Való(tlan) világ

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez


„Lehetetlen, hogy szín, kiterjedés vagy bármely más érzéki minőség az elmén kívül, valami nem gondolkodó dologban létezzék, azaz igazság szerint nincs olyasmi, amit külső objektumnak nevezhetnénk.”

~ George Berkeley a valóságról


A Való(tlan) világ: egy műsor. Nézik dülledt szemekkel. Addig se kell gondolkodni. Nézettségi adatok vannak. Mind hamis. Felmerül a kérdés, hogy miért csak a százalékokat írják ki? Esetleg kiderülne, hogy tizenketten szavaztak összesen?

Vagyis[szerkesztés]

Egy kereskedelmi csatorna propagandájában a Való világ a valódi, reális kép az emberről, egy közel 190 m²-es összterületű, luxuslakásnak (a luxuslakás pedig villának) álcázott szociális otthon, amely speciális mentális zavarokban szenvedő emberek ideiglenes[1][2] szálláshelye. A Való(tlan) világ tudományos céllal született: nem szakosodott a betegek gyógyítására, hanem állapotuk súlyosbítására, hogy a világ előtt feltáruljon, meddig képesek ezek betegségükben eljutni. Akik ide bekerülnek, a következő tünetekkel rendelkeznek: feltűnési viszketegség, túlzott jólét, szánalmas és semmitérő létezés, beképzeltség, átmeneti celebbé válás vágya, pénzhajhászás, masszív és többszörös szenvedélybetegség miegymás.

A Való(tlan) világ létrehozása mögött rendszerint a féktelen embergyűlölet lappang. Távolabb szemlélve azonban egy határozott cél mozgatja mindezt. Az emberek a rendszeres szociális támogatásból annyira ki tudnak jönni, hogy képesek legyenek egész nap a tévé előtt ülni. A szociális támogatás kiosztása nem kerül sokba, így rengeteg pénzt meg lehet takarítani, ha minél több alacsony képzettségű, csak alkalmi munkára képes ember termelődik ki Magyarországon, amely jó fogyasztója lesz a kereskedelmi csatornáknak, s fittyet hány az életre. A tévé készülék így felléphet a magyar emberek kizárólagos iskolája és templomaként, a politikusok pedig mentesülnek attól, hogy a szokványos munka[3] helyett más komolyabb, integratív és építő tevékenységet végezzenek.

Ezidáig 9-szer nyitották meg a Való(tlan) világ szociális otthont és a mind a 9 esetben az elzárt betegek állapota súlyosbodott: három hónap elteltével klausztrofóbiát kaptak.

Az Ápoltak Köre[szerkesztés]

Az első, az Oki nevű beteg, személyiségzavarban szenvedett: a beteg úgy került be a Való(tlan) világba, aki azt képzeli magáról, hogy ő Besenyő István idomított házi jetije. A személyiség zavarhoz nudista infantilizmus és állandó provokációra való hajlam is párosul, lantpengetésre való teljes alkalmatlanság mellett. Mint meggyőződéses házi jeti, nem viselt ruhákat, testét csupán az emberi szőr fedi, amely nem képes eltakarni szemérem területét. Nemi szervének vizsgálatára a kamera egyenesen ráközelített, amely hivatott volt a házi jeti péniszének nagyságát felmérni, illetve, hogy miként alakul ez a szexuális vágy hatására. Az adás főműsoridőben adták le, hogy minél több 4 és 12 év közötti gyerek láthassa, amelynek révén a gyerekek rájöhettek, hogy a házi jeti tulajdonképpen impotens.

Oki kórtünetei súlyosbodtak néhány hónapon belül és társait csaknem a teljes idegösszeomlás szélére sodorta.

A másik fontos és lehető legsúlyosabb betegségben szenvedő alany: Majka. Majka patológiai eset, hihetetlen mértékben túlfűtött benne a határt nem ismerő rasszizmus: ez szinte leírhatatlan gyűlöletben nyilvánul meg, amit az értelmes beszéd és az élő, természetes nyelvek iránt érez. Gyűlöl minden értelmes szót, sőt még azokat, akik művelik, fejlesztik a nyelvet, az irodalmat és a helyes kiejtést is. Feltett szándéka, hogy kiirtja teljesen a nyelveket és helyette a zagyvaság teljes káoszát hozza el a világra. Szűnni nem akaróan összefüggéstelen, érthetetlen hangokat ad ki, vagy pedig nyomdafestéket nem tűrő, leírhatatlanul ocsmány stílusú szavakat harsog és mindezt szünet nélkül. Tisztában van azzal, hogy tevékenységének minden részletét közvetíti a kamera és gyerekek is nézik. Munkája el is érte a célt, mert nemcsak a nézőket, vagy gyerekeket sikerült arra rábírnia, hogy példáját kövessék, de még lemezkiadók, rádiók, tévécsatornák is átvették módszereit és óriási értelmes beszéd- és nyelvellenes hadjáratokat indítottak. Majka meg van győződve kizárólagos isteni mivoltáról, ennek megfelelően Majka papa titulust adományozta magának és jelenlegi követői száma több tízezer fölött van.

