Velöntájn nap

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Padlock2.png Ez egy védtelen lap. Szinte bárki szerkesztheti.
Valöntájn István időskorában

Velöntájn István (Stephen King Balint) (Büdösparasztfalva, 1893. február 29. - Hollywood, 1991. november 31.), magyar származású amerikai tudós, a szív alakú csokoládé feltalálója.

17 testvére volt, munkanélküli földművesek családjában született. A család olyan szegény volt, hogy csak egy csizmájuk és fél télikabátjuk volt. A család háza egyetlen szobából állt, melyben három ablak volt, de csak az egyik volt beüvegezve. Hónapokig a család eldobott hamburger-csomagolópapírok szaglásával táplálkozott. Amikor azonban a család felismerte István zsenialitását, testvérei eladták magukat gályarabnak, hogy a befolyt pénzből kifizethessék testvérük tandíját meg a másik fél télikabátot.

István az I. világháborúban orosz fogságba esett. A fogolytáborból elmenekült, nyolcezer kilométert gyalogolt a Bering szorosig, ahol átúszott a jégtáblák között az USÁ-ba.

Az amerikai Szenátus február 14-ét nyilvánította emléknapjának. Ilyenkor az amerikaiak szív alakú csokoládékat ajándékoznak egymásnak. Az utóbbi időben Velöntájn szülőhazájában is terjed az ünnep.

  Magyar ünnepek

HeppinyújírVelöntájn napFaternapBüszkeség NapjaBöszmeség NapjaKamukaHarácsonyGaskó-nap