Zsaba Mári (blog)

Az Unciklopédiából

Zsaba Mári blogja [1] egy félig kézzel, félig Paintben, meglehetősen igénytelenül kivitelezett, ám annál szórakoztatóbb képregénysorozat.

Mári

Zsaba Mári egy harmincas, városi, értelmiségi nő, aki a nagyvárosi dzsungel farkastörvényei közepette próbál elevickélni ebben az emberiségnek nevezett majomcsordában, inkább kevesebb, mint több sikerrel. Hajadon és gyermektelen, és nem áll szándékában ezen változtatni (különösen az utóbbin). Mindennapi szorongásaink megtestesítője. Vele bármit meg lehet csinálni és ő is megtehet bármit, hiszen csak egy pálcikaember.

Születési ideje: 1981. február 14. Mint a Valentin-napi epizódból [2] kiderül, február 14-én van a szülinapja. A Midlife crisis [3] című, 2013-ban keletkezett részben pedig 32 éves. Így könnyedén kimatekozható.

Lakhelye: Facebook-profilja szerint Mianus (Connecticut állam, USA), majd Böhönye. Szerintem a Mári még sohasem járt ezeken a helyeken, csak azért írta be, mert vicces nevük van.

Munkája: Bár az ELTÉ-n diplomázott, Márit többféle, képzettségének nem igazán megfelelő foglalkozásban láthatjuk tevékenykedni, pl. recepciós[4], pincérnő[5] (najó, ez még indokolt, lévén, hogy büfészakot végzett), titkárnő. Utóbbit egy dagadt, szexista, seggrepacsizós főnök fennhatósága alatt, aki csak Mucikának hívja[6]. A túlzott maximalizmus veszélye egyik esetben sem fenyegeti a Márit.

Magánélete: Mári magánélete meglehetősen kusza. Három férfiúról tudunk, akikhez hosszú távon szimultán komolyabb szálak fűzik (Jenő, Józsi, Lajos). Akad még egy-két, említés vagy célzás szintjén felmerülő név, és ki tudja hányan vannak örök névtelenségbe burkolózva… Akad továbbá néhány barátnő is, akikkel szívesen plázáznak együtt és vitatják meg az élet nagy kérdéseit egy kávé-süti kombó mellett egészen addig, amíg Mári egy velős hozzászólását követően meg nem fagy a levegő.[7]

A pasik:

Jenő: Egy igazi sutyerák ez a Jenő. Kantáros melós gatya, Szalacsi sapka, több füle van, mint foga. Még szerencse, hogy legfőbb táplálékát, a folyékony kenyeret nem kell megrágni. Továbbá könnyen eljár a keze-lába, de ez nem az ő hibája, hanem a Márié, mert folyton kihúzza a gyufát. Ennek ellenére számos meghitt és romantikus pillanatot élnek meg együtt, hiszen gyerekkoruk óta mély barátság (extrákkal) fűzi őket egymáshoz azokból az időkből, amikor még a Mári is kantáros gatyót hordott és egymás gatyájába pakolták bele a varangyos békákat. És mert a faterjára emlékezteti a Márit.

Józsi: Józsi a lelki terror Bin Ladenje. Az ő fegyvere egy csepp vér nélkül öl (na jó, vannak kivételek, pl. itt: [8]). Ennek köszönheti azonban Mári szűnni nem akaró szenvedélyes ragaszkodását. Ő a nagy Ő a Márinak. Ne kérdezzétek, miért. Talán mert a faterjára emlékezteti a Márit.

