Ökörségvédelem

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

„Európa ökörségét tovább kell hagyni az utókorra.”

~ Orbán Viktor

Az ökörségvédelem (más néven: gagyományőrzés) állampolgári kötelezettség. Jobb abban a világban élni, ahol a múlt patinás árnya lengi körül a jelen keserű viszonylagosság-tapasztalatát. Ezért aztán: előre, védjük a múlt ökörségét! Ha már gyökerek vagyunk, legyenek gyökereink.

Az ökörségvédelem jelszavai[szerkesztés]

 • Régen jobb volt.
 • Régen könnyebb volt.
 • Ápoljuk hagyományainkat.
 • Nyúljunk vissza a gyökerekhez.
 • A régiek mindent jobban tudtak.
 • Ezek a mai fiatalok.
 • Hogy mik vannak ebben a mai világban!
 • Hova tart ez a világ?
 • Szeretném, ha az unokáim (dédunokáim, ükunokáim stb.) is látnák.

Az ökörségvédők[szerkesztés]

Az ökörségvédők igen érdekes emberek. Az igazi ökörségvédő operetteket és magyar nótákat hallgat, nem használ számítógépet. Továbbá gémeskútból isznak, cseréptányérból esznek, lakodalmakat és disznóvágásokat tartanak, elmennek a vásárba félpénzzel. Vagyoni házasságot kötnek. Mindenkit magáznak. Siratóasszonyokat hívnak temetésre. Ismerik a gyermekük felesége anyjának a testvérét, és az egész retyerutyát. Képmutatók. Tájnyelvi beszédet használnak. Tűzveszélyes módon főznek. Hiányolják az iskolaköpenyt.

Onnan lehet őket felismerni, hogy házukból bűz terjeng, de ők maguk is igen büdösek, mert a dezodortól, mint a modern technika vívmányától, elzárkóznak.

Köszönés[szerkesztés]

 • Hol jársz itt, ahol a madár se jár?
 • Szerencséd, hogy öreganyádnak szólítottál
 • Tyűha, mennyit nőttél!
 • Jól vagy, öreg?

Szókészlet[szerkesztés]

Az ökörségvédőknek igen sok szavuk van rokoni kapcsolatokra. Néhány: ángyóka, nászuram, menyige, vőmama, nejebabám. Előszeretettel alkalmaznak közmondásokat és székely káromkodásokat. Ökörség-magyar fordítások:

 • Uramembör: férj
 • Letojt tyúk: öreg nőstény csirke
 • Odavan: fáj
 • Kokasmonya: kakas szemei közti szakasz felezőmerőlegese
 • Legénymunka: kihívás

Lakóhelyük[szerkesztés]

Az eresz elcsúfítja a házat. Régen se volt, most se kell. Térjünk vissza a nádfedés és a zsúptető használatára, mert az az esztétikus. Szeretjük a romos házakat, mert híven őrzik az ökörséget.

Sajnos napjaink betondzsungeleiben a látvány egyre sivárabb. Öregapáink még tudták, hogy kell építkezni. Azért vizesedik a házuk. 2050-re a betonalapzattal épített házak felfogják az összes ivóvizünket! Segíts te is! Költözz putriba!

Táplálkozásuk[szerkesztés]

Puliszka, krumplileves, köménymagos leves, és minden, amit Móricz Kis Jánosa megevett. Házi krémes, disznósajt, löncshús, körömpörkölt, kakastaréj. Csülkös bableves, mócsing, oldalszalonna, Erős Pista, pálinka, véres hurka, disznótoros. Na, mégse. Mindezt csak a vásárban fogyasztják. Hétköznapokon McDonald's hamburgert, főtéri kifőzdében fagyasztóból előszedett bécsi szeletet, IceFruit-üdítőt, chipset, kólát fogyasztanak.

Öltözködés[szerkesztés]

Rendezvényeken (lásd lejjebb) látványos huszáratillákban, szőrsubában, bekecsben, kincskereső kisködmönben mutatkoznak. Hétköznapi viseletük azonban ettől jelentősen eltér: kibolyhosodott, öreg melegítőben, és kifakult, kinyúlt keresztcsíkos rövidujjú ingben feszítenek a százforintos zöldségboltban. Jellemző még a fejkendő és az otthonka. A nők különös ismertetőjegye az élénkvörösre vagy narancsra festett dauerolt rövid haj, a szépségápoló termékek hiánya, valamint az elhízás. A férfiak ismertetőjele a toka, a zsíros fül és a hosszú, piszkos aljú köröm, valamint sok esetben ugyancsak az elhízás.

