Zsírgréta

Az Unciklopédiából
Bon zsír!
DramaticQuestionMark.png
Tudtad, hogy...
 • Twiggy a világ legvéznább manökene volt, fénykorában (1960-as évek) alig volt több, mint 40 kiló.
 • A neve „ágacskát” jelent. Milyen kedves név, hiszen hogy hangzott volna, hogy „virgács”…
 • Később, a Blues Brothers című filmben összevissza lövöldözött, de ettől sem hízott meg.
 • A butácska pofija ellenére Twiggy Angliában elismert polihisztérika: ír (pedig brit), énekel, tévéz, filmez, ágyneműgarnitúrát tervez, modellversenyt zsűriz. De ettől sem hízott meg!


„Bon zsír, Gréta!”

~ A franciatanár köszönti Grétát

„Tonna Donna konyhája”

~ Gréta kedvenc szakácskönyve

„És nyaranta nagymamám nem adott eleget ennem.”

~ Twiggy

Felbukkant a Grimm fivérek eddig elfeledett meséjének kézirata![szerkesztés]

Ezt a szenzációs hírt közölte a minap a Till Attila Eulenspiegel című német tudományos bulvárlap. A most fellelt mese sajátos párt alkot a Jancsi és Juliskával (Hansel und Gretel). Címe: Zsírgréta (eredetiben: Schmalzgretel).
A Jancsi és Juliska is a túlzott édességfogyasztás életveszélyeire irányítja kisdedek figyelmét.
Zsírgréta esetében a vazsorrú (v.ö. Vazsvár) bába szerepét a nagymama játssza. A hatás is életveszélyes lehet, ha így folytatódik.

Zsírgréta jellemző tulajdonságai[szerkesztés]

Igazából nem lehet tudni, hogy eme jelentős volumenkarakterisztikájú hölgy honnan származik. Valószínűleg Amerikában született, de Magyarországon etették. Az bizonyos, hogy már kisgyermekkorában megkapta a nevét a keresztségben.

A kis Gréta külleme – a túlbuzgó nagymama szűnni nem akaró jóindulata és irracionálisan gondoskodó táplálási szokásainak következtében kialakult – leginkább nyári szünetek alatt tapasztalható, napi nyolcszori táplálkozás hatására formálódik. Gyakorlatilag Grétike sorsa meg van pecsételve (valószínűleg pörköltszafttal) már egészen apró gyermekkorától fogva. A pontos recept nem ismert, de Zsírgréta megformálásában jelentős szerepe van az évek sora alatt elfogyasztott szalonnás szendvicseknek is. Zsírgréta kezében mindig van szendvics.

Gyakran rosszkedvű: ez leginkább az alakjával hozható összefüggésbe. Félreértés ne essék, nem a súlyával van gondja hanem a magasságával ugyanis szerinte Ő a súlyához képest alacsony. Ennek megfelelően semmilyen erőfeszítést sem tesz, hiszen sporttal vagy egészségesebb táplálkozással nem lehet a magasságot növelni - tehát a sportnak az ő szemszögéből semmi haszna. Viszont gyakran felvidítja, hogy a Greenpeace múlt nyár óta felvette őt a Mentsük meg a szárazföldi bálnákat projektjébe.

Szinte bármire képes, még főz is, csakhogy visszamenjenek hozzá a férfiak. Egyébként a főzéshez ért a legjobban, s ez a hobbija is - sőt a foglalkozása is ez lesz, mert vendéglátónak tanul. Addig, meg amíg nincs vendég, magát látja el finomabbnál hizlalóbb finomságokkal.

Humorérzék tekintetében nem ismer tréfát, de szó szerint. Képtelen feldolgozni, ha valaki vele vagy rajta viccelődik. Bár az is lehet, hogy aki vele viccelődik, annak nincs humorérzéke.

A Zsírmondó c. napilap érte-sülései szerint, Zsírgréta könyvespolcán 90%-ban szakácskönyvek találhatóak. (A maradék 10% a sütés-főzés történetével foglalkozik.) Kiemelkedő képességei közé sorolható, hogy konyhai mérleg nélkül képes a pontos mennyiségek meghatározására sütés-főzés közben. A személymérlegen pedig egy mp alatt gyorsul fel százra.

Baráti köréhez általában a hentesüzletben kötött ismeretségek (eladóval), illetve a cukrászdákban megismert emberek (kiszolgálók, pincérnők, cukrász) tartoznak. Ha ezen felül valakivel találkozna, az csakis gasztronómiai okok miatt lenne. De nincs. Egyszer az ő gyomra is betelik, reméljük. Barátai közül Gergödény bizonyára nem hagyja őt el, mert nemcsak enni egészségtelen egész nap, hanem inni is. Márpedig Gergödény apjától tanulta az ivást, már a csörgőjét is rumba áztatták. Iskolás korában annyi szeszt ivott, hogy az osztálykiránduláson a sebeket csak az ő alkoholtartalmű leheletével gyógyították. Gergödény 110 méter mozgásgátlásból állított fel országos rekordot.

Zsírgréta nagyija néha, két etetés között, elmereng: de szép pár lennének!

Zsírgréta várható jövője[szerkesztés]

Gáz.

Zsírgréta alternatív jövője[szerkesztés]

Ahogy azt már egy csomó jóbarát bemutatta: Zsírgréta egy kis segítséggel felnőttkorára bombanővé varázsolható. (Segít a Fotosokk GIMP is.)

Szoftverrel gyorsabb, bár ez Grétikén nem segít hosszú távon, csak a JPG-jén, de ha elhatározzuk, hogy itt és most segítünk lefogyasztani, akkor egészen biztosan sikerrel járunk.

A fogyasztás menete[szerkesztés]

Két módszer is van a sikeres, pozitív súlycsökkentésre.

A humánus:

 1. Gréti kezéból ki kell venni a szendvicset.
 2. Az eldugott zsírosbödönöket ki kell dobni.
 3. Az eldugott töpörtyűs zsákokat is.
 4. Gréti! A párnád alól is!
 5. ...A vécédeszka mögül is...
 6. Gréééta! A zsebedből is!

Ha nem járunk sikerrel, akkor próbálkozzunk a másik, drasztikusabb módszerrel.

A drasztikus:

 1. Vágjuk le a végtagjait, mindjárt könnyebb lesz. Öööö... Inkább ne. Szóval:
 2. Hívjuk meg házibuliba (babazsír-zsúr) azt a srácot, aki után a zsírhölgy epekedik.
 3. Kérjük meg négyszemközt a srácot, hogy mondja azt Grétire a háta mögött, hogy kövér. (Ha csak fél szeme van, akkor hívjunk oda mást is, csak az ne Gréta legyen.)
 4. Intézzük úgy, hogy Gréti is jelen legyen a hátával együtt.
 5. Hangozzon el az ominózus kijelentés.

A várt hatás nem marad el: Gréta sírva rohan el, és már a maradék sütijét sem eszi meg.

Egy év múlva a Kozmáltpótcica magazin szerinti normális (???) testtömeg-indexe lesz. És onnantól kezdve nevet vált:

Viasz Gréta lesz az ő becsületes neve. És minden pasi az ő kegyeiért fog hason csúszni.

De ez már egy másik történet.