Az egyik legtovább kitartó beteg, Laci, akit a szociális otthon nézőközönsége a leghülyébbnek szavazott meg, nagy summával és egy autóval lett gazdagabb, melyet a tévénézők adójából vontak le. Laci kórtünetei súlyosbodásának ékes bizonyítéka, hogy a látszólagos győzelem okozta egészségromlás révén fejébe szállt a dicsőség, vagyis az akut stohlizmus, s úgy gondolta luxusautója a Knight Rider típusú fekete turbó, amely elpusztíthatatlan, bárminek nekimegy, azt szétzúzza. Ennek tudható be, hogy új kocsiját tesztelni akarta Ózd közelében: abban a hiszemben, hogy most már az egész autóút az övé és senki sem látja hatalmas sebességre kapcsolva, magát Michael Knightnak képzelve nekihajtott egy buszmegállónak. A buszmegállóban nem keletkezett komolyabb kár, de a kocsi gyakorlatilag megsemmisült. Laci zavarai nem súlyosbodtak, mert rájött, hogy mégsem volt elpusztíthatatlan a kocsija, s ő maga mégsem legyőzhetetlen, ezért a szélsőséges önteltségét depresszió váltotta fel, melyhez hozzátett, hogy eddigi hírneve szertefoszlott, a Való(tlan) Világ szociális otthon mégsem emelte Olimposzi magasságokba, ahogy a többi beteget sem.

A Zsuzsi nevű beteg pszichopata hajlamú, aki folytonosan veszélyezteti környezete testi épségét. Fizikai és verbális támadást már mindjárt az elején alkalmazott. A Való(tlan) világ szakképzetlen főorvosa, Sebestyén Balázs úgy döntött, minthogy a szociális otthon nem véres összecsapást akar[4], ezért Zsuzsit az otthoni, külső világba helyezik vissza, hogy inkább ott tomboljon és tegyen kárt az emberekben, ne pedig a szociális otthon leendő celebeiben.

Éva hagyományos idegbetegségben szenved, dühkitöréseivel alaposan megnehezíti társai életét és folytonos összecsapásokat gerjeszt az otthonban. Gyakorta nyúl konnektorba, amit önkéntes elektrosokként használ. Sajátos hajviselete a kb. 320 voltos áramütés eredménye, amely átmeneti ideggörcsöt, vagy idegbénulást okoz nála, majd miután ez megszűnik újabb dühkitörések következnek.

(Anti)szociális interakciók[szerkesztés]

Az állandó semmittevés következtében a betegek értelme hamar lelassult. Kikerülve a Való(tlan) világ szociális otthonból teljesen elfelejtettek közösségi életet élni, gondolkodásuk lelassult. Többen abban a szent meggyőződésben voltak, hogy élőben közvetített Való(tlan) világ villabeli életükkel elhozták a harmadik, negyedik, vagy sokadik megváltását a világnak. Ám a külső környezet néhány csoportot eltekintve nem reagált minderre és hónapokon belül már nem is emlékezett rájuk. Kommunikáció és beszédképességüket is rontották, mert miután mindenki nem volt hajlandó az utcán leborulva imádni őket, ez pszichikailag súlyosan megviselte őket.

A 9-edszer is elindított Való(tlan) Világ betegeinek kifejezetten kóros az állapota, mert kleptománia és beteges szemtelenség alakult ki közöttük, amelyhez szexuális exhibicionizmus is párosult már.

A lakók két táborra oszlottak, akik rivalizálni kezdtek egymással: kölcsönösen bosszantják és idegesítik egymást mint a ketrecbe zárt állatok, beleesznek egymás ételébe, hogy még a nyálukat is az ételen hagyják, színlelt átpártolásokat hajtanak végre, stb. Ezek végeredménye kemény verbális és pszichikai összetűzések, bár Sebestyén Balázs képzetlen főorvos véleménye szerint nem kell attól félni, hogy a betegek akár fegyveresen[5][6] is egymás torkának ugranának.

Szexuális exhibicionizmusuk megnyilvánulásaként megpróbálják egymást lefektetni a kamerák előtt, hogy ezzel a gyerekek számára pornófilm-esti meséket biztosítsanak. Egy-egy férfi, vagy női beteg ilyenkor kap a homoszexualitásra, vagy leszbizmusra, holott szexuális beállítottságát tekintve nem túl válogatósak[7] a külső világban sosem volt bennük azonos nem[8] felé való hajlam. Az azonos neműek iránti vonzódás kialakulását a betegekben egy spekulatív kedélyváltozás okozza[9], amellyel a még nagyobb hírnév és minél több pénz bezsebelése érdekében, ami elmélyíti az elméjük kórságát, s további materiális és hírnévi hasznot remélve sokkal szélsőségesebb fokozatokba tolják nemcsak szexualitásukat, hanem feltűnési viszketegségüket, agresszivitásukat, amely utóbb súlyos következményekkel járhat a külső környezetben.

