101 dolog, amit az építőiparban tudni kell

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Használjunk repülni képes embereket a felhőkarcolóink biztonságtechnikai leellenőrzésére és felügyelésére. Eseménytelen és unalmas időszakokban használhatjuk őket ablakmosó munkásoknak. Legalább nem kell költeni állványra.

A magyar építőiparban tulajdonképpen 1001 fontos dolog "hogyanját" lehetne felsorolni; bemelegítésnek ennyi elég, hogy megváltoztassuk környezetünket (csak egy kicsit).

Mielőtt alkalmazni akarnád az alábbi tudnivalókat, nézz körül a százegyes lapokon, akkor biztosra mész ezen a téren is.

Festés, mázolás[szerkesztés]

 1. Soha ne csiszolj, mert a rozsda is vasból van és úgy erősebb lesz!
 2. Csak poros felületeket fess, mert úgy a nagyobb fajlagos felület előnyösebb lesz a minőségi munkánál!
 3. Mindig speciális színeket válassz! Nem neked kell kikeverni az apróbb javítások anyagát.
 4. Nem kell sima felület, ha rücskös, egyenetlen, az a rusztikus.
 5. A festett felület alá ne tegyél hulladék kartont, hulladék vászonfélét, mert festékes lesz. Azokat add az úttörőknek, vagy a cserkészeknek.
 6. Kis felülethez alkalmas a festékszórás, nagy felülethez tűecset kell. Sok.
 7. Szerves oldószer használata közben ajánlatos dohányozni, hogy ne szívd a gőzét közvetlenül tüdőre.
 8. Soha ne használd el az egész doboz festéket. [1]
 9. Ne törődj a régi vakolat lekaparásával.[2]
 10. Ne fáradj az áram kikapcsolásával. Ha a kollégádat mégis elkapja a feszültség, legalább lesz egy közeli spotlámpa, ami világít a sötétben.
 11. Nem érdemes kirakni a táblákat, hogy frissen mázolva, mert úgyis mindig lesz egy hülye, aki kipróbálja, tényleg igaz-e…
 12. A fal alsó húsz centijét sose fesd be.[3][4][5]

Betonozás[szerkesztés]

„-Szia Szivi, 20 ezerért mit vállalsz? -Mindent. -Pattanj be, megyünk betonozni!”

~ Vállalkozó kartárs
 1. A legfontosabb alapanyag a cement, sóder, homok sör.
 2. Döglött cement nincs, legfeljebb kevesebbet tegyél a betonba![6]
 3. Csak minőségi alapanyagot használj![7]
 4. A sódert azt nyomni kell, a betonba agyaggal együtt.
 5. A vízzel spórolj, majd úgyis jön az eső.
 6. A víz minősége jó, ha a megissza. Ha nincs ló, a szamár is jó. Vagy a marha.
 7. A tömörítéshez segítséget kapsz az asszonytól. Vibrálni kell. Ha nem segít, döngöld meg.[8]
 8. Fagyálló betonhoz a kocsidból eressz le egy kis fagyállót![9]
 9. A vízzáró betonra kívülről rá kell írni, hogy mindenki tudja.
 10. Ha folyós betont csinálsz, könnyebb bedolgozni. Akkor a cementtel kell spórolni.
 11. A vasbetonba ócskavasat szabad tenni, betonacélt soha.
 12. A betonvédelem, csak a focikapu előtt fontos.
 13. A A friss betont napos időben nem szabad betakarni, mert ha betakarjuk nem képződik benne D vitamin.
 14. Mínusz 20 fokos hidegben érdemes betonozni, mert a beton ilyenkor gyorsan keményedik.
 15. Az autópályaépítés befejező munkálatai közül a cementhabarccsal való kihézagolást (például az árkok, folyókák burkolatánál) szigorúan napos időben kell végezni. A száraz szél szintén fontos követelmény. A napon már 45-60 fokra felmelegedett burkolólapok külön előnyösek, mert hőkezelést ilyen helyen mesterségesen aligha lehetne végezni. Előnyös az eső is, egy órán belül, 60-100 mm/óra intenzitással. Ha egy két év múlva bomlások mutatkoznak, az nem baj, hiszen nem csak az építés, hanem a javítás is új munkahelyeket teremt.

