Űrszekerek

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Nem egy Ferrari, de azért tud menni.
iTrek

„Sugározz fel, Scotty! De ne oda!”

~ James.T.Kirk búcsúszavai

Bevezető[szerkesztés]

Az Űr a legvégső schengeni határ.

A fekete lyuk egy nem létező égitest.
Három év múlva nem vagyok hadköteles.
Felismer tanár úr, vagy tán elfelejtett már.
Kérdésem volna, pálinkát mérnek-e már?
Bereményi Géza

A fajok[szerkesztés]

A Föderáció[szerkesztés]

A Nagy Találkozás[szerkesztés]

Az Európai Unió fejlettebb és kultúráltabb változata. Ezen momentán nem is csodálkozunk, elvégre franciák, és németek helyett amerikaiak találták ki. Az egész úgy indult, hogy Zepram CockRam[1] egy kisebb térugrást hajtott végre a Naprendszerben. Ez még nem jelentette volna automatikusan egy Föderáció létrejöttét. Sokkal inkább szerepet játszott az, hogy az idekíváncsiskodó vulkániakat nem lőtték le.

„Amikor Zepram apánk pont az úrhajó mellett, khm, hát pisált, és a nemzeti indulót fütyörészte önfeledten, akkor hátulról meglepték [2] a következő szavakkal: „Hosszú és bővelkedő életet, testvér!” Na, akkor azért majdnem lelőtte őket...” (Igor Szaratov hadnagy, a Második Voyager fedélzeti kommunikációs tisztje naplójából, csillagidő 6427,3.)

Azonban – a vulkániak szerencséjére – a Föld népessége akkoriban már hajlott az emberséges és vulkániságos kommunikációra. Így CockRam vezényletével elindult a közös közösségépítés és kölcsönös diplomáciai kapcsolatfelvétel gyöngyözővé alakítása. A vulkániak akkori vezetője és szenátora – habár kicsit fenntartással volt az ösztönöket nehezebben uraló emberi faj iránt – segítségével a 21. század végére a Föld berangsorolt a Föderáció tagjai közé, és elkezdődött a Naprendszer többi bolygóinak a terraformálása és betelepítése, valamint a galaxison túli világ megismerése is.

A megalakulás[szerkesztés]

Elmondhatjuk, hogy a Föderációt az Univerzum leggyalázatosabb söpredéke alapította meg.

