Amerikai futball

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Taktika

Az amerikai foci (hivatalosan ott football, de kezdeményeztük a javaslatot, h változtassák meg logikusan Handegg-re) csapatjáték. A játék célja, hogy még a legnagyobb idiótának is legyen némi esélye bekerülni valamelyik nagy hírű amerikai egyetemre, ha elnyer egy sportösztöndíjat.

A játék eredete oly kevésbé világos, mint szabályai. Antropológusok a kannibál irányzatra mutogatnak: az amerikai foci nem szimbolizál mást, mint az ellenség levágott fejét, ami, ha megenni már nem is, focizni még jó lehet.

Olyan feltételezés is szóba került, hogy az amerikai foci az európai foci elkorcsosult változata. Ezt az amerikaiak hevesen tagadják, és valahol érthető is, mert az európai foci elkorcsosult változatát a magyarok játsszák.

Az európaiak szerint az amerikaiak nem elég, hogy képtelenek voltak betartani azt az egyszerű szabályt, hogy kézzel nem érintjük meg a labdát, annyiszor estek el a saját lábukban egyenesen rá a labdára, hogy az szintén eltorzult, mint egy átlag fegyverforgató amerikai állampolgár értékrendje.

Az amerikai foci tehát azon sportok egyre gyarapodó családjába tartozik, amelyek azért születtek meg, mert az eredeti szabályait az amerikaiak nem tudták elsajátítani.[1] Ezt persze nem így kommunikálják, az amerikai futball szlogenje például az, hogy egyedül az amcsik elég kemények ahhoz, hogy játsszák.[2]

Megszületett a tojás, amit kézzel, lábbal és minden egyéb elképzelhető testrésszel legális volt továbbítani. Problémát jelentettek a hagyományos kapuk. Ugyan hol találnánk olyan figyelemzavaros kölyköt, aki kapusként hosszú percekig képes lenne egy háló előtt ácsorogni? Ha már háló, tiszta pénzkidobás:elég lesz két bot, rájuk keresztben egy harmadik.

Másodlagos célok[szerkesztés]

A sportösztöndíj megszerzése mellett a játéknak egyéb céljai is vannak:

 • Az ellenfél minél több játékosát leszerelni, eltenni láb alól.[3]
 • Az amerikai futballban bármi megtehető, ami pályán kívül súlyos testi sértésnek minősülne.
 • A lelátó árnyékában a lehető legtöbb pomponlánnyal kapcsolatot létesíteni.
 • A meccs alatt legalább ötven alkalommal meg lehet szakítani reklámmal, hogy nemcsak a nők, a férfiak is kedvet kapjanak a H-gomba viseléséhez.

A játékosok[szerkesztés]

Az amerikai futball rokon vonásokat mutat a szumóval, már ami a résztvevők átlagos testsúlyát illeti, hűen tükrözve az amerikai fitnesz mentalitását: attól, hogy akkora vagy mint egy hormonzavaros kisbolygó szülés előtt, még lehetsz sportos, sőt sztár is.[4]

Az átlagos játékos közel száz fontot nyom[5], erre még rájön a páncélzat: a sisak a gallytörőráccsal az arc előtt, a mellpáncél, a kéz- és láb(szár)védők.

Egy menetkész játékossal való ütközés körülbelül olyan érzés, mintha egy villástargoncával futottál volna össze.[6]

A csapat[szerkesztés]

A csapatok (kezdetben még) 11 aktív játékosból állnak, de a csapatokhoz tartoznak még az ügyvédek, edzők, és a szervkereskedők. A teljes slepp közel hetven főt tesz ki.

Az aktív csapat öt részre osztható
 • Támadók
 • Védők
 • Speciális reagálású hadtest[7]
 • Sebesültek
 • Elhunytak

A játékosok a meccs első pillanataiban még egyaránt képesek futásra és dobásra is. Amerikában ismeretlen az a jelenség, hogy békés szurkolók által behajigált macskakövek vagy petárdák borítanák be a játékteret. Kezdetben persze még a tengerentúlon is előfordultak kisebb rendbontások [8], de a közönség hamar rájött, hogy az ilyesmi hosszú távon nem összeegyeztethető a fejlett életösztönnel, mert vagy elkapják és bombabiztos célzással visszadobják a feladónak, vagy megsértődnek, és a teljes csapat kiszáll a helyszínre, hogy a lelátó sorai között rendezze a felmerült nézeteltéréseket. [9] [10]

Játékidő[szerkesztés]

A tiszta játékidő négyszer tizenöt perc.[11] A tiszta játékidő nem egyezik meg a meccs tényleges hosszával, mert a játékidőt mérő órát több esetben is meg kell állítani:

 • A labda játéktéren kívülre került.
 • A labda laposra nyomódott: labdacsere.
 • A játéktéren fekvő sebesültek száma olyan nagy, hogy nem lehet biztonságosan (haza)futni.
 • Joe polgártárs a hetedik sorból elment hamburgerért: amíg vissza nem jön, áll a meccs, nehogy lemaradjon valamiről.
 • Ha reklám jön.
 • Valaki időt kér.

A pálya[szerkesztés]

AmFBfield.png

A vasrácsnak (gridironnak) becézett játéktér egy téglalap alakú pályán terül el. A hosszanti szélen az oldalvonalak találhatók, amelyeket ugyan nem tilos keresztezni, csak nem ajánlott.[12] A rövid szélen helyezkednek el az end line-ok.

