101 dolog, amit a Szent Koronáról (nem) illik tudni

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A Miniszterelnöki Tanácsadó Hivatal prospektusa gyakorló kormányfők számára
(csak belső használatra!)


Szig.biz.: 8000 évre titkosítva!

Gyakran van úgy, Feri, hogy egy idegen/testvéri/baráti ország államfője/kormányfője Magyarországra látogat, részben bizonyos ügyek megbeszélése céljából, részben ápolni a nemzetközi kapcsolatokat. lyenkor nem mindegy ám, mit mondunk neki. Tudtad, Ferikém, hogy létezik valami protokoll vagy mi, ami szerint illedelmesen kell viselkedni egy államfő társaságában? Én is most tudtam meg, úgyhogy csak vigyázni, le ne égjünk.

Bár őszintén szólva lövésünk sincs a dologról, mégis, megpróbáltuk összeállítani egy új, szocialista protokoll követelményrendszerét. Lásd a mellékletet. Remélem, tetszeni fog neked és Angelinának.

Volt azonban egy gondunk. Angelina meg fogja nézni azt a rozsdás sárgarézedényt, tudod, amit a hülye magyarok Szent Koronának neveznek.

Mit kezdjünk a Szent Koronával? Nekünk tulajdonképp fogalmunk sincs, voltaképp micsoda. Éjfélig tartó megfeszített munkával azonban sikerült összeállítanunk egy javaslatot, mit mondhatnál róla annak az öregasszonynak. Azt hiszem, sikerült valami egészen extravagánsat, valami újszerűt, valami reformikusat alkotnunk.

  • Úgy döntöttünk, nem kéne belemenni olyasféle avitt historizálásba, hogy a Szent Koronát I. István királyunk kapta a pápától. Nem az effajta klerikalizmussal kellene egy kereszténydemokrata [1] államfőnél bevágódni. Ehelyett mondd azt, hogy a koronát az ellenzék készítette és a nacionalista ellenzék vezére (németül ez „führer” lesz!!!) hozta a Parlamentbe. Egyébként van valami bizonyíték rá, hogy nem Orbánék készítették, hogy a Parlamentbe hozhassák? Ez a korona hiteles keletkezéstörténete.
  • Augusztus huszadika ajrópunyós[2] dizájnjához nemigen illik annak emlegetése, hogy a Szent Korona az önálló magyar államiság és a stabil magyar állam jelképe. Mindez a történelem szemétdombjára való kacat. A modern európába nem kellenek önálló államok, így felejtsük el az egészet. Ehelyett mondd azt, Feri, hogy a korona a királyság jelképe, ezzel magasfokú műveltségről és az evidenciák iránti érzékedről teszel tanúságot (nekünk ugyan eltartott egy ideig, amíg ezt kiderítettük, de végül is ez lehet a dolog mögött ...).
  • Egy konvencionális, avitt protokoll-diplomata nyilván ejtene pár szót a korona „csodálatos” művészeti kiképzéséről vagy hányatott történelméről, amelynek során „a magyarok oly sokat szenvedtek”. De minek ez? Amúgy is megérdemelte a bűnösnépe. Ehelyett mondd inkább azt, hogy ugyan nem értesz egyet azzal, hogy a korona itt van, de kényelmetlen lenne mindig ide-oda hurcolászni. Ezzel megint csak tanúságot teszel államférfiúi bölcsességedről és kompromisszumkészségedről, hiszen tényleg, ugyan ki is lenne olyan bolond, hogy állandóan ide-oda fuvaroz egy rozsdás vasedényt, mindenfajta haszon nélkül? Ebből látni fogja az öregasszony, hogy téged az általános vélekedéssel ellentétben nem ejtettek ám a fejed lágyára!
  • Nagyjából ennyi, Ferikém, amit össze bírtunk kaparni a témában. Hű, teljesen leizzadtunk. Megyek zuhanyozni. Egyébként a Kormányzati Jósda titkos jelentései szerint Angelina minderre kínjában nevetni fog egyet, de végül feltalálja majd magát és meglehetősen diplomatikusan annyit mond: „Ha a koronát kényelmetlen hurcolászni, akkor maradjon ott!” Kíváncsi lennénk a véleményedre, tegyünk úgy, ahogy az öregasszony tanácsolta, vagy se? Csak egy szavadba kerül, és hétfőn megint összeül a stáb, Kunsztos Petivel az élén, koronareformot készíteni. Fontosabb problémája most nemigen akad az országnak.

P.S.: Apropó, nem tudod, a német zászló hogy van helyesen? Fekete-piros-sárga, vagy sárga-piros fekete? Nehogy fordítva vonjuk fel a látogatáson, mert abból balhé lehet. Mi a sárga-piros-feketére szavazunk, de várjuk a véleményed az ügyben.

Lásd még[szerkesztés]

Netleletek

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. bah lehet egy keresztény demokrata, ne má
  2. ©Gyuló Bá'