 • A vulkániak: hegyes fülű és fennhéjázó arisztokrata társaság, akik születésüktől fogva erőszakos pszichopaták, azonban hogy ne irtsák ki egymást, hosszas meditációval és neveléssel autistává képezik magukat. Még szerencse, hogy a bolygójuk zordsága miatt kevesen vannak. Hogy micsoda népség milyen hajlamokkal, azt elég jól jellemezhetjük a rokonságukkal (romulánok) is. Ha mégis ki kell fejezniük érzelmeik maradékát, akkor azt a) vagy a fél szemöldökük megemelésével teszik, b) vagy csak annyit mondanak: "Ez nem logikus". Ha a két gesztust egyszerre látjuk egyazon egyednél, akkor azt nyugodtan könyveljük el hisztérikus dühkitörésnek. Képzelhető, egy vulkáni színielőadás vagy szappanopera mekkora élvezetet nyújt a Galaxis népeinek.
 • tellariták: kinézetre és szagra egy disznó és egy pézsmapatkány keverékei, és úgy is viselkednek: kutyát zabálnak, böfögnek és állandóan kötekednek. A tellaritákat még föderációs társaik is lenézik. Hogy hogy kerültek be mégis? Állítólag brüsszeli esélyegyenlőségi hivatalnokok szorgalmazására (egy másik kézenfekvő lehetőség a megvesztegetés). Egy vulkáni mondás szerint soha ne állj le birkózni tellaritával, mert mindketten sárosak lesztek, de ő még élvezi is. Az angol Wikipédia szerint „a tellariták számára a legnagyobb sértés, ha az emberek disznónak nevezik őket, és ilyenkor nem haboznak ezt azzal cáfolni, hogy a disznó finom és gusztusos étel a Földön, míg a tellarita nem.” [1]. Valóban alapvető, noha az egyetlen különbség.
 • andoriaiak: A Pán Péter és a Pinocchio tündérkéjének egy hordó rézgálicpermettel való házasságon kívüli kapcsolatából származó hibridfaj: piciny fejtetőantennáikat és hidrogénezett hajukat anyjuktól, termetüket és bőrük élénk kék színét apjuktól örökölték. Nemzeti himnuszuk ("Ájm blú, habödi, habödáj") strófái refrénje a kulturális értékek cseréje folytán kerültek a földre, ahol az Eiffel '65 nevű tánczenekar készített belőlük egy igen nagy tehetségre valló és rendkívül változatos dallamvilágú dalt. Kevesen tudják, hogy a dalban szereplő "hebedi-habödáj, hebedíí-habödáj, habödi-habödáj" eredeti andorián nyelven van, és nagyjából annyit jelent, mint itthon az ihaj-csuhaj meg a dínom-dánom. Andoriai eredetű a "csápolás" nevű földi zenehallgatási szokás is. A különbség persze, hogy az andoriaiak tényleg a csápjaikkal csápolnak, és nem a kezükkel.
 • emberek: a föderáció egyik legrémesebb faja. Ennek ők maguk is tudatában vannak, egymást sem tudják huzamosabb ideig elviselni, ezért is irtották egymást különféle módszerekkel és ürügyekkel évezredeken át. Aztán saját bevallásuk szerint "észbekaptak", ráérezve, hogy tevékenységük jó ugyan a Galaxisnak, de annál kevésbé élvezetes nekik maguknak. Megvilágosodásuk azonban csak odáig terjedt, hogy betiltottak mindent, ami kicsit is élvezetessé tette addigi létüket: a prostitúciót, a húsevést, a boxot, a kábítószert, az alkoholt, a vadászatot, a bikaviadalt, a nemi erőszakot, a xenofóbiát és általában mindent, ami egy kifejlett terrán férfi számára élvezetet jelentett addig. Hogy a terrán evolúció miféle aggasztóan bornírt és debil irányt vett ezzel, azt leginkább egy Wesley Crusherre vetett pillantással és a rá való hivatkozással érzékeltethető. A huszonharmadik században akadt egy jószándékú idegen, Q, aki megpróbálta visszavezetni a terránokat a helyes irányhoz, és újra agyatlan, ámde legalább szórakoztató és humorérzékkel rendelkező lénnyé formálni őket, ám sikertelenül járt. Rejtély, hogy a Borg mit látott bennük, amikor megpróbálta asszimilálni őket, azonban mikor rájött, mire vállalkozik, a műveletet végrehajtó kockahajó inkább felrobbantotta magát. A vothok pedig munkatáborba küldték azt a tudósukat, aki rokonságot fedezett fel az emberekkel.

A Csillagflotta[szerkesztés]

Harcmodor[szerkesztés]

Egy szabványos csata az alábbi forgatókönyv szerint zajlik:

 1. Idegen hajó, Kapitány!
 2. Nyisson csatornát!
 3. Húzza le!
 4. Kapitány,az idegen hajó nem felel!
 5. Pörköljön oda nekik, Mr. Worf!
 6. Fézerekkel tűz!
 7. Fotontorpedókat kilőni!
 8. A francba, itt egy téranomália! Q már megint unatkozott!
 9. Alfa kitérő manőver!
 10. Omega kitérő manőver!
 11. Reaktormagot kilőni!
 12. Hajót elhagyni!

Közben valami barom operatőr állandóan rázza a kamerát, a legénység meg eszementen hajlong, táncol[3].

Ellenségkép[szerkesztés]

A klingonok voltak a legelső ellenség. Brutális alakok: e fajban mindennapos a családon belüli erőszak (ráadásul a a domináns fél!!), a Klingon Birodalom Földje csucsog az állakon lefolyó alkoholtól és a felbattletelt párbajozók vérétől ... Képzelj el egy honfoglaló magyar hordát - egyszóval: tömény borzalom. A későbbi sorozatokban a klingonoknak olyan pozitív tulajdonságai is előkerülnek, mint a becsület, bátorság, de hát minden attól függ, honnan nézzük. Valószínűleg az amerikai kollektív tudattalan indiánokkal és fricekkel szembeni csatározásainak emlékeiből születtek.