Falazás[szerkesztés]

Mekk Mester & Tsa. Kft.
 1. Téglát a börtönből, az Állami Kémhivatalból, jobb híján a téglagyárból hozass.
 2. Ha vályogból építesz, már gondolsz az árvízi támogatásra is. A gyakorlat azt mutatja, hogy bekenjük sárral...
 3. Ha nem zsákos anyaggal dolgozol, spórolhatsz a kötőanyagon.[10]
 4. Az alapozási sík fagyhatár alatt legyen. [11]
 5. A szigeteléssel ne vacakolj, a víz úgyis is lefelé folyik.
 6. A lapostető előnyös, mert nem csúszik az utcára a hó, és egész télen hőszigetelő hatása van.[12]
 7. A lapostető fürdőmedence elhelyezésére nem alkalmas. Inkább alakítsd ki zöldfelületnek. Ajánlott választék:rét, legelő, ősgyep, öntözött rét, kaszáló, szavanna, tundra, energiafű, parlagfű rezervátum, kenderföld, teraszos rizstermesztés, bambusz , esőerdő.
 8. A nyeregtetőt bízd Szépműves Szelemen ács és asztalosra. Ő készítette az első vasbeton talpfát a vasúthoz. Ezen a vasúton hordják keresztül a vándor teknősbékákat a kukabúvárok.
 9. A héjazat legyen palából, esetleg olajpalából. Utóbbi esetben üzemanyaghoz is olcsón jutsz.
 10. Vidéken ésszerű zsindelytetőt építtetni. A hétvégi házad tetejét csináltasd nádból. Posztmodern, vagy retro, így büszkélkedhetsz ingatlanoddal. Haragosod, ellenséged, vagy valami perverz így nem gyújtja meg a kocsidat. Ezzel az építési móddal is hozzájárulsz a amunkahelyteremtéshez.
 11. Az eresz alá készíttess fecskefészket!
 12. A kéményre gólyafészket.[13]
 13. Itt az idő megnézni, mit tett a belvíz az alapozás nélküli vályogfalakkal. A területre hasonló építési módra add ki az engedélyt.
 14. Nyáron a belvízcsatornákkal ne babrálj! A gumicsizmát a szikrázóan kemény agyagon, sziken hamar elkoptatnád, és a talajrepedésekbe beszorulna.

Mélyépítés, talajmechanika, geotechnika, alagútépítés[szerkesztés]

Ez is csak egy kisebb omlás. Attól még itten alagút építve lesz!
 1. Célszerű ott, ahol bizonyos, hogy folyós homok (szakszerűen: fosó homok) van, lehetőleg a felszínhez közeli talajvízszinttel, a következőket építeni: mélygarázs, alagút a város központjában a közúti forgalomnak, gyalogos aluljáró, vízkereszt, meg amit akartok. Békéscsaba honlapján a látványtervek megtekinthetőek. Az elkészítés pedig gyerekjáték, mint a homokvárépítés.[2]
 2. Autópálya alagútjának készítéséhez üledékes talajban nem érdemes a német, belga, és egyéb bányászati módszereket alkalmazni, mert ha beomlik az alagút, oda az összes megtámasztó berendezés. Az ürge. vakond, stb. nem szokott dúcolni, nincs alagútépítő pajzsa se. Honnan lenne rá pénze? Tehát csak fúrjunk, és esős időben hagyjuk abba. Ha nem omlik be, folytassuk, ha beomlik, akkor felülről, nyitott munkagödörben folytathatjuk, és nem kell vakoskodni, szellőztetni, a határidőbe és a költségvetésbe így is beleférünk; ha meg nem, hát tévedtünk. Majd fizet a beruházó állam. Az egészet legrosszabb esetben átalakíthatjuk síkvidéki völgyhíddá, csak el kell hordani előbb a hegyet.
 3. Síkvidéki alagutat kizárólag löszös talajban, csekély földtakarás esetén ajánlatos építeni. A nézelődőket ne engedjük az építkezés közelébe!
 4. Síkvidéki viadukt építése után próbálkozzunk Bősnél síkvidéki aquadukt építésével[3] , ezzel a Szigetköz vízutánpótlása is megoldható.

Útépítés és közúti forgalomtechnika[szerkesztés]

