Ásóbéka

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez


Amit minden ásóbékának tudnia kell


Breki pislog.gif
Fiatal ásóbéka kezemunkája.
Ásóbékák csevegnek

Az ásóbéka (Brekusz undergrundiusz), vagy népies nevén ásóka a népnemzeti paraszti élet lényeges eleme, ami a (Nagy, Magyar) Alföldön komoly tájformáló erővel bír. A hazai gémeskút-állomány közel nyolcvan százaléka az ásóbékák tevékenysége révén jött létre.

Az ásóbéka is csak egy béka.

Az ásási kényszermozgás élettani alapjai[szerkesztés]

Az alábbiakat egy fontos, ám teljesen elavult helyen írják nem éppen az ásóbékáról, ami tökmindegy, mert ráillik:

Az ásóbéka nagyon könnyen ás. Miután hatalmas ásólapátjaival nekitámaszkodott a földnek, erőteljes nyakizmaival befúrja ormányát a laza talajba, s azután kezeivel félretolja és nagy gyorsasággal maga mögé szórja a föltúrt törmeléket. Főásószerve természetesen lapátalakú, kezei erős karmokkal ellátottak, mert, kivált keményebb talajban, csak ezek segítségével hatolhat előre, míg fejét ezalatt annyira visszahúzza, hogy ez valósággal eltűnik a törzsben. Fejét főként, mint vetőlapátot használja. Ha a járatban a kiásott föld fölhalmozódik, az ásóbéka a földfelszín irányában kezd ásni, s ezen a kürtőn át – fejének erős lökéseivel – nyomja ki a földet. Ez az ásóbékatúrás keletkezésének oka és módja.

Az ásóbékákkal végzett metróépítési tapasztalatok[szerkesztés]

Eddig a 4-es metró építkezéseken igen szép teljesítményt produkált. Sőt, a mi házunk hátsó falának [1] alapozásakor is sok hasznát vettük.

Az ásóbékák kellenek!

Okafogyta[szerkesztés]

Mióta ásóbékák vették kezükbe a fúrást, az itt következő pályázati kiírás értelmetlenné vált.

Ne pályázz már!!!

„A BKV, mint a 4 S Metró építésének gazdája, a tervezésben, a projekt irányításában és a kivitelezésben résztvevő cégekkel közösen meghirdette a 4M Diploma című projektet, aminek keretében a közeljövőben diplomázó diákoknak segítséget nyújtanak, ha ehhez a több mint 400 milliárd forintba kerülő projekthez kapcsolódó témában kívánják megírni diplomamunkájukat.”

Lásd még[szerkesztés]

Béka

Külső hivatkozások[szerkesztés]


Láb.gif Ez a jegyzet: lábjegyzet! Nem szól senkinek, még annak se, akit érdekel. Szinte apróbetűs. Egyáltalán nem kell elolvasni.
  1. Ott jött be a fúrópajzs. Arról volt szó, hogy a Kálvin téri megálló kijáratának befalazása miatt módosítják az útvonalat. Na, de ennyire?!