Erősen felfegyverzett, de ennek ellenére sunyi és képmutató alakok. Faji ideológiájuk a nácizmus és a kommunizmus keveréke: átmilitarizált, a gyengéket megvető, a romulán felsőbbrendűséget hirdető, folyamatosan terjeszkedni akaró társadalom, melyet a mindenható és rettegett titkosszolgálat (Tal'Shiar) tart ellenőrzés és folyamatos agymosás alatt. A mindenkori ellenzék mindenkori vezetői és a hadifoglyok munkatáborokban végzik. Az álcázott romulán hajók épp oly sunyi módon settenkednek az űrben, ahogy a szovjet tengeralattjárók sunnyognak az óceánokban, állandóan kilövésre kész atomrakétákkal. De a romulán kihallgatótisztekben mégsem ez a legförtelmesebb, hanem a ruháik ... brrr.

A Borg az amerikai álom megtestesítője, teljesen gépesített háztartással rendelkezik, és mindent megtesz a bevándorlók zökkenőmentes beolvasztása érdekében.

A kardassziaiak épp olyanok, mint a romulánok, csak a bőrükön több, a válltömésükben meg kevesebb a merevítőanyag.

Forgatási nehézségek és műhelytitkok[szerkesztés]

Forgatás az űr hidegében[szerkesztés]

A klingon statiszták és az álmos kisváros esete[szerkesztés]

A városka lakói arra ébredtek, hogy nem ébredtek fel. Az esemény bővebb magyarázata abban rejlik, hogy a népszerű földi forgatás helyszín mellett található amerikai település kocsmáját előszeretettel látogatták a klingon statisztáknak hitt klingonok.

A félreértés abból adódott, hogy a lakók nem tudták, olcsóbb valódi klingonokat szerződtetni, mint elmaszkírozott statisztákat: nem kell négy órát vacakolni a maszkok felhelyezésével, aztán újabb négyet a lekaparással, így a maszkmester gázsiját is meg tudták sporólni. Az pedig csak ráadás, hogy a klingonoknál nincs színészszakszervezet, és ezért soha nem sztrájkolnak.

A Személyzet[szerkesztés]

A szerencsések

A személyzet két csoportra osztható: állandó szereplőkre, és nem állandó szereplőkre.

Utóbbiak fő jellemzője az, hogy az epizód végén meghalnak, mert rájuk mászik valami fekete, aszfaltszerű trutyi, belelépnek egy lokális plazmaviharba, vagy egyszerűen csak megnézik, mi van a szőnyeg alatt.[4] Beosztásuk többnyire maximum zászlós, amin nem is lehet nagyon csodálkozni, mert a ranglétra fokozatain csak egyetlen epizód erejéig van módjuk közlekedni. Az utolsó parancs, amit hallanak, általában valami ilyesmi: Tormen Zászlós, menjen, és nézze meg, mi van a jobb oldali nagy szikla mögött!

Az állandó szereplők a nagy túlélők.

A Kapitány[szerkesztés]

Kirk, a világűr hódítója.

A kapitány általában az, aki a hajót vezeti, de az irányítás csak odáig terjed, hogy a következőket mondja:

 • - Ötletek?
 • - Túl nagy a kockázat.
 • - Csinálja!
 • - Egyes, kárjelentést!

Ha netán mást is tesznek, akkor tuti, hogy a végére a hajó fele romokban hever, vagy a fél legénység meghal. Janeway esetében ez különösen igaz, sőt, amikor egyszer a Voyager kormányához ült, akkor is karambolozott egy kremin időhajóval. A kapitányok Q kedvenc célpontjai. Ez leginkább Picardra igaz, habár Q őt sosem cipelte magával az amerikai polgárháború Q értelmezésű újrajátszásába csillagokat felrobbantani.

A Transzporterfőnök[szerkesztés]

A transzporterfőnök feladatai a következők: Teleport.gif

 • Egy nyolcsávos equalizer kezelése.
 • Transzportálás: majdnem jó, még energiát![5]
 • Megmagyarázni a Kapitánynak, hová lett a kazon küldöttség másik fele.

A biztonsági tiszt[szerkesztés]

A biztonsági tiszt vagy mérhetetlenül agresszív klingon aki minden egyes űrben kószáló vasdarabot megszórna fotontorpedóval, vagy olyan vulkáni aki folyton a tudományos főtiszt helyett okoskodik ahelyett hogy szétfézerezné a rohadt kazonokat. Rosszabb esetben aggodalmaskodó neurotikus angol, akinek a 10 generációnyi belterjesség kiült az arcára, és rátelepedett a tudatára.