Az end line és a goal line-ok közötti tíz yard az end zone, itt lehet pontot és csonttöréseket szerezni.[13] A goal line-ok között van egy száz yard hosszú küzdőtér. A gyengébbek itt hullanak el.

A goal line-tól, azaz a gólvonaltól félpályáig[14] a yard line-ok osztják 5 yardnyi részekre. A pálya felépítése arra enged következtetni, hogy az első játékosok között nagy számban szerepeltek bombaszakértők.[15] Kezdetben egy bomba volt a labdába rejtve. A félpályánál megpróbálták elvágni a kéket, vagy a pirosat, felkapták a labdát, és rohantak. Az egyes yard line-ok mellett felfestették az addig eltelt időt, így a játékos pontosan tudta, mennyi van még hátra...

Az oldalvonalakkal párhuzamosan még két vonal található, ezek a hash markok[16], kezdéskor ezek között kell elhelyezkednie a labdának, és a játékosok nagyobb részét kitevő testrészek összességének.

A játék menete[szerkesztés]

Fontosabb kifejezések[szerkesztés]

Tartsd down!
Tartsd lenn a labdát ovoidot!

Szabálytalanságok és büntetések[szerkesztés]

Az ellenfél játékosának teherbe ejtése: 15 yard és finanszírozni kell a születő gyerekek egyetemi tanulmányait.

A pályán a nagy halandóság miatt kezdetben még 7 bíró tartózkodik. Ha bármelyikük szabálytalanságot lát, akkor eldob egy sárga kendőt vagy hasonló színű ruhadarabot. A szabálytalanság minden esetben területvesztést jelent mindkét csapat számára.

Fontos, hogy a büntetés minden esetben területvesztéssel jár.

Kiugrás
A támadóegységből valaki előbb megindul, mint a labda. 5 yard területvesztés és eltörik a játékos lábát.
Oldalugrás
A védőegységből valaki a labda előtt megmozdul. Lásd, mint fent.
Erőszakos feltartás
A támadó egység valamelyik tagja szabálytalan blokkolással segíti a labdás embert.[17] 10 yard és elkobozzák a segédeszközt.
Indokolatlan gázolás
Bármely olyan cselekedet, ami azt eredményezi, hogy a pályán tartózkodó bírók száma hét alá csökken. 15 yard.
Félszbookolás
Az ellenfél maszkjába, vagy arcába kapaszkodás. 15 yard és ki kell fizetni a plasztikai sebészt.
Szándékos időhúzás
Súlyos sérülés esetén a támadó játékosok szándékos akadályoztatása megcsúszást okozó vértócsával, yard line-on megálló mentőautóval. 5 yard.

Pompomlányok[szerkesztés]

Törzsfejlődésüket tekintve eredetileg ültek egy szép hosszú ágon, és ringtak le és fel és le, mint ahogy a szél hintáztatja az ágat. A középiskolákban az amerikai focisták által képviselt szellemi színvonalának női megfelelői számára a pompomlányság az élet értelme. Bármit képesek megtenni, csak azért, hogy bekerüljenek az iskola, az egyetem pomponlánycsapatába.[18] A pomponlányok számára két út létezik az egyetem(elhagyása) után: vagy Lana Lang lesz belőlük, vagy a pornóiparban helyezkednek el, mint A pompomlány.


Láb.gif Ez a jegyzet: lábjegyzet! Nem szól senkinek, még annak se, akit érdekel. Szinte apróbetűs. Egyáltalán nem kell elolvasni.
 1. Tessék?! Mármint, hogy mi, amerikaiak alkalmazkodjunk a bolygó többi lakójához?! Nekünk amerikai útlevelünk van!
 2. Ez mondjuk igaz. Hiába a gipsz az gipsz...
 3. Ha kell, a szó legszorosabb értelmében.
 4. Persze ahhoz előbb azért ki kell adnod magadról pár photostoppolt naptárat vagy el kell tüntetned Buksit.
 5. Nem bankjegyben.
 6. Targoncavilla nélkül.
 7. Közismeretbb nevén: A Megtorlók
 8. Sok dobójátékos a tengerészgyalogságnál helyezkedik el, mint kézigránát eldobó vagy elkapó.
 9. Azaz a néző megmaradt darabkáinak szakszerű konzerválását és elszállítását.
 10. A nemzők és szerveik felemlegetése hasonló reakciót vált ki a játékosokból.
 11. Ezeket bőven meg lehet nézni az európai foci szüneteiben...
 12. Pusztán az alattuk elhelyezett taposóaknák miatt sem célszerű...
 13. Az a játékos aki idáig el tudta hozni a labdát, itt szokta megadni magát a vérveszteségnek, az őt üldöző védőknek, vagy a pontszerzést kicsi-a-rakással ünneplő csapattársaknak.
 14. Félpályáiig! Ha te is nyáladzó idióta vagy, tedd ide a pénzed! Félpályáig! Támogasd te is Líbiát! Félpályáiig!
 15. Ez mondjuk magyarázatot ad a páncélzatra is.
 16. #. No comment.
 17. Például bolát dob a védő lábai közé.
 18. Egyetlen ragyogóbb életcél létezik csak számukra: a bálkirálynői pozíció elnyerése.