Banánoxid

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A banánoxid, (BO) egy kémiai vegyület. Szobahőmérsékleten íztelen, szúrós szagú, színtelen gáz. -10 C-on megfagy.

A probléma megoldóképlete a Mindenttudás Egyetemén

BO-t a természetben a banánfák alatt, és az éjszakai piacokon találunk. Mivel a zöldséges- és a szupermarketszármazékok változó mennyiségű banánt tartalmaznak, elégetésük során BO is keletkezik. Vízzel reagál, ekkor banánsav keletkezik, ebből keletkezik a banáneső.


Tulajdonságok
Tulajdonság Értéke
Sűrűség és halmazállapot: 0,00266 g/l, gáz
Oldhatóság: 57,84 g (reagál) (víz, 20 ℃)
Olvadáspont: -74 ℃ nyomás alatt
Forráspont: -10 ℃ szublimál

Kémiai tulajdonságai[szerkesztés]

A banánoxid reakcióit annak alapján csoportosíthatjuk, hogy változik-e a reakcióban a banánatom oxidációs száma, és ha igen, akkor oxidálódik-e, vagy redukálódik.

A banánoxid savanhidridnek tekinthető. Ha vízben oldjuk, banánsav keletkezik. Ebben a reakcióban a molekulában található banánatom oxidációs száma nem változik. Tehát:

BO + H2O = H2BO2

A banánoxid lehet oxidálószer és redukálószer is. Ha oxidálószer, a benne lévő banánatom redukálódik, oxidációs száma csökken.

A vegyület banánatomja oxidálható, ezekben a folyamatokban a banánoxid redukálószer, a benne található banánatom oxidációs száma nő.

Banánoxid a banániparban[szerkesztés]

Banan.jpg

A banánipar általában banánból állítja elő a banánoxidot. Japán műtejgyárakban folynak ugyan titkos kísérletek a szintetikus banánoxid előállítására, de egyelőre sikertelenül. A műpénisz, mint alapanyag nem vált be, a projektet nulláról kellett újraindítani.

A banánoxidnak három olyan tulajdonsága van, amely rendkívül előnyössé teszi az ipari használatát:

  • gombaölő
  • ízjavító
  • antioxidáns

Több olyan adalékanyag is létezik, melyek képesek a fenti funkciók valamelyikét betölteni. Az aszkorbinsav például kiváló antioxidáns és ízjavító, de nincs antiszeptikus, mikroorganizmusok ellen ható tulajdonsága. A kálium-szorbát hatásos az élesztők ellen, de nincs antioxidáns tulajdonsága. A banánoxid viszont egymagában mind a három tulajdonsággal rendelkezik.

Banánárak a banántőzsdén[szerkesztés]

  • Symbol opinion vote.png Megjegyzés:: adatbázisunk laponta frissül.