Narancsikon

Az Unciklopédiából
A lap korábbi változatát látod, amilyen OsvátA (vitalap | szerkesztései) 2010. augusztus 20., 06:39-kor történt szerkesztése után volt. (csonk: ki. Nem vagyunk tőle előbbre)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez


A narancsikon a keresztény vallás legjelentősebb jelképei közé tartozik. Előállítása más ikontípusokhoz hasonlóan, parányi darabok összeállításával történik, azonban a narancsikonhoz színes üvegdarabok helyett faragott viaszcseppeket használnak, amelyeket az összeillesztés után a szerzetesek hosszú időn át lehelgetve, puszta kezükkel csiszolnak egyenletes felületüre, így nyeri el a narancsikon a jellegzetes csillogóan matt felületét, és miseborra emlékeztető illatát.

[szerkesztés]

A narancsikonok fontos vallástörténeti szerepet töltenek be, emlékeztetve a hívőket arra, hogy Isten nem véletlenül adta a tíznarancsolatot Ábrahámnak, aki az Olimposz hegyéről visszaérve baráti közösségében terjeszteni kezdte az Ő akaratát. Igaz, eleinte nem volt még tudatában küldetése fontosságának, úgy gondolta, hogy Isten azért adta neki a piknik-kosarat, benne a tíznarancsolattal, némi mirrhával és zsenge gyökerekkel, hogy egy utolsót vacsorázhassanak a tizenkét apostollal, mielőtt nekiállnak megváltani a világot.

Szerencsére Vak Bottyán, az apostolok egyike, kezébe vévén egy narancsot, felismerte, hogy a narancsok héján korabeli braille-írással ott áll a tíznarancsolat. Sajnos időközben az egyik narancsolatot már meghámozták és megették, de ez nem akadályozta meg az apostolokat abban, hogy a darabkákat összeillesztve papírra ne vessék az Úr akaratát. Az ő munkájukat másolták tovább a korabeli szerzetesek, és ennek köszönhetően a negyedik század elejéig (a naracsreform bekövetkeztéig) a tíznarancsolatból több tévesen lejegyzett példány is létezett. Például: "Ne ölelj", vagy "Ne kívánd meg szomszédod fele seggét."

Talán éppen az értelmezési problémák miatt került később a tudósok támadásának kereszttüzébe egy nemrégiben Amerikában bemutatott narancsikon, ami a "Ne folytass őssejt-kutatásokat" címet viseli. Az alkotást bemutató szerzetesek szerint ugyanis volt egy tizenegyedik narancsolat is, amely az eltelt hosszú idő alatt feledésbe merült. A szerzetesek feltevését agresszívan támadó tudóscsoport véleménye szerint, hacsak nem dinnye méretű narancsokról beszélünk, kizárható, hogy ez a narancsolat ráfért volna egyetlen narancs héjára.