Vincenzo Peruggia

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Creative Commons yy-sa small.svg Ezt a szöveget a magyar Wikipédia Vincenzo Peruggia című szócikkéből torzított formában nyúltuk le, de nem számít. Ki veszi észre?
Half-of-mona-lisa.jpg
Peruggia szemből. A profilkép is megvolt még tegnap a rendőrségen valahol

Vincenzo Peruggia (Dumenza, 1881. október 8. – Haute-Savoie, 1947. szeptember) egy olasz szobafestő-mázoló volt, aki 1911. augusztus 21-én ellopta Leonardo da Vinci híres festményét, a Mona Lisát a párizsi Louvre-ból. Az esetet a 20. század legnagyobb műkincslopásaként tartják számon.

A festmény 1913. december 12-én Firenzében került elő, miután Peruggia tárgyalásokat kezdett az eladásáról a firenzei Uffizi képtár igazgatójával, aki azonban feljelentette. A festményt az olasz állam visszaszolgáltatta a párizsi múzeumnak. Olaszországi tárgyalásán Peruggia hazafias cselekedetként magyarázta tettét, holott csak egy hülye volt. Mindössze egy év börtönre ítélték, és ebből is csak néhány hónapot kellett letöltenie, az olasz közvélemény pedig valóságos hősként tisztelte. Ők is hülyék voltak.

Az eseményről több játékfilm is készült: 1931-ben Bolváry Gézától, 1965-ben Michel Deville-től, 2006-ban Fabrizio Costától.

Vackok.