A Hajóorvos[szerkesztés]

Azok a hihetetlenül képzett orvosok, akik injekciókat adnak be mindenkinek, és ettől mindenki jobban lesz. Ha ez nem segít, akkor bőrregenerátort és valami nyakra tehető hengert használnak. Ez mindig megmenti az embereket, sőt, a halálból is visszahozza a főszereplőket. Az orvosok azok, akik soha nem sérülnek meg és soha nem betegednek meg, mert akkor őket ki kezelné?[6][7]

A tudományos tiszt[szerkesztés]

Az Android[szerkesztés]

Ez a profi operációs rendszer nemcsak az embereket képes kihozni a béketűrésből.

A Zsenikölyök, akit minden néző szeretne eltenni láb alól[szerkesztés]

Wesley Crusher, Beverly Hills Crusher porontya. Az Enterprise legénysége, és a nézők több ízben is komoly erőfeszítéseket tettek arra, hogy eltegyék láb alól ezt a roppant bosszantó kis fickót. Lehet valami abban, hogy magas az intelligenciája, mert eddig még az összes merényletkísérletet túlélte.[8]

A Kantinos[szerkesztés]

Az az ügyes, legtöbbször nem ember, de még csak nem is föderációs állampolgár, aki a kantinban csinál a replikált ételből ehető vagy ehetetlen ételt, mert semmi máshoz nem ért. Ha mást is csinálnak, abból semmi jó nem sül ki, mert általában tévednek. Persze, ilyenkor hisznek nekik. Bezzeg mikor igazuk van, nem adnak a szavukra!

A Telepata[szerkesztés]

Na, már megint odaengedték a kormányhoz...

Deanna Troi kiváló pszichológus, mindössze egyetlen baja van: nem tud vezetni.[9] Eddig kétszer vezette az Enterprise-ot, ebből egyszer lezuhant vele, egyszer pedig frontálisan beletolatott a világ egyetlen remán hadihajójába.

A kisebbségi[szerkesztés]

Mindig kell szerepeltetni néhány kisebbségit, aki lehet bolian, félborg, félvulkáni, hologram, vagy talaxiai.

Q[szerkesztés]

Q nem a személyzet tagja, de ezt sohasem képes felfogni. Ritkán tartózkodik egy Q-nál több a hajón. A legtöbb Q-t egyszerre egy útmenti kocsmában látták.[10]

A Hajógépész[szerkesztés]

„Nem hiszem, hogy még sokáig tudnánk nyolcas fokozaton menni. Most előztük le a Millenium Falcont!”

~ Scotty

„Lehetetlen. Legalább húsz óra kell hozzá! Két óra múlva kész.”

~ Scotty

„Megfordítom a karburátor polaritását, és kiszabadulunk ebből a fekete lyukból!”

~ Jordie

Az Űr nagy ezermesterei. Mindent képesek megbütykölni. Ha rommá lövik a fél hajót, és akkora lyukak tátonganak rajta, amin egy közepes Borg taktikai kocka is könnyedén átfér; alkatrész híján is befoltozzák azokat a nagy semmi kellős közepén.

Az egyetlen, amivel nem bírnak az az Űrkomp-törvény.

A Star Trek univerzum törvényei[szerkesztés]

Az Űrkomp-törvény[szerkesztés]

Ha egy űrkomp elhagyja a hangárt, hogy leszálljon egy bolygóra, akkor menthetetlenül lezuhan. A túlélőket természetesen a légkörben tomboló ionvihar miatt nem lehet felsugározni, hiszen ha működne a transzporter, senki sem kockáztatná az életét az IZNK [11] osztályú űrkompokban.

A Holofedélzet-törvény[szerkesztés]

Valami azt súgja, most is gondjaink lesznek a kijutással.

A holofedélzetre mindenki szórakozás céljából megy, de mindig az lesz a vége, hogy az életéért küzdve, sikoltozva próbál kijutni, mert a holofedélzet számítógépe kivétel nélkül minden esetben megbolondul, ha bekapcsolják.

 • A biztonsági protokoll az első, ami meghibásodik, így a hologramok simán megölhetnek.[12]
 • A Program vége!, és Kijárat! az első kifejezések, amiket a rendszer induláskor automatikusan kitöröl a memóriájából.

