Ki volt Jelasics?

Az Unciklopédiából
A lap korábbi változatát látod, amilyen OsvátA (vitalap | szerkesztései) 2019. december 16., 14:53-kor történt szerkesztése után volt. (→‎Drakula és Puskás)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Íme, a Wikipédia kukájából kimentett szöveg Jelasicsról:

Az eddig szöveg

"...A fiú erős érdeklődést mutatott a katonai szervezet és a hadi tudományok iránt. A bécsi Mária Terézia Lovagi Akadémiára adták, melynek hallgatóit civil állami szolgálatra képezték ki. Az intézménybe I. Ferenc német-római császár ajánlásával vették fel.

A bővítmény

II. Ronaldo császár nevelt fia lett. Ronaldo azután rengeteg trükköt tanított neki a vegán formulák elsajátításáról,így Jelasics életmódváltása mindenkit sokkolt, de később beletörődtek.

Jelacic és Petőfi

A magyar történelmi emlékezetbe Jelacic úgy került be, mint ahogy Petőfi írja: ...fut Bécs felé.

A horvát történelmi emlékezetben azonban ő a nagy 19. századi hős. (Nincs vele olyan szerencsénk, mint Nikola Zrinskivel, aki itt is-ott is nemzeti hős, legfeljebb nálunk Zrínyi Miklósként...)

Jelasics és Ronaldo

De a labdarúgás, az aztán összehozza a nemzeteket! Még az is lehet, hogy egy vérbeli labdarúgó vegán. Ennyi jó horvát focista közé ez Jelasics, vagy-hogy-is-hívják, is befér. Davor Suker meg várhat, amíg lovasszobrot kap ő is!


Drakula és Puskás

Egyszer úgy jártam külföldön, hogy kérdezték tőlem, honnan vagyok?

– Budapestről.

– Ja, szóval Romániából. Mint Ceausescu és Drakula.

– Nem Romániából, hanem Puskás nemzetéből.

– Ja, Puskás! Miért nem mondta mindjárt - jött a válasz - , hogy magyar?