Utálvány

Az Unciklopédiából
A nemzeti egységet létre lehet hozni. Igenis, vannak olyan intézkedések, amelyekkel szinte mindenki szemben áll. Ebből a szempontból a vizitdíj vitathatatlanul sikertörténet volt.
A vásárlási utalvány, amely egy nyomtatott papírszelet, valójában utálvány.

Aki utálja[szerkesztés]

  1. A dolgozó, aki kapja, mert csak meghatározott célokra és a Szerencsejáték Zrt. által kisorsolt beváltóhelyeken használható fel, hamar lejár és nem adnak vissza túlfizetés esetén,
  2. a beváltóhely (levonások, számolgatni a 200 Ft-os utalványokat egy plazmatévé vásárlásánál stb.),
  3. a munkáltató (mert adóznia kell utána).

És aki nem[szerkesztés]

Nem utálja
  1. a kormányzat (mondván: ha valaki ki akar bújni az adózás alól, legalább szenvedjen egy kicsit)
  2. az utálvány kibocsátója (mert ebből él).

Néhány trükk[szerkesztés]

Közbeszerzési eljárás az utálvány kibocsátására. A nyertes - feltehetően - a legjobb feltételeket kínálja. Csak a nyertes utálványának van némi szépséghibája, pl.
  1. sehol sem váltják be, csupán Bürgözdön szept. 18. és szept. 22. között, reggel 9 és délután 2 között, a helyi ÁFÉSZ boltjában.
  2. a nyertes a neten közzéteszi, hol, melyik üzlet számít elfogadóhelynek. Ezután már csak fel kell keresni a neten olvasható üzletet, ahol kertelés nélkül megmondják: ők ugyan nem fogadják el az utálványt, de nem náluk kell reklamálni.
  3. Külön kéjjel tévesztik össze a Művelődési utálványt a Kultúrcikk utálvánnyal, mondván, hogy a könyv nem kultúrcikk (az a könyv, amit Te írtál vagy a kedves mamád írt, lehet, hogy tényleg nem kultúra, de azért általánosítani mégsem kellene, talán).
  4. Népszerű módszer az alacsony címletű utálványokra 500 jegyű random kódok alkalmazása annak érdekében, hogy a szolgáltató honlapján levő űrlapba az utálvány szerencsétlen tulajdonosa pötyögje be szépen a kijózanító hatású számsorokat.

Nagyobb bajotok se legyen![szerkesztés]

Szinte halljuk lelki füleinkkel az ellenvéleményt: hát neked már semmi se jó? Adják, és neked nem felel meg? Nem „smakkol”? Hát akkor ne fogadd el!
Ez a vigasz annyit ér, mint a balesetest vígasztalni, hogy már húsz éve közlekedik, de ilyen baleset csak most érte, vagy a leégett ház üszkös romjainál azon örvendezni, hogy nem korábban égett le, mondjuk az előző esti Maunika-só alatt.