Az elsődleges irányelv[szerkesztés]

A Csillagflotta, szemben az EU és az USA gyakorlatával, mindig fontosnak tartotta, hogy ne avatkozzon bele más kultúrák, bolygók, és életformák magánügyeibe.[13] A gyakorlatban ez természetesen azt jelenti, hogy a Csillagflotta bármelyik tisztje nyugodtan lelőhet, megcsonkíthat, dezintegrálhat bárkit, aki keresztezi az útját. Az elsődleges irányelv megszegésében kivételes érdemeket ért már el James.T.Kirk[14] Kapitány, aki minden nőnemű egyeddel azonnal szerelmi viszonyba keveredik. [15]

Kirívó esetek[szerkesztés]

 • Picard Kapitány egy különösen kegyetlen pillanatában lesugároztatott néhány mulatós CD-t egy lakott bolygóra. A teljes quammasynsy kultúra rögtön, minden nyom nélkül kihalt.

A temporális irányelv[szerkesztés]

Az elsődleges temporális irányelv kimondja, hogy az egyéni vagy társas időutazások résztvevői nem közölhetnek információkat a jövőről. A Cronos eltűnése miatt a Föderáció fontolgatja, hogy ezt az irányelvet kiegészíti azzal az aprósággal, hogy az időutazók a jövőben [16] lehetőleg tartózkodjanak az ellenséges bolygók szétrobbantásától a múltban.

A bullshit törvénye[szerkesztés]

Vigyázat! Bullshit! Kizárólag amerikaiak és 14 éven aluli európaiak számára készült epizód!!

A Star Trek szabályai kimondják, hogy a sorozat részeinek egy bizonyos, nem túl kis hányadát szükségképp bullshitnek kell alkotnia. Hogy mekkora ez a hányad, azt a forgatókönyv titkos záradékai sem tárják fel. A bullshit szót nem kívánjuk szó szerint lefordítani, mert gyerekek is olvashatják az Unciklopédiát. Magyarul talán a „töltelék” szóval adhatjuk vissza - az értelmét, de semmiképp sem az érzelmi hatását.

Hogy mi számít bullshitnek?

