A Rákosborzasztóiak levele a Nagykörúton belüliekhez

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

~ Nyílt levél ~

Ennyi kólával várnánk Benneteket!
Mi, Rákosborzasztóiak, tisztelettel köszöntünk Benneteket, igazi pestieket, akik méltán büszkélkedhetnek a központban lakással, a kis távolságokkal és a kilométeres dugókkal.
Megértjük, hogy közületek sokan a Nagykörút által körülölelt igazi Pest melegét nem szívesen cserélitek fel a kietlen Rákosmező expedícióval felérő felkutatásával.
De minek is tennétek? Hiszen mindenetek megvan, a Világörökségtől a zsebtolvajokig. Ezért ugyan kár lenne beszerezni egy kisebb léptékű térképet és azon idegen szemmel kurkászni: Rákosmicsoda is? Ezek olyan egyformák! Nem is érdemes egyiket sem megtanulni.
Mivel sokan vagytok, Nagykörúton belüliek, akik szerint 1949 és 1989 között csak dögvész honolt e tájon, nyilván ezzel is elutasítjátok Rákosiék 59 éves, de máig ható döntését: ezt a sok Rákosizét Budapesthez csatolták - máig sincsenek összeépülve vele.
Végülis minek jönnétek ki? A multik üzleteit bent is megtaláljátok, azokról a 100 milliós ingatlanokról és a 10 milliós harmadik kocsiról (a szintbeli garázsban csak két autó fér el, naná, hogy a gyerek az utcán parkol a BMW roadsterével), szóval mindezekről szó se essen.
Ha ugyanis vállalnátok az "ugrást a semmibe", tán még arra is rájönnétek: ezekben a méltán lenézett városrészekben hány jómódú ember él. És persze kevésbé jómódúak is, akik ennek ellenére költenek térképre és nem tartják szégyennek, ha Budapest valamennyi városrészét ismerik.
Állítólag a bécsiek Favoritent nevezik Bécsborzasztónak, a londoniak meg Ealing Highway-t Londonborzasztónak, valszeg a távolságok miatt. A párizsiak pedig a Place Pigalle-t nevezik Párizsborzasztónak – no, nem a távolság miatt, inkább az eset után rövidesen jelentkező viszkető érzés és kiütések miatt.
Mi, Rákosborzasztóiak, szeretettel várunk titeket.
Esetleg az Örsön találkozhatunk.
Bár megértjük a hosszú út előtti szorongásotokat, nyugodtak lehettek: mi ismerjük az utat. Nemcsak otthonainkba, Rákosborzasztóra, hanem vissza, az Örsig is.