Súlyos identitás zavarra utal, hogy a lakók, amint átlépik az otthon küszöbét új nevet, vagy neveket vesznek fel, amit rendszeresen cserélgetnek, hogy önmaguk se tudják megjegyezni. Egy példa: Gigi Gágával beszélget a gangon Guguról, akinek elgurult a gyógyszere pár garas miatt Gege gátlástalan gagázásaitól, mert nem tudott elmenni a gégészetre. Ettől később rendkívüli problémák adódhatnak szociális és azonosítási ügyekben, vagy pedig annál jobban elmélyülhet személyiségzavaruk.

A PISA-teszt[10][szerkesztés]

A betegek megpróbálják megjátszani magukat és elhitetni mind önmagukkal, mind a többi emberrel, hogy ők okos, értelmes lények. A kezdeti normális stádiumból ez beteges übermensch meggyőződésbe megy át. Egyszerű szakmunkástanulóknak öltöznek, akik a hét végén már gimnazista egyenruhát viselnek és a Való(tlan) világot a Szent Tudományok Megcáfolhatatlan Hetvenuniverzumos Akadémiájának kiáltják ki.

Előadásaikon viszont nem a szellem művelése, hanem az egész világ megváltását célzó hatalmas elképzelések ún. megvalósítása zajlik, amelynek során a saját elképzeléseiknek megfelelően teljesen átformálni igyekeznek minden egyes tézist, eseményt, személy, írásos munkákat, különféle típusú dolgokat, ahogy I. István művének tulajdonítják a Kalevalát. Az übermensch elmebaj ezt követően elhatalmasodik rajtuk és felfogásukkal ellentétes dolgokra gyilkos gyűlölettel tekintenek, ami lehetetlenné teszi későbbi esetleg visszailleszkedésüket a társadalomba. Az a hihetetlenül szilárd meggyőződésük alakul ki, hogy ők a legtökéletesebb lények a világon, vagy épp a Való(tlan) világ egy külön bolygót, külön univerzumot alkot, a rajta kívül levők egész egyszerűen az untermenschek, a semmik, amik nem is léteznek.

A szavazás[szerkesztés]

A műsornak és az ápoltak megfigyelésének egyetlen oka van: szavazz! Bármire! A szavazások erejét jól mutatja, hogy képesek megmozgatni a teljes magyar alvilágot. Jó példa erre a fickó, aki két telefon segítségével behavazta kedvesét. Vagy a másik keresztapa, aki személyesen jelent meg, nehogy idő előtt ejtsék ki pártfogoltját, így jelentősen csökkentve ismertségét, és jövőbeli üzleti értékét.

Mintakérdések
Legközelebb melyik műsorvezető fejére essen jupiterlámpa?
Felébresszük-e a Szundikát?
Melyik szerencsétlen ébressze fel Szundikát?
Ki használhatja a héten a sokkolót?
Kinek a fenekét kenje be a tetkós bohóc csípős paprikával?[11]
Hogyan érjen véget a villa?[12]
Feltör a négyes metró.
Buci kocsiba ül...
Lőgyakorlat a közelben.
Kisbolygó becsapódás.
Elzárják a fűtést, és a vizet.[13]
Nem zárják el az oxigént...
Egy hétig csak babgulyást főzhetnek. Aztán kimehetnek cigiszünetre...
Eléri őket a fonódó villamos.

A bosszú[szerkesztés]

Tudjuk ki nyert. Azt is tudjuk, hogyan nyert... De sokkal többet nyert, mint kívánt. Nyert egy újabb műsorlehetőséget. Most még örül neki, mert azt hitte, van egy barátja...

Kutyaszorítóban[szerkesztés]

Alexis feleségre fog hajtani.[14] A Barát feleségjelölteket választott neki. Nem tudjuk, miért gyűlölte meg ennyire Alexist. Mos Eisley kantinjában jobb felhozatalt lehetett volna találni.[15]


Láb.gif Ez a jegyzet: lábjegyzet! Nem szól senkinek, még annak se, akit érdekel. Szinte apróbetűs. Egyáltalán nem kell elolvasni.
 1. Legalábbis ők azt hiszik...
 2. Nincsenek ugyan rácsok, de feltűnt, hogy innen sem lehet kijönni?!
 3. Pasziánsz, egy pártállástól függően kiosztott napilap elolvasása hét-nyolc óra alatt
 4. Legalábbis amíg elég chemoton nézi a műsort.
 5. Bár egyszer még ők is rájönnek, hogy egy üveg étolajjal is fel lehet gyújtani a jakuzzit.
 6. A benne ülőkkel együtt.
 7. Kicsim, tarts ki. Otthon vár a és a parasztházam!
 8. Inkább hajlottak az igenre.
 9. Eltekintve attól, hogy a lakók három negyedéről nem lehet eldönteni, melyik nembe tartozik. Ha egyáltalán...
 10. Az ápoltaknak persze nem így adják be. Ők még szó szerint vennék, és engedelmeskednének a felszólításnak
 11. A sajátja után.
 12. ... és a villalakók...
 13. Közvetlenül a levegő után.
 14. Kocsit legalábbis már kapott e művelethez.
 15. Greedo a Solo-féle lézerkezelés miatt sajnos nem tudott megjelenni.