Alvás

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

„A jó cukor is aluszik.”

~ József Attila

„Hétalvók – sej! – keljetek most fel!”

~ Dalszöveg
Részlet: Giorgio, oh, ne

Az alvás a legtöbb gerinces, egyes rovarok, (például a Drosophila spéci nevű gyümölcslégy), bizonyos politikai szervezetek, és minden ostoba szoftver természetes pihenőállapota.

(Az örök álom egy másik szócikkünk szomorú tárgya.) Sleep.gif

Az alvás, mint olyan[szerkesztés]

Sleep.gif Az alvás: az ébrennemlét. Ennyiben hasonlít a halálra. Az alvás vége az ébredés. Ennyiben nem hasonlít a halálra.

(A halálnak pedig nem ismerjük a végét. Még.)

Sokan azt hiszik, hogy az alvás: üresjárat, pedig az üresjárat az utolsó villamos.

A tudósok régen megfejtették, hogy alvás közben számos alapvető fontosságú dolog történik a szervezetben. Az alvás közben agyunk keményen dolgozik. Sokaké csak akkor. Elegendő alvás nélkül álmosak vagyunk, ami bizonyítéka annak, hogy aludni jobb, mint nem aludni.

Kivéve a rémálmokat. Ld. ott.

„Annak ellenére, hogy az alvásnak jótékony, építő hatása van és elengedhetetlen a jó közérzetünkhöz, az emberek keveset alszanak. Napjaink megállás nélküli 24/7 világában az tűnik kifizetődőnek, ha hosszabban, vagy akár éjszakába nyúlóan dolgozunk, mert így több idő marad a szórakozásra, vagy egyéb tevékenységekre. Emiatt az emberek gyakran elspórolnak az alvás idejéből.” – Ezt egy jelentékeny webhelyről idézzük. Nagy hülyeség. Egyedül a huszonnégyperhetet véljük érteni belőle, pedig azt sem értjük.

Alváskutatás[szerkesztés]

Sleep.gif Az alvást – mint ez magától értetődően logikus – csak alvás közben lehet kutatni. De ezzel senki nem megy sokra, hiszen később, éberen fogalma sincs a kutatási eredményekről. Az alváskutatás minden eredménye ezért: tudományos halandzsa; bármivel is áltatjuk magunkat. A világ – beleértve az alvást is – megismerhetetlen.

Alváskutatással tehát az foglalkozik, aki nem tud aludni. Így azonban az alvást nem tudja kutatni, hiszen kutatása tárgyával közvetlenül nem találkozik. Aki tud aludni, az viszont nem tud bölcsen gondolkodni, hiszen alszik, ami logikátlan. Így egyetlen kutatónak sincs esélye arra, hogy az alvásról bármi értelmeset mondjon.

Egyes alváskutatók szerint mindenki folyton álmos. Ez így is van. Aki nem álmos, az téved.

„Ebben a világban, ahová most belépünk, az emberek sosem alszanak.” – írja Szerb Antal Dosztojevszkijről. Pierre Bezuhov viszont – szintén szerinte – átalussza a napóleoni háborút. Most okosabbak lettünk?

Marad a babona. (ld. kicsit lejjebb).

Az alváskutatás alapmegállapításai[szerkesztés]

  1. Aki alszik, az nincs ébren.
  2. Aki alszik, az vagy álmodik, vagy nem.
  3. Mindenki álmodik, csak nem mindenki emlékszik rá.
  4. Az álmodozás nem álom, mert ébren történik, de annyi értelme van, mint minden álomnak.
    Ábrándozás az élet megrontója mely kancsalul, festett egekbe néz.
  5. Minden alvás nyugtalan. Aki azt hiszi, hogy jól aludt, az csak nem emlékszik rá, hogy rosszul.

Álomfejtés[szerkesztés]

„A legrosszabb álom sem jelenthet egyebet, mint azt, hogy még nem léptük át a halál néma kapuját: tennivalónk elfoglaltságunk van a földön... A legrosszabb álomban is van valamely jó.”

~ Krúdy Gyula

Babonaság 1.[szerkesztés]

Sleep.gif Már a koraközépkorban is. Sőt, már azelőtt.

Az álmok jelentéséről, értelméről össze lehet hordani hetet, havat, mert nincs nekik. Az álomfejtés tehát színtiszta babonaság.

Akit egy álomfejtési gyorstalpaló mégis közvetlenül és azonnal érdekel, kattintson ide. Okosabb nem lesz tőle. De hülyébb sem.

Babonaság 2: Freud[szerkesztés]

Sigmund freud.jpg

Az ember célja az alvással az, hogy kipihenje magát. Az alvás célja az emberrel az, hogy zavaros rémálmokkal idegesítse, és ne hagyja soha pihenni. Erre jött rá Freud. A többi, amit kigondolt, színtiszta spekuláció. Életműve ezért rendkívüli hatással volt a félművelt emberiségre.

Vagyis a babonák közé tartozik.

Sleep.gif Lásd még idevágólag Nagyon álmoskönyv c. szócikkünket.

Hétalvás[szerkesztés]

Sleep.gif A hétalvás – egy súlyos egészség.

A vekker szerepe az emberiség történetében[szerkesztés]

Sleep.gif

Ébresztő

Az alvás művi megszakítására használt eszközök közül a vekker az, ami azt a lehető legdurvábban, ráadásul előre meghatározott időben hajtja azt végre. Az ébresztőóra beállítása sokak szerint önkezű ébresztés. Ez akkor is így van, ha a többiek ezt másként gondolják. Az ébresztés egyébként teljesen értelmetlen, mivel nem rövidíti meg az alvással töltött időt, csak annak az egyén életére vetített időbeli eloszlását változtatja meg erőszakosan. A vekker, mint eszköz azoknak az embereknek a kétségbeesett próbálkozása, akik nem tudnak beletörődni az alváskutatás alapmegállapításaiba. (ld. fentebb).

Téli álom[szerkesztés]

Azok a gerincesek, akiknek nem futja déltengeri utazásra, és télen nagyon fáznának, (esetleg csak utálják a fagyott kaját) védett helyen átaludják az egész telet. Az emberekre ez nem jellemző, mert senki sem tud hónapokig lazacot zabálni (mint a medve), hogy a téli tápanyagtartalékot fölvegye.

A pézsmatulok pedig nem fázik.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Sleep.gif Rövid álomfejtéstörténet

Sleep.gif Abszurdopédia (szóval az orosz unci); bugja helyett külhiv.