Mert kell egy csapat
Mesterségem címere
Nem érdemes kirakni a jelzőbójákat. A nők úgysem tudják kikerülni őket rúzsozás közben.
 1. A pályaszerkezet alá nem kell szűrőréteg, ez nem plantatea. Legalább megismered a jéglencsét. (Az orvoshoz nem ezzel, hanem jégárpával kell menni.) Legalább lesz hozzá dunsztod.
 2. Az alapréteg legyen poros az aszfaltozás előtt, ha lepermetezed bitumenemulzióval, az ragadni fog.
 3. Az aszfalt legyen bitumenszegény. Legyél tekintettel a kőolajválságra!
 4. A vízelvezetéshez a víznyelőrács mindig a legmagasabb ponton legyen. (Ez nem karszt, hogy lekoppintsuk)
 5. Lágy útépítési bitumennel készült aszfalt esetén elérhetjük, hogy a kialakult keréknyomvályúkban élvezhetjük a hidrodinamikai felhajtóerőt. (Hadd irigykedjenek a vízisízők. Ők mindezt csak nagy sebességű vontatás esetén élvezhetik.) Minket utána sem kell vontatni. Csak platón lesz a járművünk szállítható.
 6. Az árkok balesetveszélyesek. A víz a kijáródott padkán is elfolyik. Majd.
 7. Napjainkban a víz visszatartása nemzetgazdaságilag is jelentős probléma. A vízügyeseket lekörözték a közutasok. Ha csak a 30 ezer km-es főúthálózat kátyúiban megálló vízre gondolunk, már jelentős klimatikus hatás érzékelhető. Az úthálózat többi részén a kátyúkban már a vízi élővilág diverzitása dominál.
 8. A kapubejáró alatti csőáteresz nem törik össze a forgalom miatt, ha betont injektálsz bele. Így később a hordalék sem rakódik le, mert az akadályozná a víz átfolyását, és nem lesz aki kittakarítsa.
 9. Járdaépítésre, sétányokhoz hasított szabálytalan kisköveket alkalmazzunk. Nincs csúszásveszély, és a gyalogosforgalomtól kétszáz év alatt sem kopik el, nem fényesedik, síkosodik. Előbb - utóbb közintézményekben is alkalmazni fogják.
 10. Közúton a keramitburkolat újra bevezetését sürgessük. A gumikopás jelentős csökkenése várható alkalmazásától.
 11. A burkolatba ágyazott fényvisszaverő eszközök (jelzőtestek, fényvisszaverő prizmák és szegek) a burkolat teljes szélességében alkalmazandók. Így a bal oldali közlekedés bevezetése esetén már nem kell vele vesződni.
 12. Az összehangolt jelzőlámpás forgalomirányításnál az úgynevezett zöld hullám célszerűen úgy alakítandó ki, hogy a gyalogos a gyalogátkelőhelyen egy gomb megnyomásával azonnal szabad utat kapjon. Ugyanakkor a gyalogos átkelésére szánt (számított) idő fordítottan legyen arányos az út szélességével.
 13. Kifejezetten balesetmentes megoldás a balra nagy ívben haladó járművek és az egyenesen haladó járművek áthaladásának egyidejű megengedése.
 14. Célszerű éjszaka hosszú fázis-, és periódusidőkkel működtetni a rendszert, nappal viszont a sárga villogó jelzés javítja a biztonságot.
 15. A legnagyobb forgalom esetén a rendőrök gyakoroltatása a karjelzések rutinjának megszerzéséhez elengedhetetlen. Útépítés és javítás alatt különösen ajánlott!
 16. Már a tervezés időszakában, később építéskor, legkésőbb felújításkor gondoskodni kell arról, hogy az űrszelvény ne maradjon üresen. Még bajt okozna, ezért legalább fentről lógjon bele valami.
 17. A település szélén, a település határát jelző tábla tovább tart, ha a padkán lévő pampafű, bürök, napraforgó, kukorica, fa, vagy építmény takarja, árnyékolja. Hogy innen befelé a településre már nem célszerű gyorsan közlekedni, azt majd a postás által kézbesített csekk alapján mindenki megtudhatja. Ha pedig a kifelé közlekedő jármű vezetője a tábla párját nem látja, akkor a biztonságos max. 50 km/h -val fog közlekedni amíg csak akar.
 18. A burkolat melletti padka célszerűen nemesített padka. Biharnagybajom és Sárrétudvari környékén az elmúlt években ezt arankával érték el. Az aranka védett növény. A burkolatot nem támadja meg, de szép sárga vezetősávot képez. Karantén károkozónak tekinteni bűncselekmény, aki ezt mondja az égetnivaló, viszont az aranka szép. Erről még a lucernatermesztők is tudnának beszélni.
 19. Példamutató a Gyula - Békéscsaba közötti út. Egy része. 2*2 forgalmi sáv , egy - egy leálló sáv, kétszer két sáv szervízút. Összesen tíz sáv. A gyulai körforgalom előtt a felfestés is posztmodern, valahogy így:

M

U

R

T

N

E

C

^ Innen nézve, szakszerűen nyújtott betűkkel. Helységnevek felfestésére is érdemes bevezetni.

M

U

R

T

N

E

C


R

Á

V

Ó

R

A

Y

G

A

M

N

O

S

O

M

^^ Szabványjavaslat. Kizárólagos joggal. A Festékgyártók Szövetsége és az OKBT támogatásával.

