
  7. ...kúrvik...
  8. Dadaista hexameterrel táplálkozik. (Fenéket. Ez sem az.)
  9. Az utóbbiaknak a prédamaradékát és tojásait is. Az egyetemisták ételmaradékainak és tojásainak sorsáról nem tudunk.