 • Komikus Mellékalak Bullshit: Az öreg betazoid hölgy, Lwaxana Troi, Enterprise-D hajópszichológusának, Deanna troinak az anyja, beleszeret a férfiasan kopasz Picard kapitányba, és az egész epizódon keresztül üldözi. Vagy Dr. OSH találkozik egy idegen civilizációval, elkezd nekik az egész epizódon keresztül földi operákat énekelni, közben meg mindenki röhög a háta mögött.
 • Történelmi Kosztümös Tanmese Bulshit: Az űrkomp, a Defiant időháborgásba kerül, vagy Q szórakozik vele egyet, vagy a hirogenek szórakoznak a holodekkel, és a végtelen sok Téridőkoordináta-közt véletlenszerűen választva, na hova kerül az űrhajó, vagy a személyzet? Na, hát a Földre, valamikor 1940-ben vagy 1950-ben stb. Végtelen számú barbár és kegyetlen társadalom és végtelen számú téridőkoordináta közül választhatnának, de a földi kultúrát nem ismerő hirogenek természetesen náci egyenruhába bújnak, és holografikus ólomlövedékekkel lövöldöznek a Voyager személyzetére, miközben a lelkes amerikai fiatalok didaktikus, szájbarágós ideológiai oktatásban részesülnek: másság tisztelete, békeharc, gonosz fegyveres nácik stb. ... izgalmasabb még a Mátrix harmincadik folytatásánál is.
 • Szeretkezz, Ne Háborúzz, Ez Itt Egy Nagyon Vicces és Szexi Rész Bullshit: Titokzatos vírus támadja meg az egész legénységet, amely hol afáziát, hol nimfomániát okoz. A legénység végigsmárolja a filmet. A nézőben pedig felmerül a kérdés: ez most egy paródiaepizód, vagy egy újszerű kísérlet a "pornófilm (szellemi) kiskorúaknak" műfaj megalkotására?
 • Holofedélzet Üzemzavar Bullshit: Janeway kapitány, Data parancsnok, vagy Nog, a hadirokkant szórakozik egy jót a holofedélzeten, ahol természetesen az egész Enterprise (Voyager, DS9, stb.) léte kerül veszélybe! A néző természetesen végig tudja, hogy a foglyok végül kiszabadulnak a holofedélzetről a végén, a harmadik reklám után. A tanulság pedig: nyugodjunk meg, mert a huszonharmadik században is van olyan tárgy, mint nekünk a lift, ami mindig elromlik. Ott sem tökéletes hát minden.
 • A Bölcs Holotanácsadó Kikezeli A Spirituális Válságba Került Szereplőt Bullshit: Olyan történelmi alakok holografikus szimulációi flangálnak össze-vissza a helyszíneken, mint Leonardo, egy amerikai baseballjátékos, vagy Sherlock Holmes, akik ráadásul Gandalfhoz méltóan semitmondó bölcsességeket pufogtatnak. "Ha tudni akarod, Janeway, hol készül az igazán jó vikáziai bélsárpörkölt, csak hallgass a szimatodra!" Meg: "Csapásokat adunk, és csapásokat kapunk." Meg: "Ha nem lehetsz önmagad, hát légy valaki más!" Meg hasonlók. A Holocsávót/Holonőt egyébként a Kantinos is helyettesítheti.
 • Mozifilm Bullshit: Szinte az összes Star Trek mozifilm ide tartozik.
 • Rókabőr Bullshit: Vannak olyan ötletek is, amelyeket minden sorozatban legalább egyszer kötelező felhasználni. Ilyen például az Elnyel A Szörny Bullshit: az egyik szereplő egy szörny fogságába esik, ami lassan elkezdi elnyelni. Az Enterprise legénységét egy bálnaszerűen visítozó pókháló, az Enterprise-D legénységét egy fekete trutymópocsolya, a Deep Space Nine-ban pedig a félig Kyra Nerisnek látszó és őt elnyelni is készülő látszólagos kősziklát nyeli el ugyanez a magát Kyra Nerist elnyelő kősziklának álcázó alakváltó (tudom, hogy ez elsőre kissé érthetetlenül hangzik, de esküszöm, ez a szituáció egzakt leírása). Egy másik többször felhasználható ötlet a Begolyózok Egyedül, Segítség! Bullshit: a szereplő (Phlox Doktor, Hoshi Szato, Hetes) egyedül marad a hajón, a legénység sztázisban, és közben össze-vissza hallucinál (nem a legénység, hanem aki ébren marad). Amúgy ezek a részek nem önmagukban bullshitek, csak ha már egy más változatban végigélte őket a néző.

Természetesen mindez csak példa, sem mennyiségi, sem mentálhigiéniai szempontból nem érzékeltetheti a bullshit fogalmát annak teljességében.


Láb.gif Ez a jegyzet: lábjegyzet! Nem szól senkinek, még annak se, akit érdekel. Szinte apróbetűs. Egyáltalán nem kell elolvasni.
 1. Ezt most a kiskorúak miatt nem fordítjuk le, de egy kos micsodájával kapcsolatos.
 2. Férfiaknak az urológián tíz medikus (medika!!!) előtt, nőknek a szülőszobán két fájás közt ismert, két részbe osztott négyujjas módszerrel.
 3. Lásd capoeira.
 4. Skorpió. Vagy időörvény.
 5. Nem lehetne eleve a teljes energiát ráadni?
 6. Eltekintve a Voyager incidenst, ahol az első részben Holodoki kénytelen volt átvenni a szolgálatot.
 7. A legénység operafóbiásainak őszinte sajnálatára.
 8. Bár Jordie a mai napig azon töpreng, hogyan juthatott ki Wesley egy működő Bussard kollektorból, amikor személyesen ő maga hegesztette be fézerével a bal gondola ajtaját.
 9. Mégis mit vártál egy nőtől?!
 10. A felemelkedett lényeknek ez a mániája, akár Ősöknek, akár Q-knak hívják éppen magukat. Vagy ugyanazokról vannak szó, és kétszer is felveszik a gázsit.
 11. Irányíthatatlanul Zuhanó Nehéz Kő
 12. Igazából nem simán, hanem nagyon is körmönfont módon.
 13. Erről akkor szokott le, amikor jelezte fenntartásait egy kisebb klingon kolónia elszakadási törekvéseit a Cronostól.
 14. T.J. Hooker
 15. Ha kék a bőre, pláne.
 16. Mármint a múltban. Vagyishogy a jelenben. Mármint abban az időszakban, ami a most után jön. Mármint... nyavalyás temporális paradoxonok!