Értelmező szótár/Ü

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Smile01.PNG

<< Vissza a kezdőlapra

Ü[szerkesztés]

Üdv, hadsereg![szerkesztés]

Angol militarista köszöntés. Eredetileg: Hi, Army!

Üllősztrájk[szerkesztés]

Pest megyei kovácsok kényelmes munkabeszüntetése.

Ünnep[szerkesztés]

Más nemzetek szépen megülik. Mi, magyarok, végigvitatkozzuk. Előbb arról vitatkozunk, hogy van-e mit ünnepelni, azután arról, hogy ezekkel/azokkal lehet-e együtt ünnepelni, utólag meg arról, hogy ki volt az ünneprontó. Symbol opinion vote.png Megjegyzés: a legjobb az ünneprontásba már az ünnep előtt belefogni.

Üreg[szerkesztés]

Űrtojás. Angol eredetű szó. Az interneten: az Ü betű regisztrációja.

Ülnök[szerkesztés]

Elnöki asszisztens, kinek feladata átnézni a látnok által továbbított iratokat, majd postázni az elnöknek. Eredetileg török férfinév, és a török hódoltság idején került a magyar nyelvbe. (ld. még: álnok).

Üres lap[szerkesztés]

Az új szerkesztő ezzel kezdi és a sértődött szerkesztő ezzel végzi.

Űrhajós[szerkesztés]

Mindenki, aki Anettkánál magasabbra jutott.

Üvegzseb[szerkesztés]

Legendás, mesebeli tárgy (vö. üveghegy, hétmérföldes csizma, terüljasztalkám). Az ismert népmese szerint "a Zisten avval bűntetté az hazudozásiról és mögátalkodottságárúl hetödhéthatáron elhírhedött Geller Lászlót, az mesebéli Veresország Koszpénz községét zsigerölő főbírót, hogy zsöbét üvöggé váltuztatá, es möglátszottak böne az elzsiványkodott aranytalléruk. Az találmány pörsze nagyun tetszött az népnök, és követűlték az eltörjesztését, de az Vörösország járásbírúi, az maguk lelepleződésétől es tartván, olybá mögharaguttak antihősünkre, hugy testöletük elejbe idézték, es így ű lött az egyetlön bíró, kit végül börtönbö vetvé leültettök, mert a bírók addig csak a szegénynépöt nyúzták." Innen az ómondás: "Kellert kap, mint az ivegzseb-program" (megj.: a gellert óveresországi nyelven kellernek mondták, szabályos hangmegfeleléssel).

Smile01.PNG
*Félre-Értelmező szótár