Rendezvények[szerkesztés]

Az ökörségvédő nem ökörségvédő rendezvény nélkül. A rendezvényeken nyilvánosan adnak elő és árulnak mindent, ami ökörség. Az árusok többmázsás asszonyok, akik legkülönfélébb ökörségeiket igyekeznek eladni. Ilyen például a tilinkó, amellyel a gyerek jól szórakozik az első alkalommal, másodszorra már nem fütyül bele, hanem fütyül rá. A rendezvényeken elárverezik a nagymama kelengyéjét, a másik nagymama törött, festett cseréptányérjait. Felépítenek egy sátrat, amelyet lakhatatlan özönvíz előtti fűtésrendszerrel és kényelmetlen padokkal rendeznek be. Szabadtéri színpadokon az alábbi mulatságos események zajlanak:

 • Tekerőlantkoncert
 • Borkóstoló
 • Csujogatás
 • Mazsorett

Művészet[szerkesztés]

A rendezvényeken tilinkó, tekerőlant, tárogató és tambura elegye szól, egy fejjel lefelé a földre ejtett kalap és némi csujogatás társaságában. A szabadidejükben azonban az ökörségvédők egészen más zenét hallgatnak, technot, rapet, magyar nótákat, cigányzenét vagy lakodalmas zenét. Utóbbit munkahelyükön is szívesen dúdolgatják. Kedvelik Hazafi Veray János költeszetét, valamint a giccses, búgó szarvasbikákról készült festményeket. Udvarukban kertitörpék virítanak. Valahol a dédi padlásán volt egy tulipános láda, de arról már megfeledkeztek.

Világnézet[szerkesztés]

„Mindent megváltoztatnak, nekem jó úgy, ahogy régen volt.”

~ Julika néni

Világnézetük színtiszta ökörség. Úgy gondolják, ahogy még Julika néni tanította nekik az iskolában. Néhány tévhit Julika néni pedagógiájából (el ne hidd!):

A világnézet egyik fő mozgatórugója a számítógépellenesség ("Nem kell az a sok kütyü!"). A másik a globalizációellenesség. A harmadik a multinacionális vállalatoktól való viszolygás. A negyedik pillér a vezetőknek való feltétlen engedelmesség. Az ötödik a spórolás. Utóbbi azt jelenti, hogy a pénzt a gyermekeik írószere, a jó minőségű élelem és a házuk felújítása helyett inkább másra[1] költik.

Híres ökörségvédők[szerkesztés]

Örökségvédelem[szerkesztés]

Elvétve léteznek még örökségvédők is, de egyre kisebb számban. Ők ökörségek helyett valóban csak azt igyekeznek megőrizni a múltból, ami értékes. Vizet prédikálnak és azt is isznak. Nem zárkóznak el automatikusan mindentől, ami új, inkább a konszenzust keresik. Nem előítéletesek. Krumplileves és puliszka helyett magyaros, de fogyasztható ételeik vannak, például rétesek. Idegfeszítő tilinkózás, pikulázás, lanttekerés, kesergés és csujogatás helyett valódi népzenét játszanak, néptánccal, hegedűvel, bőgővel, cimbalommal. Szabad szelleműek, a tudományban nem ismernek hagyományt. A vásárokban tilinkó és mindenféle kacat helyett tarsolylemezeket, marionettbabákat árulnak. Igyekeznek őrizni a hosszú házak hagyományait, de nem költöznek be lelakott tyúkos udvarú romhalmazokba, és nem alkalmaznak nádfedést. Nem büdösek. Szerelmi házasságot kötnek. Választékos, és nem öreges szavakat használnak. Elfogadják a fiatalok különállási vágyát. Legénybúcsú és nagybőgős temetés helyett inkább betlehemezéssel és májusfával őrzik a hagyományokat.

Egy szó, mint száz: Ismerik, mit kell a múltból megőrizni, és mindent megtesznek érte. Ezzel szemben az ökörségvédő elveszi az emberek maradék kedvét is a múlttól. Sajnos úgy tűnik, a két fél közötti küzdelemből az ökrök kerülnek ki győztesen. Többen vannak, és az átlagembernek ez kell. A csujogatás. A büdös. A borkóstolás. A lakodalmak. A legénybúcsú. A magyar Ugar.

Lábjegyzet:

 1. Szabad asszociáció.