Értelmező szótár/W

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Smile01.PNG

<< Vissza a kezdőlapra

W[szerkesztés]

Walkman[szerkesztés]

Kiejtés: vókmen. Külföldi elnevezése a járni tudó embereknek. Feltehetőleg Johnnie Walker, kiváló skót gyalogosról nevezték el ezeket az embereket. Ha whiskyből isznak, akkor még énekelnek is zenére.

WC[szerkesztés]

Az a hely, ahol nagy dolgok születnek, a kis dolgok pedig csak úgy elfolynak.

Wikileaks[szerkesztés]

Öt kontinens inkontinens.

Wiking[szerkesztés]

 1. Tengerszerető wiki adminisztrátor.
 2. Csak egy hétig horható, eldobható ruhadarab.
 3. Királyi udvarokban elérhető vezeték nélküli internet

Wi-Fi[szerkesztés]

Internet. Kábel és internet nélkül. (A kapcsolatot zavarja a napsütés, a köd, a hó, az eső és a levegő oxigénmolekulái).

Windows[szerkesztés]

 1. Nevezetes cég által kifejlesztett nevezetes operációs rendszer köztudatban elterjedt helytelen neve. Az eredeti és helyes írásmód: Windaws (= Nyerjen mamlaszokat, ill. Jusson hozzá naplopókhoz), utalás a rendszer összetevő programjainak hasznavehetetlenségére. Később a marketingesek PR-okokból a "daws" szócskát "dows"-ra változtatták, és azt akarták bemesélni, hogy az operációs rendszer neve azt jelenti: "ablakok", noha ennek nyilvánvalóan semmi értelme (miért pont "ablakok", miért nem "ajtók" vagy egyszerűen "nyílászárók", vagy még inkább "kiváló hőszigetelésű termoregulációs egyszerű gépek" vagy "dinamikusan vezérelhető, pszeudobináris állapotterű szemipermeábilis termodinamikai rendszerhatárolók" stb., végtelen sok jobb, szakszerűbb elnevezés lett volna. Ablakok, ugyan már!).
 2. Más etimológusok szerint a Windows szó a "Weenie+(fr)oze" (fütyi+fagyott) összetételből származik, és az operációs rendszer minőségére, konkrétan lefagyásra hajlamosságára utal. Aztán az előtagot szintén PR-okokból változtatták Window-ra, de persze ezzel sem ejtettek át senkit.
 3. Magas hardverigényű egyszerű türelemjáték
 4. Speciális vírushordozó platform
 5. Hibaüzenet-szimulátor. Kifogástalan állapotú hardverelemekről képes több oldalas hibaüzeneteket generálni.
 6. Operációs-Rendszer szimulátor
 7. Bill Gates szakdolgozata, amin phd. Adolf McDoorway vizsgaelnök halálra röhögte magát, a konzulens tanára pedig kiugrott az ablakon. Miután Kidobták Gates-t a Harward egyetem informatika szakáról, aluljárókban árulta ezt a rendszert, másolatonként 2 kifliért. Később céget alapított, és elnevezte ezt az oprendszert konzulens tanára emlékére, Windows-nak. ... Na, ugorjunk...

Windows Update[szerkesztés]

 1. Schóbert Norbert Update-programjának informatikus-telekommunikatív változata. Sikeressége erősen vitatott, de annyi bizonyos: a kúra végére híján leszünk, ha másnak nem is, de az ép eszünknek mindenképpen. (Hé, épp eszünk.)
 2. Feldátumozott asztalosipari termék angol megnevezése

Winchester[szerkesztés]

 1. Ejtsd: vincseszter. Számítógéped legfőbb egysége, ezen található a vindóz, vagy egy másik oprendszer. Ha eleged van a gépedből, akkor fogj egy mágnest, és simogasd meg vele. Becenevei:
vinyó
a nagy merev
hárdver
korong
vas-oxid réteggel bevont bakelitkorong
indián törzsfőnök
 1. Ejtsd: vincseszter. Ámerikai eredetű ismétlő fegyvernek nem-látszó tárgy. Amikor sorozat-kattogást hallat, szakérteni kell, amikor is a formattálás műveletével letisztítják és használhatatlan állapotban visszakapjuk. Önvédelemre korlátoltan használható.

Windóvszer[szerkesztés]

Tűzfal.
 1. VM-Ware
 2. wine
 3. q-emu
 4. WirtualBoxSmile01.PNG
*Félre-Értelmező szótár