Értelmező szótár/A

Az Unciklopédiából
A lap korábbi változatát látod, amilyen KeFe (vitalap | szerkesztései) 2007. november 25., 05:56-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „ == A == === Ablak === : Az a szerkezet, amivel át lehet látni a falon. === Abszurdisztán === : Hazánk. Lakói az abszurdok. Utálják a pirézeket. ==...”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A

Ablak

Az a szerkezet, amivel át lehet látni a falon.

Abszurdisztán

Hazánk. Lakói az abszurdok. Utálják a pirézeket.

Algebra

Félelmetes ragadozó szörnyeteg, főbb testtájai: üresfej, megtorol, pótrohvizsga. Általában szimbiózisban él a Matektanár nevű véglénnyel, aki az Unalmasok törzsébe, az Elmeháborodottak osztályába, az Érdektelenek rendjébe, a Rohadjmegek családjába és a Lelövendőek nemébe tartozik. Az ~ közeli rokona az abrakadabra, csak annak valamivel több értelme van.

Algoritmus

1) számítógépes zene 2) lüktető fájdalom

Agy

Biowinchester.

Agyalágyult

Nem exportra szánt velő. Ennek ellenére valószínűsíthető, hogy belga gyártmány.(belföldi ganéj)

Alkáli fém

A fekáliából újrahasznosítás céljából kinyert másodrendű érc.

Államforma

1) Társadalmi berendezkedés külalakja. 2) Arcom aljához hasonlatos. 3) Lamforma utánzat.

Álláskeresés

Ülésben megfáradt munkások testhelyzetváltoztatására irányuló kutatás.

= Állófogadás

Löversenynek álcázott szerencsejáték.

Alma

Minden olyan anyagi jellegű entitás, ami a létrejöttét katalizáló másik anyagi jellegű fraktálokhoz hasonló kinézetű entitástól nem képes relatívan messze kerülni a gravitációs gyorsulás által. Példamondat: Az alma nem esik messze a fájától.

Altruizmus

Az igazság odalent van! /true (ang.)=igaz/

Ámen

Keresztyény szuperhős. Külalakja nagyon hasonlít a Batman-éhez: fekete testhezálló ruha, nagy, lobogó köntös. Képességei: Tud kommunikálni Chuck Norrisszal. Nevét nagyon sokszor szokták idézni, mikor nyerni akarnak a lottón. Példa erre: "Ó Chuck Norris, add, hogy nyerjek a lottón! Ámen."

Anesztézia

Arisztokratikus, ám rendkívül álmosító hatású női név.

Anorák

Súlyos hegymászóbetegség. Kezdeti fázisában a testfelület nagy része élénk narancssárgára vagy vérvörösre színeződik. Általában végzetes kimenetelű, mert gleccser, jegesmedve vagy serpa általi halállal végződik.

Antipatikus

Az ellentengernagy gyógyszerészeti segédtisztje.

Anyós

A szó eredete ismeretlen. Talán egy spanyol jövevényszó, hiszen sok alakbeli hasonlóságot mutat a spanyol Adiós kifejezéssel, annak ellenére, hogy teljesen mást jelent, hiszen mint közismert, a magyarban házisárkányt jelöl.

Áradás

Tőzsdei eseményekről tudosító műsor.

Aritmetika

A kozmetika egy fajtája, mikor is egyszerű kérdések megválaszolása során az agyunk használata helyett a matematikát hívjuk segítségül. Ilyenkor a megoldás szép lesz ugyan, mint egy nő, de hasonlóan értelmetlen is.

Ármány

Hamisított öltönymárka.

Asztal

A szó a Jókai kódexben fordul elő először, ebben az alakban "az talokot". Kiejtése lehetett azstálakat v. asztálakat; persze a mai olvasat is helyesnek minősül. Rendkívüli hasolóságot mutat a körülöttünk élő szláv népek "stol" v. "sztul" szavára, de ezen hasonlóság és a tartalmi azonosság a hivatal - vitatható - véleménye szerint "pusztán véletlen műve, hiszen az említett szavak proto-szláv nyelvtermések, és a magyartól függetlenül alakultak ki, még a magyar nyelv kárpátmedencébe érkezése előtt".

Asztali tenisz

játék, melyet asztalokkal játszanak, egy egész asztallal kell elütni egy teniszlabdát.

Apech

Ha éppen hozzád szállnak ki ellenőrzésre.

Autodidakta

angol eredetű szó, helyesen auto did acta, ami olyan iratköteget jelöl, amit személygépkocsik önműködően dolgoztak fel, majd fűztek le, emberi beavatkozás nélkül, önképzőkörökbe szerveződve.

Autogramm

Önsúly.

A 22-es csapdája

Vö. ördögi kör.