Lajos: Lajoska a jóképű, zselézett hajú amorózó. Őt sem az eszéért szeretjük. Igazából nem is az esete a Márinak, sőt, az ágyban sem alkot maradandót. A péniszméretéről annyit, hogy ha gyártanának füstliből koktélvirslit, akkor az pont úgy nézne ki. Ezenkívül korai magömlésben is szenved, mert előnyös külsejének köszönhetően sosem volt rákényszerülve, hogy megtanulja visszatartani. Amiért mégis rendszeres vendége a Márinak az az, hogy Mári egójának nem árt néha egy kis tuning, hogy lám, ő egy ilyen pasit is megkaphat. Különösen jól jön egy ilyen ego boost azután, hogy a Józsi vagy a Jenő képletesen (vagy nem) átgyalogolt rajta, vagyis kb. minden másnap. (Az ne tévesszen meg senkit, hogy a legelső részek némelyikében Józsinak hívják. Akkor még nem voltak olyan kiforrottak a karakterek és én sem ismertem ki magam a Mári pasijainak útvesztőjében...)

A barinők:

Szilvi egy nagymellű, szőke bombázó plázacica. A férfiak a lábai előtt hevernek, ennek köszönheti tekintélyes ékszerarzenálját és plasztikai műtéteit (illetve vica verza). Mellette Mári gyakorlatilag láthatatlan, de ő ezt egy cseppet sem bánja, még akkor sem, ha a Józsi feje csavarodik el épp [9] a Szilvia irányába. Sőt, a lepattanókból a Márinak is jut néha.

Móni szintén nagymellű bombázó plázacica, csak göndör vörös kivitelben. Egy cuki havanese kutyus odaadó gazdija és egy Erik nevű, középsúlyosan autista kockafej odaadó barátnője. Gyakran kér párkapcsolati tanácsot a Máritól, illetve önti ki neki a lelkét a telefonba. Ezért valahányszor telefoncsörgést hall a Mári, lepereg előtte az élete filmje (az Alien).

Bori: Borival nem egyszerű beülni valahova, mert csak turkálja az ételt. Emiatt egyszer egy klinikára is befeküdt. Hogy hasznára vált-e a kezelés, azt mindenki döntse el maga.

Jucus: Jucusnak sem felhőtlen a viszonya az evéssel, vagy mondhatnánk inkább, hogy túl jó, ami meg is látszik rajta. Emiatt már az első (és utolsó) randitól számítja egy kapcsolat kezdetét, hogy elmondhassa, neki is volt már pasija.

Matild a rangidős, 50 és a halál közt, legalább egy gyermek édesanyja. Turkálóból öltözködik és dajjeroltatja a haját. Nem bírja a csendet, és ha rajta múlik, nincs is csend sosem. Hiszen bűn lenne megfosztani a világot az ő kikezdhetetlen életbölcsességeitől. A Mári viszont még vele is elő tudja idézni a kínos csönd pillanatát.

A szülők:

Mári anyja: Mári mamájáról nem sokat tudunk. Mindössze annyit, hogy kislánya tőle örökölte az arcát, hogy ha ifjú Márink le volt törve, kedves anyukája mesével vigasztalta [10], később pedig jótékonyan szemet hunyt a Mári és az apja között végbemenő (ki tudja mennyire kölcsönösségen alapuló) vérfertőző viszony fölött: [11]. Idősebb korára meg ráncos lett és kendőt hord, mint az öreg nénik általában.

Mári apja: Mári papájáról se sokat tudunk. Mint fent említettük, egyetlen pici lányát határtalanul szerette, amíg a májzsugor el nem választotta tőle, mert a piálásban is a csillagos ég volt a határ. Ott egyszer], egy autóbalesetet követően tett is nála egy villámlátogatást a Mári (egy röviditalnál is rövidebbet), hogy megköszönje neki ezt az életnek nevezett fantasztikus adományt: [12].

Early life: Mári kiskorában kantáros gatyás-copfos kislány volt. Ebből a copfok kamaszkorában is elkísérték. Ha néha felbukkan egy-egy retro epizódban, talán már nem lepődünk meg, hogy miért is lett belőle az, aki.

Jenő anyja: A tipikus szörnyű anyós: meg van győződve arról, hogy az ő fiacskája a legtökéletesebb lény a világon (ami nem igaz), és bármelyik nő, aki szemet vet rá, csakis egy rohadt k… lehet, különösen ez a Mári (ami viszont igaz).