Üvegezés[szerkesztés]

 1. Célszerű golyóálló üveget használni az ablakokhoz.
 2. A déli oldalon jénai üvegből legyen az ablak.
 3. Háromrétegű üveg esetén a középső réteg vízüveg legyen.
 4. Számítani kell a hanyattesésre is.[4]
 5. Nemecsek ma már százéves lenne, ezért gittért a parlamenthez fordulj, manapság ott rágják.
 6. Ha retro megoldást akarsz, akkor hólyagpapírt alkalmazz.
 7. Jobb ma a síküveg, mint holnap a síkideg.
 8. Előrelátó férfiember mindig hagy egy focilabda méretű lyukat.[14]
 9. A leejtett hőszigetelt üvegtábla nem reped meg.[15]
 10. Tudni kell, hol van a legközelebbi üvegvisszaváltó.

Fűtés, gáz- és vízvezeték, csatornázás[szerkesztés]

 1. Padlófűtés esetén a cserépkályha a legalkalmasabb. A padló már elfogyott, de a cserépkályha még tartja a meleget.
 2. Lakóparkban ajánlott tíz tehenet tartani. A metánt fel kell fogni és betáplálni a gázvezetékbe. Szagosítani már nem kell. Lélegzetelállító vállalkozást indíthatsz! Már csak a szelet kell igába hajtanod.
 3. A bűzelzárót duzzadó cementtel készült habarccsal tömítsd, így teljesen szagtalan lesz.
 4. Az utcai tűzcsapból vételezett víz neked ingyen van.

Burkolatok, burkolás[szerkesztés]

 1. Hidegburkolatot hideg burkolóval, meleg burkolatot meleg burkolóval készíttessünk.
 2. A burkolat alatt a feltöltést szaporítja a csikk, söröskupak, konzerves doboz, mindenféle törmelék, törmelékpohár, törmeléktányér, törmelék római tál. Egyik jobb mint a másik. Az egyiket máskor.
 3. Kevés fugapor kell, ha a csemperagasztó kinyomul a hézagokban. Padlónál amúgy is elkoszolódik, a falnál majd rá kell segíteni, tehát a színét felejtsük el.
 4. Nem baj, ha billeg a padlóburkoló lap, hiszen úgyis el fog holnapután törni.
 5. Az olasz fagyálló lapok Itáliában, különösen Szicíliában fagyállóak. Magyarországon is fagyállóak, de tönkremennek valamitől(?)
 6. A lapok ha a közepükön lerakás után kongó hangot adnak, azt jelenti, hogy ott levegő van, az pedig köztudottan javítja a hőszigetelést. A perzsaszőnyeg csak az egyenetlenség miatt kell majd rá.
 7. A kád feletti csempézést kövesse a kád felújítása, vagy cseréje. Utána újra csempéztessünk.
 8. A padlólefolyóból gyorsabban lemegy a víz, ha kiszeded azt a kis görbe csövet, amibe felfelé akar folyni a víz. Na látod, máris gyorsabban folyik! Érzed? Most már a rácsot sem kell visszatenni, hiszen nem illik a burkolathoz.
 9. A síkosságmentes burkolat magánlakásban nem kötelező.
 10. Felesleges megjegyezni, hol futnak a csempe alatt a csövek, mert minimális az esélye, hogy pont oda fognak befúrni.


Láb.gif Ez a jegyzet: lábjegyzet! Nem szól senkinek, még annak se, akit érdekel. Szinte apróbetűs. Egyáltalán nem kell elolvasni.
 1. Kell valamivel lazítani is munka után, nemde?
 2. Amint elkezdesz rá festeni a festőhengerrel, rögtön lejön az magától is…
 3. Az az idióta kutya mindig a fal aljához dörgölődzve vakaródzik.
 4. Ha dán dog van a háznál, egyáltalán nem is érdemes belekezdeni a festésbe…
 5. Pontosan ennyivel fog besüllyedni a ház úgyis öt éven belül a löszföldbe, úgyhogy minek.
 6. Meg aztán Puffadt Joe-nak is el kell férnie valahol…
 7. Portland cementet a port.hu[1]-ról rendelj!
 8. Mármint az asszonyt.
 9. Csak a Józsival vigyáz, mert megissza a többit. Besült motorral nem jutsz el a szemészetre vele...
 10. Viszont ha zsákossal, a zsák megteszi szigetelésnek.
 11. A legutolsó száz év legenyhébb telével számolj Palermóban.
 12. Főként ha a hó súlya alatt a nyakadba szakad az egész. Végtére is az eszkimókok is hóval szigetelik a szobáikat…
 13. Ne kérdezd, mit szól ehhez az a szegény Festő!
 14. Legalább fejlődik a kölykök lyukérzéke.
 15. Csak miután berakták.