Ponty

Az Unciklopédiából
A lap korábbi változatát látod, amilyen 172.68.51.100 (vitalap) 2017. április 29., 12:19-kor történt szerkesztése után volt. (Visszavontam 172.68.226.34 (vita | szerkesztései) szerkesztését (oldid: 74376) Poénvadászat.)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A ponty vízben él. Ha kell, magával viszi a vizét.
...én például egy laboratóriumban dolgozom, s azt az élettani és vegytani föladatot akarom megoldani, hogy uszonyainkon rettentő szöges karmok nőjenek, a testünket bevonó nyálkás anyagnak pedig valami más, méreggel tetézett összetétele legyen. Ha ezt a föladatot megoldottam, mondhatom, hogy mi potykák, boldogok leszünk. Maradjon a változtathatatlan törvény, hogy a nagy hal fölfalja a kis halat. De viszont kapjon a nagy hal tőlünk olyan gyomormérgezést, hogy abba dögöljön bele. – (Nagy Lajos, 1920)

A ponty az a vízi élőlény, amelynek vitathatatlan az emberi kultúrára tett hatása.

Elterjedési területe

 • Állóvizek
 • Induló vizek
 • Fékező vizek
 • Fagyasztóládák
 • Serpenyők
 • Pontyos labdák [1]

Megjelenése

Általában megtévesztően halszerű. Nagyon jól szituált, jó megjelenésű állat. [2]

A koi ponty

A koi ponty a ponty távol-keleti változata. Tele van színes narancsos és pirosas pacákkal, ezért a nép nyelvén graffiti pontynak is szokták nevezni. A koik eredeti nevüket azért kapták, mert éjjel-nappal koitálnak.[3]

A koi pontyok, távol-keleti eredetükből fakadóan filozófikus dimenzióval rendelkező élőlények is. Tőlük származtatják az azóta majd' minden faj ivarérett hímjei által hangoztatott "coito ergo sum"[4] kifejezést is.

A hekk

A hekk a ponty tengeri változata. Nagyon ért a számítástechnikához. Általában az e-pontyokban szeret időzni, ahol többnyire hekkeléssel ölti kevéske hátralevő idejét. [5]

Pontytranszformációk

A ponty a modern geometria hivatalos kabalaállata. A ponttyal történő transzformácók nagyon sokrétűek.

Mint látszik minden ponty egyforma. Egyetlen kivétel van, de az rigó [6].

A ponty az építészetben

Tokió híres pontyonhídja.

Ponty du Gard

A pontyot már az ókori rómaiak is használták akvaduktok építésénél azonban ezt nem vélték elég erős építőanyagnak így később elhanyagolták.

Pontyonhíd

A pontyot a távol-keleti országokban előszeretettel alkalmazzák pillérként, mivel földrengések esetén csak kileng, meghajlik, de nem omlik össze.

A ponty a vallásban

Pontyifex Maximus

A Nagy Pontyot imádó szekta főpapja egy óriási pontyot húz a fejére. Mivel emiatt nem kap levegőt, körülbelül öt-hét percenként újabb Pontyifex Maximust választanak.

A ponty a biztosításban

Miért ponty én?

A ponty a nyelvészetben

A ponty nélkülözhetetlen beszélt nyelvünkben és írásunkban. A pontyos vessző fontos szerepet tölt be az összetett mondatok szerkezeti tagolásában. Emotikon alkatrész a kettősponty :) .

A pontyos j a magyar ABC sarokköve, nélküle nem lennének j-ly tévesztési hibák és a magyar nyelvtanárok és nyelvművelők egyszerűen éhen halnának.

A ponty a képzőművészetben

Pontyponty.jpg

Ponty, ponty, vesszőcske.

A ponty a meteorológiában

Harmatponty

A harmatponty az a hőmérséklet, amelynél maximális relatív páratartalom mellett a levegőben található gőznemű pontyok kicsapódnak. Jézus is ezt a trükköt alkalmazta a csodálatos kenyér– és halszaporításnál.

A ponty és az időmérés

Pontyos időt mondunk.
(időponty)

Csak az idős pontynak van hangja, egész óránként ötöt szokott pintyenteni a rágyiókban.

A ponttyal ugyanúgy lehet időt mérni, mint a sünnel. Bármelyiket kiteszed az ablakba harminc percre, az kábé fél óra.

A ponty a lakáskultúrában

A tányérkájában a falra szegezett ponty számos háztartásban megtalálható.[7] Fejét pajkosan elemeli és dalol, dalol, dalol.[8]

A ponty és a közpénzügyek

A pontyok igen könnyen korrumpálhatók halpénzzel. Nem mond ellen ennek semmiféle üvegzseb. Jól bírják a halboltok akváriumi hemzsegését is.

A ponty a földrajztudományokban

Magyarország több magas ponttyal is rendelkezik, amelyek hegységekbe tömörülnek és éjjelente együtt riogatják a környéken elterülő alföldeket.

Pontyjegyzetek

 1. A dévényi keszegek is ezekben szoktak elidőzni.
 2. Kivéve, amikor feltekeredik a motorcsónak lapátjára.
 3. Ha nem tudod, mit jelent ez a szó, menj és kérdezd meg a szüleidet. Nagyon vicces arcot fognak vágni.
 4. Tehát: koitálok, azaz vagyok.
 5. A hekk, akárcsak a többi hal a szárazföldön, egy idő után megfullad a vérében felhalmozódó szén-dioxid miatt.
 6. o-rigo
 7. Ellentétben a boldog tulajdonos IQ-jával.
 8. Amíg le nem lövik.