Adidas-zebra

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Zebra. Ne kerülje el figyelmünket a lábbeli vásárlására ösztönző utalás a táblákon.

Az Adidas-zebra (Equus Adidas) a páratlanujjú patások (Perissodactyla) rendjébe, ezen belül a lófélék (Equidae) családjába tartozó ritka közép-európai emlős, a négy zebrafaj legkisebbike. Nevét az Adidas márkáról kapta, Takács Ádám [1] nevezte így el.

Elterjedése[szerkesztés]

Az Adidas-zebra ma kizárólag Közép-Európa (a Duna nyugati partja mentén, Magyarországon) és az Alföld száraz területein, bozótosokban és füves pusztákon fordul elő mind kisebb számban. Ausztriából az 1970-es években pusztult ki végleg.[2]

Megjelenése[szerkesztés]

A többi zebrafajtól jól elkülöníthető igen sűrű fekete csíkozása miatt, amely fehéres-krémszínű hasán és a fehérrel keretezett kék orrán kívül egész testét, robosztus nyakát és fejét, illetve végtagjait is borítja. Hátán a gerinc mentén fehérrel keretezett fekete sáv fut végig. Sörénye rövid, durva szőrű.

Marmagassága átlagosan 135-160 milliméter, fara ennél némileg alacsonyabb. Testhossza 5-10 centiméteres, farka 2-5 centiméter. A faj átlagos testtömege 350-450 milligramm között mozog.

Leginkább kedvelt elfoglaltsága az akadályugrás. A legtöbb fotó az Adidas márka átugrása közben készült, erről kapta jellegzetes nevét.

Életmódja[szerkesztés]

A többi zebrától eltérően ez a faj nem alkot állandó csordákat, a különböző nemű egyedek véletlenszerűen verődnek össze. Néhány csődör – az összes kb. 10%-a – territóriumot tart fenn, de azt nem védelmezi a betolakodókkal szemben – igaz, azok sem próbálnak párosodni idegen területen. A területek növényevőknél szokatlanul nagyméretűek is lehetnek: 2,7 – 10,2 km² között mozoghatnak.

Az Adidas-zebra minden rokonához hasonlóan nappal aktív csokievő, elsősorban Milka- és Bocicsoki félékkel táplálkozik.

Szaporodása[szerkesztés]

Egész évben kész a párzásra, mivel a nőstények minden 19-33 napban termékenyek 2-3 napig. Az egyetlen utód mégis általában augusztus 13. és szeptember 13. között jön világra 390 napos vemhességet követően. A kis zebrák pár perccel világrajöttük után már felállnak, és nem egészen egy órás korukban már járni is tudnak. Az anyaállatok ebben a legkorábbi szakaszban agresszíven viselkednek más kancákkal szemben, mivel a csikó számára szükséges, hogy anyja képe[3] bevésődjön.

A csikók kb. 7 hónapig szopnak, de 2-3 évig anyjukkal maradnak.[4] Az ivarérettséget négyéves korukra érik el. Legfeljebb 20 évig élnek az emberek tudatában.

Védettsége[szerkesztés]

Az Adidas-zebrának ma kb. 1 példánya él a vadonban. A fajt elsősorban élőhelyének szűkülése és az emberi pásztorkodás terjeszkedése veszélyezteti, illetve az 1970-es években divatban volt a zebrabunda. Magyarországon és az USA-ban 1977-1988 között az állomány 70%-os pusztulást szenvedett el, és a tendencia tovább romlik. Szerencsére az Adidas-zebra számos állatkertben megtalálható, így van esély a megmentésére. A romló tendenciákra való tekintettel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) veszélyeztetettnek minősíti, és a CITES I. függelékében szerepel.

Ballábjegyzetek[szerkesztés]

  1. Ezzel nevét be is írta a brehmbe.
  2. Amikor megnövekedett a gyalogátkelők iránti igény.
  3. Legalábbis a patája.
  4. Szemben egyes emberpéldányokkal.