Jenő apja: Kopaszodó, enyhén pocakos, joviális bácsi lezabált kamionos trikóban. Ő sokkal több jóindulattal viseltetik a Mári felé, nem kis részben amiatt, hogy a fiacskájával egy az ízlése.

Mint az a karácsonyi epizódból [13] kiderül, mindhárman tudnak Mári hármas (vagy legalábbis kettős) életéről, és a jelek szerint nem nagyon zavartatják magukat miatta.

A főnök: Van tehát a dagadt, szexista, seggrepacsizós főnök, akinek Mári csak „Mucika”. Mellette szól, hogy megkérdőjelezhető munkamorálja[14] ellenére mégsem rúgja ki a Márit, lévén, hogy más tervei vannak vele (brrrr…).

Egyéb mellékszereplők:

Öreg néni: Ő is kendőt hord (zöld-piros kockásat), mint az öreg nénik általában. Találkozhatunk vele a közértben [15], a postán [16], a villamoson vagy bárhol, ahol tolakodhat és korára hivatkozva megpróbálhat mindenféle előjogokat kicsikarni. A Márinál azonban hiába is apellál az erkölcsi érzékre vagy a könyörületességre.

Öreg bácsi: Őt is láthatjuk úton-útfélen. Kalapot és ballonkabátot hord, hajlott hátú, bottal jár, vastag keretes szemüvege van és pár szál ősz haja. Általában nem sok vizet zavar. Farháton él és hetente csak egyszer fürdik. Ha viszont meglátja a Szilvit, a nyugdíja utolsó fillérjeit is arra költi, hogy aranyakkal [17] halmozza el szíve hölgyét.

Szatír: [18] Hát igen. Ha Lajos épp nincs kéznél, Márinak már ez is bearanyozhatja a napját.

Csöves / kérdőíves / hülyegyerek-kislány / hülyegyerek-kisfiú: Egyéb zavaró tényezők a nagyvárosi forgatagban, akik egy fárasztó nap végén úgy hiányoznak a Márinak, mint púp a háta közepére.

Az ikerlányok: Jelentkezhetnek japán diáklányok vagy 1500 cm3-s playmate-ek formájában. Közös ismertetőjegyük, hogy a Józsi egyből faképnél hagyja miattuk a Márit [19] és a Lajos sem veti meg őket. A Jenőt nem érdeklik, ő egy hűséges típus. Csak egy nőt szeret. Verni.


A pszichiáter: A fentiek fényében talán nem meglepő, ha Mári időnként szakemberhez (?) fordul, mert barátnőivel ellentétben ő nem szeretné épp a szeretteit kitenni teljességgel érdektelen lelki ömlengéseinek. Az úriember szakmai kompetenciája és módszerei hogy úgy mondjam, megkérdőjelezhetőek. De én nem értek az ilyesmihez. A Mári se.

Egyéb: Itt találkozhattok Márival: [20]

A Zsaba Mári-sorozat célcsoportja erősen az üres halmaz felé konvergál, amit a blog nézettsége is alátámasztani látszik. Ennek oka az, hogy a fiúkat nem érdekli ez a csajos picsogás, amiről szól, a lányokban meg túl kevés hozzá a RAM, hogy felfogják a mögöttes tartalmat. (A jelenlévők kivételek és tisztelet a kivételnek!)

Hatások: A South Park-sorozatból való nyúlás kimerül a szereplők küllemében (ld. Kanadaiak), illetve abban, hogy Kennyhez hasonlóan Mári is elhalálozott párszor, de a következő részben mégis megint ott van.

Móricz Zsigmond: mint neve is mutatja, Zsaba Mári kb. annyira szereti a gyerekeket, mint az azonos nevű Móricz-regényhős. És így is fogják hívni mindaddig, amíg nem találok egy jobb nevet, vagy amíg Móricz jogutódai szét nem szednek.

Hugleikur Dagsson: Ööö… Nevetnem kéne ezen?: alapkönyv, kötelező olvasmány. Tudom, hogy a lába nyomába se érhetek sose.