Vita:Béka

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Jancsi kolléga folytatni merészeli... de vajon mikor?... Scootergoblin 2007. június 12., 17:52 (UTC)

Bátran folytathatod te is. Ez az unciizé egy kollektív prodzsekt. Persze, csak ha van kedved. OsvátA Palackposta 2007. június 12., 18:05 (UTC)
Amíg ti vitatkoztatok rajta, én befejeztem. Gizmóka 2007. június 13., 07:50 (UTC)
És az ásóbékáról ki fog írni?
Mekegő béka is van.
Lásd még a lóbékát: a békaügetőn
A nikotinfüggő béka lett megszívatva legrégebben (Jean Nicot)

A szócikkben szívesen látnám ezeket is, míves feldolgozásban.

Kubikos üdvözlettel:Zlajos 2008. január 26., 14:01 (UTC) Zlajos 2008. január 26., 14:11 (UTC)

Békaszem[szerkesztés]

Na, szóval miért is nem lehet kijavítani a hibákat, kedveskéim? Azt hittem, egy hónap alatt be tudjátok pótolni a hatodikos nyelvtant. (Aláíratlan hozzászólás, szerzője Frogeye (talk • közreműködései) )

Ki lehet javítani a hibákat. Helyeset helytelenre viszont minek? OsvátA Palackposta 2011. január 19., 06:07 (UTC)

Tudod, nem az a baj, hogy tájszólással beszéltek; nekem is van, csak én tudom magamról. Ennél sokkal nagyobb gáz, hogy szemmel láthatólag hiába idéztem a tételes szabályt, amiből rögtön és egyértelműen látszik, hogy mi is a hibás: az, amit leírtatok. A páros szervekről szóló ámokfutásoddal kapcsolatban is tájékoztatlak, hogy bár a megállapítás (miszerint a páros szervekre egyes számban hivatkozunk) igaz, a konklúziód ebből teljesen fals. Ha ugyanis a szem nem ilyen lenne, akkor nem azt mondanánk, hogy 'a békáknak dülledt a szemük', hanem azt, hogy 'a békáknak dülledtEK a szemEIK'. Ugyanis EZ fejezi ki a _birtok_ többes számát, az előző alak pedig a birtokOSét. Ez az az egyszerű igazság, amit fel kellene fogni. De ha ez nem megy, legalább elfogadni, és alkalmazni a tételes szabályt.(Aláíratlan hozzászólás, szerzője Frogeye (talk • közreműködései) )


Immáron okafogyottá vált ténykedésed és aggódásod a szemeket illetően: átírtuk a kérdéses részt. A magam részéről javasolnám a Magyar helyesírási szabályzatot átolvasni (én megtettem, lévén munkaeszközöm, szerintem a többiek is átnézték már), addig is nyugton vannak a békák. Mert ez már állatkínzás... :-) Boribakter postája 2011. január 19., 23:04 (UTC)

Ha már...: a kérdés nem helyesírási, hanem nyelvhelyességi. OsvátA Palackposta 2011. január 20., 06:28 (UTC)


'Immáron okafogyottá vált ténykedésed és aggódásod a szemeket illetően: átírtuk a kérdéses részt.'

Mi is vált okafogyottá? Pontosan ugyanaz a shit most is. Illetve még rosszabb. Valamit kurvára nem értetek, de most legalább rájöttem, mit. Figyeljetek.

A magyar nyelvben *nem* különböztetjük meg (mert *nem tudjuk* megkülönböztetni), hogy az 1, azaz Egy db birtok az több birtokosnak a külön-külön 1-1 tulajdona, vagy az *összességüknek* a közös, 1 db tulajdona! Példák:

- a családoknak házUK van (tipikusan 1 db ház/család), a békáknak lábUK/fejÜK/szemÜK, szintén 1-1 db/pár;

- a gyerekeknek kutyájUK van, ha *közösen* van nekik *egy* kutyájuk; ergo a szöveg *most is* rossz;

(- de: a gyerekeknek kutyáIK vannak, ha *közösen* van nekik *több* kutyájuk).

Olyan variáció, amikor a többes számú birtokos birtokához '-(j)a/-(j)e' rag kerül, *kizárólag* a legegyszerűbb, 'valakiknek a valamije' alakban fordul elő ('a békák szeme'), egyéb szerkezetekben csak az 1 birtokos - 1 birtok esetben jó: 'a békÁnak dülledt a szemE'. És ez - már megbocsáss - feketén-fehéren benne van a szabályzatban. Fuss neki mégegyszer!

'Mert ez már állatkínzás...'

Az a kínzás, amit szerencsétlen szöveggel műveltek.

'Ha már...: a kérdés nem helyesírási, hanem nyelvhelyességi. '

Na, ez legalább jogos.

--Frogeye 2011. január 20., 17:49 (UTC)

Tanácsaid számunkra értékesek. Voltak. OsvátA Palackposta 2011. január 21., 12:38 (UTC)

Jó, akkor már csak egy lépés van hátra: megérteni és alkalmazni. (OK, ez kettő...) Mi tart vissza? --Frogeye 2011. január 26., 15:32 (UTC)

Látom, Gizmónak elgurult a gyógyszere. Szerintem - ő is - jobban tenné, ha kicsit visszavenne az arcából, és inkább a nyelvtannal foglalkozna. --Frogeye 2011. január 30., 20:33 (UTC)

Itt is van egy béka[szerkesztés]

Brekekk!

Üdv.: Hangyász 2015. április 24., 17:56 (UTC)