Ákos-féle naptárreform tervezet

Az Unciklopédiából
A lap korábbi változatát látod, amilyen 2a00:c98:2030:a03e:2::a10 (vitalap) 2019. július 27., 11:54-kor történt szerkesztése után volt. (From: Wikipédia:Rossz viccek és egyéb törölt zagyvaságok)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A 13. hónap fotója a naptárban

Az Ákos-féle naptárreform tervezet a Gergely-féle naptárra épül, de annak kiszámíthatatlanságát javítja ki. Az Ákos-féle naptár 13, egyenként 28 napos hónapból áll. A 13. hónap az Akosius nevet viseli. Minden év első napja hétfőre esik. Tekintettel arra, hogy 13*28 nap 364 napot ad ki, ezért az év utolsó vasárnapját egy újabb "szökő" vasárnap követ. Szökőévekben az év utolsó vasárnapját követően két szökő vasárnap következik. A naptárreform legfőbb érdeme a kiszámíthatósága. Az Ákos-féle naptárban ugyanis minden hónap azonos napja azonos napra esik, pl. 27-e mindig szombatra esik. A naptárreform kidolgozása Székely-Molnár Ákos (Sümeg, 1975 - ) nevéhez fűződik.

„Ezt nem tartanám jó ötletnek: valójában a Gergely-naptár nagyon is kiszámítható, mert 1 évvel több eltolás esetén 1 nappal tovább kell eltolni, kiv. szökőévek, amikor 2-vel.”

~ Alfa-ketosav
Ez a szöveg eredeti, vagy torzított formában a Wikipédiából származó szöveg. Na és, akkor mi van?